Żabie udka w pysznej panierce po francusku
- Bagietka francuska (240 g)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Masło (400 g)
- Czosnek (30 g)
- Żabie udka (800 g)
Przepis na żabie udka w pysznej panierce po francusku krok po kroku
Do dużej miski dodaj około 350 g mleka. Umieść w mleku umyte żabie udka. Zostaw je tam na 5 minut. Następnie odlej mleko.
Połowę masła powoli roztop na dużej patelni.
Żabie udka wymieszaj z mąką i dokładnie obtocz ze wszystkich stron.
Na roztopione masło dodaj mięso żabie. Stopniowo zacznij dodawać drugą połowę masła. Każde udko postaraj się smażyć dokładnie z każdej strony na złocisty kolor. Dodaj sól oraz pieprz.
2 pęczki natki pietruszki posiekaj. Obrany czosnek pokrój bardzo drobno. Dodaj do podsmażonych już żabich udek i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze maksymalnie 2 minuty.
Podawaj żabie udka z pysznym maślanym sosikiem w towarzystwie świeżej lub pieczonej bagietki. Bagietka może być podana z masłem ziołowym lub czosnkowym.
Więcej informacji na temat żabich udek w pysznej panierce po francusku
Przepisy kulinarne na żabie udka są przeróżne. To jest przepis na żabie udka po francusku. Należy do najbardziej znanych przepisów kulinarnych na przepyszne żabie udka. Żabie udka po francusku podawaj ze świeżą bagietką z masłem czosnkowo-ziołowym. Takie danie jest bardzo wysokokaloryczne, więc trzeba wziąć to pod uwagę.
żabie udka po francusku przepysznej panierce są najłatwiejsze do przygotowania. do zrobienia tego przepisu potrzeba niewiele składników. Jest to szybkie do zrobienia danie. Nie jest to trudna potrawa także przygotowanie jej nie sprawia większego problemu.
W tym przepisie żabie udka są smażone. Nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić żabie udka pieczone. Będą równie dobre.
Alergeny w żabich udkach w pysznej panierce po francusku
Lista alergenów dla żabich udek w pysznej panierce po francusku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze żabich udek w pysznej panierce po francusku
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.