Zakwas na żurek staropolski

Opublikowano: 05.10.2022 r., 13:20 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zakwas na żurek staropolski
Zakwas na żurek staropolski
Podstawą żurku jest zakwas. Poznaj sposób, jak zrobić zakwas na żurek staropolski – tradycyjny, prosty i domowy. Najlepszy przepis na Wielkanoc.
Przygotowanie 5 min
1820 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
słoik, gaza, gumka recepturka

Przepis na zakwas na żurek staropolski krok po kroku

Do słoika wlej 500 ml letniej wody.

Dodaj mąkę.

Obierz 2 duże ząbki czosnku i lekko je rozgnieć.

Dodaj do słoika czosnek, 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe.

Wszystko wymieszaj.

Zabezpiecz słoik gazą i gumką recepturką.

Odstaw słoik w ciepłe miejsce.

Raz dziennie przez 5 dni mieszaj zakwas.

Po 5 dniach użyj zakwasu.

Przechowuj zakwas szczelnie zakręcony w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.

Jak oceniasz przepis na zakwas na żurek staropolski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat zakwasu na żurek staropolski

Podstawą żurku jest zakwas. Poznaj sposób, jak zrobić zakwas na żurek staropolski – tradycyjny, prosty i domowy. Najlepszy przepis na Wielkanoc. Zakwas na żurek staropolski ma intensywny, charakterystyczny aromat. Żurek na zakwasie jest pyszny i ma mocny smak. Żurek to nie jedyna rzecz, którą możesz zrobić z tego zakwasu. Przepis na zakwas na żurek staropolski jest dobry także do zrobienia chleba na zakwasie. Przygotowania zacznij minimum 5 dni przed planowanym przygotowywaniem domowego, tradycyjnego żurku.

Żurek jest to Polska, smaczna zupa, która najczęściej podawana jest na Wielkanoc. Tradycyjny, pyszny żur zawiera domowy bulion, zakwas na żurek staropolski, kiełbasę białą, boczek, śmietankę oraz cebulę. Żurek staje się jeszcze pyszniejszy, gdy dobrze go doprawisz. Przepis na zakwas na żurek po staropolsku musi mieć dodatek chrzanu i dużej ilości majeranku. Wtedy powstaje naprawdę smaczny żur, który jest idealny. Do żurku podaje się zazwyczaj jajka ugotowane na twardo. Niektórzy preferują żurek staropolski z dodatkiem tłuczonych ziemniaków oraz okrasy. Tradycyjnie, do zupy tej pasuje świeże pieczywo. By danie wyglądało imponująco, super pomysłem na podanie go jest wlanie go do specjalnego chleba na żur. Zdecydowanie taka forma podania żurku robi wrażenie.

Nie zapominaj, że żeby mieć gotowy zakwas na żurek staropolski trzeba go zrobić wcześniej. Jeśli chcesz zrobić żur i podać go w Wielkanoc, zacznij robić zakwas już tydzień wcześniej. Po pięciu-sześciu dniach można ugotować zupę. Wtedy zupa będzie miała dodatkowy czas na przegryzienie się.

Jak zrobić zakwas na żurek staropolski? Jest to bardzo proste. Wystarczy wymieszać wodę z mąką oraz przyprawami. Do przepisu na zakwas na żurek staropolski dobrze jest dodać rozgnieciony, obrany czosnek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gdy wymieszasz wszystkie składniki, przykryj słoik gazą, a następnie zabezpiecz gumką recepturką. Zakwas na żurek staropolski powinien mieć zapewnione ciepłe miejsce i dopływ powietrza. Każdego dnia, przez pięć kolejnych dni, raz dziennie mieszaj zakwas. Ma to służyć temu, by na zakwasie nie powstała pleśń. Gdy minie pięć dni, zauważysz, że zakwas ma ładny i kwaśny zapach, podobny do zapachu żurku. Wtedy zakwas jest gotowy do użycia.

Jak zrobisz zakwas na żurek staropolski i zostanie Ci jego nadmiar, możesz zakręcić dobrze pojemnik i przechowywać go w lodówce przez około 14 dni. Gdy nie chcesz wyrzucać nadmiaru, możesz go wykorzystać w innym celu – zrób domowy, smaczny chleb na zakwasie.

Alergeny w zakwasie na żurek staropolski

Lista alergenów dla zakwasu na żurek staropolski przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000

Wartości odżywcze zakwasu na żurek staropolski

na 100g gotowej potrawy

Zakwas jest naturalnym probiotykiem. Doskonale wpływa na jelita, dbając o mikrobiom. Zawiera dużo błonnika, witamin i minerałów. Jest to bardzo korzystny składnik diety — ma ogromne wartości zdrowotne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
325.00
1820.00
Białko (g)
15.90
89.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
68.60
384.16
Węglowodany przyswajalne (g)
44.80
250.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
23.80
133.28
Sacharoza (cukier) (g)
1.80
10.08
Glukoza (g)
0.22
1.23
Fruktoza (g)
0.23
1.29
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
2.22
12.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.89
4.98
Tłuszcze nienasycone (g)
1.33
7.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.28
1.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
5.88
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
1.00
5.60
Witamina B6 (mg)
0.44
2.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.32
1.79
Ryboflawina (mg)
0.25
1.40
Niacyna (mg)
4.27
23.91
Foliany (µg (mcg))
33.00
184.80
Beta karoten (µg (mcg))
7.00
39.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
2.00
11.20
Potas (mg)
71.00
397.60
Wapń (mg)
37.00
207.20
Fosfor (mg)
499.00
2794.40
Magnez (mg)
160.00
896.00
Żelazo (mg)
4.97
27.83
Cynk (mg)
5.04
28.22
Miedź (mg)
0.56
3.14
Mangan (mg)
6.06
33.94
Szacunkowy indeks glikemiczny zakwasu na żurek staropolski 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zakwasu na żurek staropolski

Koszt składników
4.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
60 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 g
Koszt składników
4.00