Przepis na zacierki na mleku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Do miski wbij jajko, dodaj mąkę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj składniki (ciasto powinno być zwarte).

Oderwij mniejsze kawałki ciasta i zetrzyj je w palcach na mniejsze kawałki.

W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru.

Następnie na wrzącej mleko wyrzuć zacierkę i gotuj przez około 4 minuty.

Gotową zacierkę na mleku podawaj na ciepło.

Zacierki na mleku podane w białej miseczce.
Zacierki na mleku
Koszt przygotowania dania
3.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
409 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Zacierki na mleku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zacierkach na mleku

Zacierki na mleku to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Smaczne kluski na mleku świetnie smakują z dodatkiem syropów owocowych lub świeżych owoców. Zacierki można kupić gotowe lub przygotować w domu. Te domowe są smaczniejsze i nie wymagają wiele pracy. Prosty przepis na zacierki na mleku nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania klusek potrzebne będą następujące produkty: jajko, mąka pszenna, mleko oraz cukier. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić zacierki na mleku? Do miski wbij jajko, dodaj mąkę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj składniki (ciasto powinno być zwarte). Oderwij mniejsze kawałki ciasta i zetrzyj je w palcach na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru. Następnie na wrzącej mleko wyrzuć zacierkę i gotuj przez około 4 minuty. Gotową zacierkę na mleku podawaj na ciepło.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując łatwe w przygotowaniu zacierki na mleku stanowią doskonały pomysł na słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Zacierka na mleku jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, dlatego warto włączyć ją do diety. Najlepsze zacierki są dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Zacierkę możesz również podać jako dodatek do zup.

Wartości odżywcze zacierek na mleku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
93.05 kcal
409.40 kcal
Białko
4.53 g
19.93 g

Węglowodany w zacierkach na mleku

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
11.19 g
49.23 g
Węglowodany przyswajalne
11.19 g
49.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
3.42 g
15.06 g
Tłuszcze nasycone
2.40 g
10.55 g
Tłuszcze nienasycone
1.02 g
4.51 g
Cholesterol
33.29 mg
146.47 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zacierki na mleku

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
37.06 µg (mcg)
163.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.29 mg
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
2.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
1.06 µg (mcg)
4.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.11 mg
0.47 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
36.21 µg (mcg)
159.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.52 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.78 mg
Niacyna
0.54 mg
2.39 mg
Foliany
12.75 µg (mcg)
56.11 µg (mcg)
Beta karoten
5.93 µg (mcg)
26.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zacierki na mleku

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
41.25 mg
181.52 mg
Potas
144.35 mg
635.14 mg
Wapń
109.03 mg
479.72 mg
Fosfor
106.31 mg
467.74 mg
Magnez
13.35 mg
58.74 mg
Żelazo
0.49 mg
2.14 mg
Cynk
0.50 mg
2.20 mg
Miedź
0.02 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zacierek na mleku 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zacierkach na mleku

Lista alergenów dla zacierek na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania zacierek na mleku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
60 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na zacierki na mleku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób