Żabie udka w pysznej panierce po francusku

Opublikowano: 13.04.2021 r., 11:32 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panierowane żabie udka, kuchnia francuska
Żabie udka w pysznej panierce po francusku
Najprostszy przepis na klasyczne żabie udka po francusku. Przepyszne, delikatne mięso żabie otoczone maślanym smakiem wspaniałej panierki. Szybkie do zrobienia i bardzo zaskakujące danie.
Przygotowanie 25 min
928 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
92
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bagietka francuska (240 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Masło (400 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Żabie udka (800 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na żabie udka w pysznej panierce po francusku krok po kroku

Do dużej miski dodaj około 350 g mleka. Umieść w mleku umyte żabie udka. Zostaw je tam na 5 minut. Następnie odlej mleko.

Połowę masła powoli roztop na dużej patelni.

Żabie udka wymieszaj z mąką i dokładnie obtocz ze wszystkich stron.

Na roztopione masło dodaj mięso żabie. Stopniowo zacznij dodawać drugą połowę masła. Każde udko postaraj się smażyć dokładnie z każdej strony na złocisty kolor. Dodaj sól oraz pieprz.

2 pęczki natki pietruszki posiekaj. Obrany czosnek pokrój bardzo drobno. Dodaj do podsmażonych już żabich udek i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze maksymalnie 2 minuty.

Podawaj żabie udka z pysznym maślanym sosikiem w towarzystwie świeżej lub pieczonej bagietki. Bagietka może być podana z masłem ziołowym lub czosnkowym.

Jak oceniasz przepis na żabie udka w pysznej panierce po francusku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat żabich udek w pysznej panierce po francusku

Przepisy kulinarne na żabie udka są przeróżne. To jest przepis na żabie udka po francusku. Należy do najbardziej znanych przepisów kulinarnych na przepyszne żabie udka. Żabie udka po francusku podawaj ze świeżą bagietką z masłem czosnkowo-ziołowym. Takie danie jest bardzo wysokokaloryczne, więc trzeba wziąć to pod uwagę.

żabie udka po francusku przepysznej panierce są najłatwiejsze do przygotowania. do zrobienia tego przepisu potrzeba niewiele składników. Jest to szybkie do zrobienia danie. Nie jest to trudna potrawa także przygotowanie jej nie sprawia większego problemu.

W tym przepisie żabie udka są smażone. Nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić żabie udka pieczone. Będą równie dobre.

Alergeny w żabich udkach w pysznej panierce po francusku

Lista alergenów dla żabich udek w pysznej panierce po francusku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze żabich udek w pysznej panierce po francusku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
299.55
928.59
Białko (g)
11.74
36.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
22.77
70.60
Węglowodany przyswajalne (g)
22.46
69.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
18.15
56.26
Tłuszcze nasycone (g)
12.27
38.05
Tłuszcze nienasycone (g)
5.87
18.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.07
15.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
2.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.38
208.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
152.73
473.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.50
1.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.95
2.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
149.95
464.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
1.11
Ryboflawina (mg)
0.26
0.82
Niacyna (mg)
2.55
7.92
Foliany (µg (mcg))
53.91
167.12
Beta karoten (µg (mcg))
33.88
105.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
105.34
326.56
Potas (mg)
162.07
502.42
Wapń (mg)
26.48
82.08
Fosfor (mg)
110.48
342.48
Magnez (mg)
21.17
65.63
Żelazo (mg)
2.36
7.32
Cynk (mg)
0.83
2.56
Miedź (mg)
0.18
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny żabich udek w pysznej panierce po francusku 92
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żabich udek w pysznej panierce po francusku

Koszt składników
102.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
240 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 240 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Żabie udka
800 g
40.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
80.00
Za 800 g
Koszt składników
102.00