Zakwas z buraków
- Burak - 3 średnie sztuki (500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na zakwas z buraków krok po kroku
Buraki obierz ze skórki pokrój w grubą kostkę.
Czosnek obierz i pokrój w kostkę.
Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i składniki dokładnie wymieszaj.
Słoik wyparz.
Do wyparzonego słoika włóż 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu oraz buraki.
Zawartość słoika zalej wodą z solą.
Słoik zakręć delikatnie i odstaw go w ciepłe miejsce na około 5-7 dni.
Codziennie sprawdzaj, czy w słoiku nie wytworzyła się biała piana (jeśli jest, to zbierz ją łyżką).
Gdy piana nie będzie się już wytwarzać, słoik zakręć szczelnie i pozostaw do dalszej fermentacji.
Gotowy zakwas przecedź przez sito do garnka.
Zakwas z garnka przelej do wyparzonej butelki szklanej, zakorkuj ją i przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat zakwasu z buraków
Zakwas z buraków to tradycyjny i domowy zakwas na bazie buraków. Najlepszy zakwas stanowi doskonały pomysł na dodatek do przygotowania pysznego barszczu. Sprawdzony przepis na zakwas z buraków jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: buraki, Czosnek, woda, sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu.
Jak zrobić zakwas z buraków? Buraki obierz ze skórki pokrój w grubą kostkę. Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i składniki dokładnie wymieszaj. Do wyparzonego słoika włóż liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu oraz buraki. Zawartość słoika zalej wodą z solą. Słoik zakręć delikatnie i odstaw go w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. Gotowy zakwas przecedź przez sito do garnka. Zakwas z garnka przelej do wyparzonej butelki szklanej, zakorkuj ją i przechowuj w lodówce.
Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki stanowią również dobre źródło kwasu foliowego, którego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w żywieniu kobiet planujących ciąże oraz kobiet w ciąży. Odpowiednia podaż kwasu foliowego zmniejsza bowiem ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podsumowując smaczny zakwas z buraka to doskonała propozycja na pyszny dodatek do wielu potraw. Zakwas doskonale smakuje również spożywany bezpośrednio po przygotowaniu. Zakwas buraczany to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Alergeny w zakwasie z buraków
Lista alergenów dla zakwasu z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zakwas z buraków
Wartości odżywcze zakwasu z buraków
Zakwas z buraków to doskonały pomysł na smaczny dodatek do przygotowania zup. Zakwas stanowi dobre źródło wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.