Zalewa do ogórków małosolnych
- Ogórek (1000 g)
- Koperek - 1 pęczek (100 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Chrzan - 2 kawałki (100 g)
Przepis na zalewę do ogórków małosolnych krok po kroku
Ogórki dokładnie umyj i umieść w garnku lub dużym słoiku.
Dodaj koper, kawałki chrzanu i obrane ząbki czosnku.
Zagotuj 2 l wody i rozpuść w nich 2 łyżki soli.
Zagotowaną wodą zalej przygotowane ogórki i zamknij słoik lub przykryj talerzem tak, aby nie wypłynęły na wierzch.
Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach.
-
Zalewajka
-
Zalewa do grzybów
-
Zalewa octowa do ryb
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Zalewa do ogórków kiszonych
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Zalewa do papryki
-
Zalewa octowa do śledzia
-
Zalewa do sushi
-
Zalewa na korniszony
-
Ryba w zalewie pomidorowej
-
Marynata do grzybów
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Ryba w zalewie octowej do słoika
-
Zalewajka z grzybami
-
Pomidory w zalewie
-
Kanie w zalewie octowej
-
Zalewy i potrawy w zalewie
Więcej informacji na temat zalewy do ogórków małosolnych
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu masz pewność jakości swoich produktów.
Do jednych z ulubionych produktów, które Polacy przygotowują w swoich domach, należą ogórki małosolne. Wiąże się to jednak z odrobiną cierpliwości. Samo przygotowanie jest bardzo proste, zostaje jednak kwestia czasu, która jest potrzebna przy domowych wyrobach.
Wielu z nas nie wie jak przygotować odpowiednią zaprawę, aby ogórki były dobre i kruche w smaku.
Zatem poznaj mój przepis na zalewę do ogórków małosolnych.
Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki jak: ogórki, chrzan, koper i czosnek.
Dodatkowo woda, sól i szklany słoik lub naczynie gliniane.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj ogórki i przełóż do słoika, dodaj koper, pokrojony chrzan i rozgniecione ząbki czosnku.
Nasuwa się pytanie kluczowe, jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych ile soli użyć?
W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj dwie łyżki soli. To będzie najlepsza, domowa zalewa do ogórków małosolnych.
Ogórki odstaw na 3-4 dni, po tym czasie pyszne, domowe i kruche ogórki małosolne są gotowe do spożycia.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do kanapek czy sałatek. Postaw na domowe przetwory.
Ogórki to warzywo, które jest wartościowe pod względem żywieniowym, ogólnodostępne i tanie, dlatego warto włączać je do diety. Charakteryzują się one niską ilością kcal, w 100 g produktu występuje tylko kilkanaście kcal to naprawdę bardzo niewiele. Oprócz tego są lekkostrawne, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Zawierają bakterie probiotyczne, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz naszego układu pokarmowego, ale nie należy mówić, że kiszonki należą do naturalnych probiotyków. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane grupy kultur bakteryjnych, które występują w danych ilościach. Nie wiadomo, ile kwasu mlekowego znajduje się w ogórkach, które spożywamy.
Nie mniej jednak warto wykorzystać mój prosty przepis na ogórki małosolne, dla smaku i zdrowia!
Alergeny w zalewie do ogórków małosolnych
Lista alergenów dla zalewy do ogórków małosolnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na zalewę do ogórków małosolnych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze zalewy do ogórków małosolnych
Domowe ogórki małosolne to idealny dodatek do kanapek, które możesz podawać na śniadanie lub kolacje całej swojej rodzinie. Zadbaj, aby były one kolorowe.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.