Zalewa do korniszonów

Opublikowano: 25.05.2022 r., 9:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik korniszonów z zalewą
Zalewa do korniszonów
Zalewa do korniszonów to idealny sposób na małe ogóreczki w zalewie octowej. Świetnie sprawdzą się one jako dodatek do sałatki lub domowych burgerów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 5 min
585 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Cukier (300 g)
  • Ocet spirytusowy - 2 szklanki (500 ml)
  • Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zalewa do korniszonów krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny, pokrój ją w cienkie pióra.

Wlej do garnka wodę (2 litry), dodaj cebulę, gorczycę, sól, liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz ocet.

Zagotuj, zalewaj ogórki gorącą zalewą.

Jak oceniasz przepis na zalewa do korniszonów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat zalewy do korniszonów

Zalewa do korniszonów to pomysł na uniwersalną marynatę do warzyw. Zalewa pozwala na zachowanie świeżości warzyw na dłużej. Tradycyjna zalewa octowa może zostać dowolnie zmodyfikowana poprzez dodatek innych przypraw. Przepis na zalewę do korniszonów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Do zrobienia zalewy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: woda, sól, cukier, ocet spirytusowy, gorczyca, cebula, liść laurowy i ziele angielskie.

Jak zrobić zalewę do korniszonów? Na początek obierz cebulę z łupiny, pokrój ją w cienkie pióra, wlej do garnka wodę, dodaj cebulę, gorczycę, sól, liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz ocet. Zagotuj, zalewaj ogórki gorącą zalewą.

Gorczyca, z której produkuje się musztardę, jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Gorczyca ma wiele właściwości leczniczych, między innymi leczono nią zatrucia toksynami oraz bóle różnego rodzaju. Starożytni traktowali ją jak afrodyzjak. Stosowano ją także jako składnik produktu na rozjaśnianie przebarwień skóry. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie. Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując domowa zalewa to idealna propozycja na pyszne ogórki. Receptura na zalewę jest bardzo prosta. Proporcje na zalewę powinny odpowiadać twoim preferencjom smakowym. To, ile octu dodać zależy od ilości ogórków. Standardowe proporcje to 2 części wody na 1 część octu. Zalewa jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Alergeny w zalewie do korniszonów

Lista alergenów dla zalewy do korniszonów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze zalewy do korniszonów

na 100g gotowej potrawy

Zalewa do korniszonów to niskokaloryczna marynata idealna do różnych warzyw. Jeśli masz problemy z żołądkiem, nie powinieneś spożywać tego typu marynaty. Możesz przygotować ja w wersji z octem jabłkowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
117.08
585.42
Białko (g)
0.37
1.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
28.03
140.15
Węglowodany przyswajalne (g)
27.46
137.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
2.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.52
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.04
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.47
12.33
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.08
Ryboflawina (mg)
0.01
0.07
Niacyna (mg)
0.04
0.20
Foliany (µg (mcg))
6.33
31.67
Beta karoten (µg (mcg))
0.33
1.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
2.42
12.08
Potas (mg)
50.00
250.00
Wapń (mg)
10.42
52.08
Fosfor (mg)
11.33
56.67
Magnez (mg)
3.75
18.75
Żelazo (mg)
0.10
0.47
Cynk (mg)
0.06
0.32
Miedź (mg)
0.02
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy do korniszonów 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewy do korniszonów

Koszt składników
8.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koszt składników
8.50