Zaguby
- Ziemniaki młode - 10 sztuk (750 g)
- Mąka pszenna typ 500 (1000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na zaguby krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
Na patelnię z cebulą dodaj starte ziemniaki, przyprawy, wymieszaj.
Podsmażaj kilka minut, tak aby ziemniaki zmiękły, ale nie były widocznie przysmażone.
Odstaw do przestygnięcia.
Mąkę zagnieć z wodą i solą, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto pierogowe.
Ciasto rozwałkuj na jeden duży placek lub dwa mniejsze.
Na środek nałóż masę ziemniaczaną i rozprowadź, zostawiając ok. 1-1,5 cm wolne od brzegów.
Zawiń ciasto z masą w ciasny rulon i potnij ukośnie na kawałki wielkości 7 cm.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzucaj zaguby. Gotuj ok. 20 minut od wypłynięcia.
Gotuj ok. 20 minut od wypłynięcia.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat zaguby
Zaguby to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni, popularne przede wszystkim na terenie Podlasia. To po prostu ciasto pierogowe z farszem ziemniaczanym, podawane najczęściej ze smażoną cebulką, skwarkami lub śmietaną. Zastanawiasz się, jak zrobić zaguby na obiad, aby były naprawdę najlepsze? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis na domowe, podlaskie zaguby z ciasta pierogowego z ziemniakami. Potrzebujesz do ich przygotowania jedynie kilku prostych, tanich, łatodostępnych składników. Zapewne część z nich już masz w swojej kuchni. Co będzie Ci potrzebne? Ziemniaki, cebula, masło, mąka, woda, sól oraz przyprawy. Tradycyjne zaguby podaje się ze smażoną cebulką, boczkiem lub skwarkami. Dodatki wybierz w zależności od swoich indywidualnych preferencji. Warto też dodać surówkę na przykład z białej, czy czerwonej kapusty lub buraków. Przepis na zaguby jest bardzo prosty, ale dość czasochłonny, dlatego nie jest to danie, które przygotujesz w ostatniej chwili. W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Ziemniaki wystarczy obrać, umyć i zetrzeć na tarce oraz podsmażyć razem z cebulką. To bardzo ważne, aby były miękkie, ale nie zarumienione. Następnie przygotuj ciasto pierogowe. Potrzebujesz do tego jedynie mąki, wody i soli. Na placku uformowanym z ciasta wystarczy rozprowadzić farsz, ciasno zawinąć i pokroić na kształt przypominający kopytka. Po ugotowaniu zaguby są gotowe do jedzenia. Najlepiej smakują na ciepło, jednak po odgrzaniu również będą smaczne. Jeśli lubisz tradycyjną polską kuchnię i dania mączne, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na przepis na podlaskie zaguby.
Alergeny w zagubach
Lista alergenów dla zaguby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze zaguby
Zaguby najlepiej podawać w towarzystkie produktów białkowych, aby zwiększyć jego ilość w posiłku i obniżyć ładunek glikemiczny.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.