Żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

Opublikowano: 13.04.2021 r., 12:30 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Świetne żabie udka w cudownej, chrupiącej panierce i przepyszne świeże grzanki. Dodatek sosu majonezowo-czosnkowego nadaje idealny smak całej potrawie. Szybko i bardzo prosto.
Przygotowanie 30 min
608 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bagietka francuska (240 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Śmietana 12% (150 g)
  • Majonez light (50 g)
  • Żabie udka (500 g)
  • Panierka panko (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym krok po kroku

Rozgrzej olej.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połowę czosnku wymieszaj z majonezem, śmietaną oraz solą i pieprzem.

Żabie udka umyj i wymieszaj z solą, pieprzem oraz połową czosnku.

Jajko roztrzep widelcem i przygotuj panierkę panko.

Żabie udko obtocz w jajku a następnie w panierce.

Panierowane udka zacznij smażyć na gorącym oleju. Smaż maksymalnie 10 minut na złoty kolor.

Pieczywo upiecz w piekarniku. Podawaj z chrupiącymi udkami oraz sosem.

Jak oceniasz przepis na żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

Panierowane żabie udka pysznymi grzankami oraz sosem to świetne danie. Chcesz zrobić rzadko spotykaną potrawę? Oto propozycja na przepyszne danie. Grzanki podane są z żabimi udkami panierowanymi w panierce panko. Wszystko to podane jest z sosem majonezowo-czosnkowym.

Do przygotowania tego przepisu potrzebna jest panierka panko. Można też użyć zwykłej bułki tartej. Ten przepis polega na usmażeniu żabich udek. Jeżeli chcesz by danie miało troszeczkę mniej tłuszczu śmiało można zrobić takie żabie udka pieczone. W smaku będą identyczne.

Alergeny w żabich udkach w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

Lista alergenów dla żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
    • panierka panko
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
190.24
608.77
Białko (g)
11.74
37.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
20.71
66.28
Węglowodany przyswajalne (g)
19.69
63.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
3.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
6.48
20.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
6.57
Tłuszcze nienasycone (g)
4.43
14.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.63
8.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.80
5.77
Cholesterol (mg)
56.23
179.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
30.47
97.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.32
4.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.88
Witamina E (mg)
0.65
2.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.12
96.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.19
7.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.06
150.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.83
12.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
276.21
883.88
Potas (mg)
189.94
607.80
Wapń (mg)
66.87
213.97
Fosfor (mg)
128.34
410.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.16
74.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.12
6.77
Cynk (mg)
0.97
3.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żabich udek w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym

Koszt składników
124.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
240 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 240 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Żabie udka
500 g
40.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 500 g
Panierka panko
150 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
124.20