Zacierki na mleku
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (60 g)
- Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na zacierki na mleku krok po kroku
Do miski wbij jajko, dodaj mąkę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj składniki (ciasto powinno być zwarte).
Oderwij mniejsze kawałki ciasta i zetrzyj je w palcach na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru.
Następnie na wrzącej mleko wyrzuć zacierkę i gotuj przez około 4 minuty.
Gotową zacierkę na mleku podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat zacierek na mleku
Zacierki na mleku to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Smaczne kluski na mleku świetnie smakują z dodatkiem syropów owocowych lub świeżych owoców. Zacierki można kupić gotowe lub przygotować w domu. Te domowe są smaczniejsze i nie wymagają wiele pracy. Prosty przepis na zacierki na mleku nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania klusek potrzebne będą następujące produkty: jajko, mąka pszenna, mleko oraz cukier. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić zacierki na mleku? Do miski wbij jajko, dodaj mąkę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj składniki (ciasto powinno być zwarte). Oderwij mniejsze kawałki ciasta i zetrzyj je w palcach na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru. Następnie na wrzącej mleko wyrzuć zacierkę i gotuj przez około 4 minuty. Gotową zacierkę na mleku podawaj na ciepło.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując łatwe w przygotowaniu zacierki na mleku stanowią doskonały pomysł na słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Zacierka na mleku jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, dlatego warto włączyć ją do diety. Najlepsze zacierki są dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Zacierkę możesz również podać jako dodatek do zup.
Alergeny w zacierkach na mleku
Lista alergenów dla zacierek na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze zacierek na mleku
Zacierki na mleku to doskonała propozycja na smaczne śniadanie. Zacierka z mlekiem stanowi źródło białka oraz węglowodanów.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
-
jajka,
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.