Potrawy z tuńczykiem – zbiór pomysłów na proste i szybkie dania dodatkiem tuńczyka
Tuńczyk to niskokaloryczna ryba, która zawiera dużo białka i wiele cennych wartości odżywczych. Ryba ma w sobie również toksyczne metale ciężkie, jednak tuńczyk kupowany ze sprawdzonego źródła na pewno będzie bezpieczny do spożycia. Jakie dania z tuńczykiem są najsmaczniejsze? Czy tuńczyk z puszki jest zdrowy? Jakie są właściwości tuńczyka, z którego można przyrządzić pożywny obiad na ciepło? Sprawdź najciekawsze informacje dotyczące tuńczyka!
Przepisy z tuńczykiem – potrawy na ciepło, ciekawostki i właściwości tuńczyka
To warto wiedzieć o tuńczyku!
Kto z nas nie zna tuńczyka z puszki? Dania z tuńczykiem są szczególnie popularne wśród zdrowo odżywiających się osób, które uwielbiają przygotowywać z tą rybą różne potrawy (np. makaron z kawałkami tuńczyka albo sałatkę z tuńczykiem). Warto wiedzieć, co tak naprawdę kryje się w tej znanej rybie! Tuńczyk to przede wszystkim ryba drapieżna, żyjąca w ciepłych wodach (m.in. Oceanu Atlantyckiego oraz Indyjskiego). Rzadko zdarza się, żeby tuńczyk zamieszkiwał zimne wody, choć można go nieraz spotkać w Morzu Północnym. Ryby są naprawdę duże – największe ważą nawet 800 kg i mogą dożyć aż 50 lat! Mięso tuńczyka może być różnokolorowe – czasami jest różowe, a czasami fioletowe, co wynika z ukrwienia jego mięśni. Ryba, mimo swojej ogromnej masy, porusza się w wodzie naprawdę szybko. Aby ją złowić, rybak musi być zatem naprawdę szybki!
Warto wiedzieć, że połów tuńczyka wynosi dziś ok. 4 miliony ton rocznie. Najwięcej ryb wyławianych jest z Oceanu Spokojnego. Prawo reguluje jednak ilość ryb, jaką można wyławiać rocznie – po to, aby nie zagrozić wymarciu poszczególnych gatunków. Najbardziej zwraca się uwagę na przeławianie tuńczyków błękitnopłetwych, które są największymi i najbardziej cennymi przedstawicielami gatunku. W porównaniu do Japonii, gdzie spożywa się naprawdę duże ilości tuńczyka, w Polsce ludzie nie jedzą go tak chętnie. W naszym kraju zdecydowanie bardziej pożądane są śledzie, dorsze i łososie.
Czy tuńczyk jest zdrowy? Wartości odżywcze ryby
Przepisy na tuńczyka uwielbiają osoby, które starają się pozbyć zbędnych kilogramów. Jako że ryba jest niskokaloryczna, ludzie na diecie redukcyjnej często przyrządzają z niej pyszne potrawy na obiad czy kolację. Tuńczyk to wspaniałe źródło białka, ponieważ 100 g ryby to ok. 25 g białka. W tuńczyku są też kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne w diecie, ale i codziennym funkcjonowaniu organizmu. Brak tych kwasów przyczynić się może do obniżenia odporności immunologicznej, a także chorób serca i zwiększenia poziomu cholesterolu. Nic dziwnego, że ludzie zastanawiają się, co zrobić z tuńczyka – makaron, sałatkę, a może pastę na kanapki? Każdy szybki pomysł na danie z tuńczykiem może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Oczywiście pod warunkiem, że tuńczyk pochodzi ze sprawdzonego źródła.
Tuńczyk to ryba pełna witaminy D, która wpływa na naszą odporność, dobre samopoczucie i zdrowe kości. W rybie znaleźć można również witaminy z grupy B (tiaminy, niacyny i witaminę B6). Wszystkie te witaminy pomagają kontrolować procesy energetyczne w organizmie, a także odpowiadają za układ nerwowy. Poleca się więc jedzenie mięsa tuńczyka osobom, które uprawiają sport. Tuńczyk zawiera również fosfor, potas i magnez, które są cenne dla każdego organizmu.
Ciekawostki związane z tuńczykiem. Czy znasz je wszystkie?
Najciekawsze informacje dotyczące tuńczyka
- Tuńczyk potrafi zmienić pozycję swoich płetw grzbietowych w celu przyspieszenia prędkości pływania. Właśnie dlatego rybak musi być naprawdę szybki, aby za nim nadążyć!
- Tuńczyki pokonują duże prędkości w bardzo krótkim czasie. Są w stanie przepłynąć cały Ocean Atlantycki w zaledwie miesiąc.
- Najmniejszy gatunek tuńczyków to bonito, które rosną maksymalnie do 1 metra. W porównaniu z tuńczykami błękitnopłetwymi są naprawdę niewielkie. Te drugie mierzą bowiem nawet do… 4 metrów!
- Tuńczyki, które mieszkają w zimniejszych akwenach, z reguły żyją dłużej.
- Tuńczyki to jedne z najcenniejszych ryb pod względem ekonomicznym. Wartość tuńczyka z puszki do 2027 roku może wynieść bowiem nawet 11,89 mld dolarów!
- W Polsce z reguły jemy tuńczyka bonito, z kolei w Ameryce czy Europie Południowej częściej jada się tuńczyka białego. Najwięcej certyfikowanych tuńczyków do wyboru mają nasi sąsiedzi (Niemcy). Z kolei najwięcej tuńczyka na świecie zjadają Japończycy.
- Tuńczyki są rybami mięsożernymi. Najczęściej żywią się śledziami i makrelą.
- Tuńczyk ma właściwości antyoksydacyjne, ponieważ w jego mięsie znajduje się spora ilość selenu.
Co z tą rtęcią, czyli kto powinien uważać na jedzenie tuńczyka?
Dania z tuńczykiem są smaczne i pożywne, jednak nie dla każdego. Badania naukowe wyraźnie wskazują na to, że większość tuńczyków zawiera śladowe ilości rtęci, która niestety jest dla nas toksyczna. Metale ciężkie kumulują się w mięsie tuńczyka, ale też zupełnie innych ryb (np. węgorza czy okonia). Tuńczyk zawiera jednak zdecydowanie najwięcej rtęci, bo znajduje się na końcu łańcucha pokarmowego – jest największy, więc zjada inne mniejsze ryby i latami gromadzi w sobie metylortęć.
Niestety rtęć łatwo przenika z układu pokarmowego do nerwowego, co może zagrażać zwłaszcza matkom karmiącym i będącym w ciąży. Właśnie dlatego nie wolno kupować tuńczyków niewiadomego pochodzenia, a wybierać tylko te ryby, które pochodzą od sprawdzonych sprzedawców.