Zakwas z buraków czerwonych
- Burak (500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (12 g)
Przepis na zakwas z buraków czerwonych krok po kroku
Przed przygotowaniem zakwasu załóż rękawiczki, by nie zafarbować dłoni.
Zagotuj 350 ml, dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia.
Buraki wyszoruj i cienko obierz. Następnie pokrój na grubsze półplasterki.
Buraki umieść w słoiku. Dodaj obrane ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. Delikatnie przemieszaj, by przyprawy wpadły między buraki.
Delikatnie dociśnij.
Powoli wlej letnią, przygotowaną wcześniej wodę z solą.
Zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 7-10 dni.
Zakwas jest już gotowy do użycia. Im dłużej będzie stał, tym bardziej będzie miał ostry smak.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Barszcz do krokietów
-
Barszcz ukraiński thermomix
-
Barszcz ukraiński wege
-
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
-
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
-
Barszcz ukraiński z mrożonki
-
Barszcz ukraiński wegetariański
-
Prawdziwy barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński bez mięsa
-
Barszcz ukraiński z jajkiem
-
Barszcz ukraiński na żeberkach
-
Barszcz ukraiński z botwiny
-
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
-
Barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Barszcz ukraiński
Więcej informacji na temat zakwasu z buraków czerwonych
Przepis na zakwas z buraków czerwonych to nie tylko najlepszy pomysł na dodatek do barszczu, ale również prawdziwy superfood, który koniecznie musisz przyrządzić! Taki domowy, pyszny zakwas koniecznie musi mieć swoje miejsce w Twojej spiżarni.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zakwas z buraków czerwonych to koniecznie sprawdź nasze wskazówki. Przed przygotowaniem zakwasu załóż rękawiczki, by nie zafarbować dłoni. Zagotuj 350 ml, dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia. Buraki wyszoruj i cienko obierz. Następnie pokrój na grubsze półplasterki. Buraki umieść w słoiku. Dodaj obrane ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. Delikatnie przemieszaj, by przyprawy wpadły między buraki. Delikatnie dociśnij. Powoli wlej letnią, przygotowaną wcześniej wodę z solą. Zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 7-10 dni. Zakwas jest już gotowy do użycia. Im dłużej będzie stał, tym bardziej będzie miał ostry smak.
Jeśli wiesz już, jak się robi zakwas z buraków czerwonych w domu, to koniecznie przekonaj się, dlaczego warto włączyć buraki do swojej codziennej diety.
Buraki to jedne z bardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni. Te okrągłe, czerwone warzywa korzeniowe kojarzą się głównie z przygotowaniem świątecznego barszczu, chłodnikiem lub surówką. To bardzo dobrze, że tak chętnie podajemy je naszym bliskim. Badania wskazują, że jest to warzywo o niesamowitych, leczniczych właściwościach. I zauważono to już prawie 4000 lat temu, gdy nad Morzem Śródziemnym buraki dzikie zyskiwały na swojej popularności. Wskazuje się, że pierwsza wersja buraka miała dość mizerny, cienki korzonek. Około XVI wieku we Włoszech udało się wyhodować buraka, takiego jak znamy dziś. Z czasem powstało również kilka odmian buraków, w tym pastewne, ćwikłowe czy cukrowe.
Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę, to bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.
Zakwas z buraków to produkt powstający w wyniku fermentacji. Ze względu na to, ma on w sobie prawdziwie lecznicze właściwości. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że wzmacnia odporność. Wskazuje się, że wspiera również układ krwiotwórczy i krwionośny. Ze względu na dużą ilość probiotyków wspomaga układ pokarmowy w trawieniu. Bogata zawartość witaminy A i C, powoduje, że poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Warto korzystać z dobrodziejstw natury i używać zakwasu nie tylko do zup, ale również jako superfood, który wzbogaci Twoją dietę i poprawi Twoje zdrowie.
Alergeny w zakwasie z buraków czerwonych
Lista alergenów dla zakwasu z buraków czerwonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zakwas z buraków czerwonych
Wartości odżywcze zakwasu z buraków czerwonych
Zakwas z buraków to produkt powstający w wyniku fermentacji. Ze względu na to, ma on w sobie prawdziwie lecznicze właściwości. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że wzmacnia odporność. Wskazuje się, że wspiera również układ krwiotwórczy i krwionośny. Ze względu na dużą ilość probiotyków wspomaga układ pokarmowy w trawieniu. Bogata zawartość witaminy A i C, powoduje, że poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.