Żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
- Bagietka francuska (240 g)
- Czosnek (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Śmietana 12% (150 g)
- Majonez light (50 g)
- Żabie udka (500 g)
- Panierka panko (150 g)
Przepis na żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym krok po kroku
Rozgrzej olej.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połowę czosnku wymieszaj z majonezem, śmietaną oraz solą i pieprzem.
Żabie udka umyj i wymieszaj z solą, pieprzem oraz połową czosnku.
Jajko roztrzep widelcem i przygotuj panierkę panko.
Żabie udko obtocz w jajku a następnie w panierce.
Panierowane udka zacznij smażyć na gorącym oleju. Smaż maksymalnie 10 minut na złoty kolor.
Pieczywo upiecz w piekarniku. Podawaj z chrupiącymi udkami oraz sosem.
Więcej informacji na temat żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Panierowane żabie udka pysznymi grzankami oraz sosem to świetne danie. Chcesz zrobić rzadko spotykaną potrawę? Oto propozycja na przepyszne danie. Grzanki podane są z żabimi udkami panierowanymi w panierce panko. Wszystko to podane jest z sosem majonezowo-czosnkowym.
Do przygotowania tego przepisu potrzebna jest panierka panko. Można też użyć zwykłej bułki tartej. Ten przepis polega na usmażeniu żabich udek. Jeżeli chcesz by danie miało troszeczkę mniej tłuszczu śmiało można zrobić takie żabie udka pieczone. W smaku będą identyczne.
Alergeny w żabich udkach w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Lista alergenów dla żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
- panierka panko
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.