Przepis na żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Rozgrzej olej.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połowę czosnku wymieszaj z majonezem, śmietaną oraz solą i pieprzem.

Żabie udka umyj i wymieszaj z solą, pieprzem oraz połową czosnku.

Jajko roztrzep widelcem i przygotuj panierkę panko.

Żabie udko obtocz w jajku a następnie w panierce.

Panierowane udka zacznij smażyć na gorącym oleju. Smaż maksymalnie 10 minut na złoty kolor.

Pieczywo upiecz w piekarniku. Podawaj z chrupiącymi udkami oraz sosem.

Żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Koszt przygotowania dania
63.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
608 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
83

Żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o żabich udkach w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

Panierowane żabie udka pysznymi grzankami oraz sosem to świetne danie. Chcesz zrobić rzadko spotykaną potrawę? Oto propozycja na przepyszne danie. Grzanki podane są z żabimi udkami panierowanymi w panierce panko. Wszystko to podane jest z sosem majonezowo-czosnkowym.

Do przygotowania tego przepisu potrzebna jest panierka panko. Można też użyć zwykłej bułki tartej. Ten przepis polega na usmażeniu żabich udek. Jeżeli chcesz by danie miało troszeczkę mniej tłuszczu śmiało można zrobić takie żabie udka pieczone. W smaku będą identyczne.

Wartości odżywcze żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
190.24 kcal
608.77 kcal
Białko
11.74 g
37.58 g

Węglowodany w żabich udkach w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
20.71 g
66.28 g
Węglowodany przyswajalne
19.69 g
63.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
3.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
6.48 g
20.74 g
Tłuszcze nasycone
2.05 g
6.57 g
Tłuszcze nienasycone
4.43 g
14.18 g
Tłuszcze jednonasycone
2.63 g
8.41 g
Tłuszcze wielonasycone
1.80 g
5.77 g
Cholesterol
56.23 mg
179.93 mg

Witaminy w przepisie na żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
30.47 µg (mcg)
97.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
1.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.32 mg
4.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina E
0.65 mg
2.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
30.12 µg (mcg)
96.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.19 mg
7.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
47.06 µg (mcg)
150.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3.83 µg (mcg)
12.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
276.21 mg
883.88 mg
Potas
189.94 mg
607.80 mg
Wapń
66.87 mg
213.97 mg
Fosfor
128.34 mg
410.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.16 mg
74.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.12 mg
6.77 mg
Cynk
0.97 mg
3.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żabich udkach w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

Lista alergenów dla żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
    • panierka panko
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
240 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 240 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Żabie udka
500 g
40.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 500 g
Panierka panko
150 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
124.20
Jak oceniasz przepis na żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób