Dania z tuńczykiem

Przepisy z tuńczykiem
Przepisy z tuńczykiem

Tuńczyk poławiany był już w czasach starożytnych. Rybę łowi się różnymi metodami, np. na sieci dryfujące albo wędy ciągnione. Połowy tuńczyka do dziś są ważnym elementem rybołówstwa, zwłaszcza że to ryba niezwykle ceniona wśród ludzi. Tuńczyk jest rybą dużą i drapieżną, która zamieszkuje głównie wody Oceanu Atlantyckiego, Spokojnego oraz Indyjskiego i stykających się z nimi mórz. Akweny wodne, które preferuje tuńczyk, są ciepłe. Mimo że ryba jest zdrowa i pełna cennych właściwości odżywczych, zawiera również toksyczne dla ludzi metale ciężkie.

Potrawy z tuńczykiem – zbiór pomysłów na proste i szybkie dania dodatkiem tuńczyka

Tuńczyk to niskokaloryczna ryba, która zawiera dużo białka i wiele cennych wartości odżywczych. Ryba ma w sobie również toksyczne metale ciężkie, jednak tuńczyk kupowany ze sprawdzonego źródła na pewno będzie bezpieczny do spożycia. Jakie dania z tuńczykiem są najsmaczniejsze? Czy tuńczyk z puszki jest zdrowy? Jakie są właściwości tuńczyka, z którego można przyrządzić pożywny obiad na ciepło? Sprawdź najciekawsze informacje dotyczące tuńczyka!

Przepisy z tuńczykiem – potrawy na ciepło, ciekawostki i właściwości tuńczyka

To warto wiedzieć o tuńczyku!

Kto z nas nie zna tuńczyka z puszki? Dania z tuńczykiem są szczególnie popularne wśród zdrowo odżywiających się osób, które uwielbiają przygotowywać z tą rybą różne potrawy (np. makaron z kawałkami tuńczyka albo sałatkę z tuńczykiem). Warto wiedzieć, co tak naprawdę kryje się w tej znanej rybie! Tuńczyk to przede wszystkim ryba drapieżna, żyjąca w ciepłych wodach (m.in. Oceanu Atlantyckiego oraz Indyjskiego). Rzadko zdarza się, żeby tuńczyk zamieszkiwał zimne wody, choć można go nieraz spotkać w Morzu Północnym. Ryby są naprawdę duże – największe ważą nawet 800 kg i mogą dożyć aż 50 lat! Mięso tuńczyka może być różnokolorowe – czasami jest różowe, a czasami fioletowe, co wynika z ukrwienia jego mięśni. Ryba, mimo swojej ogromnej masy, porusza się w wodzie naprawdę szybko. Aby ją złowić, rybak musi być zatem naprawdę szybki!

Warto wiedzieć, że połów tuńczyka wynosi dziś ok. 4 miliony ton rocznie. Najwięcej ryb wyławianych jest z Oceanu Spokojnego. Prawo reguluje jednak ilość ryb, jaką można wyławiać rocznie – po to, aby nie zagrozić wymarciu poszczególnych gatunków. Najbardziej zwraca się uwagę na przeławianie tuńczyków błękitnopłetwych, które są największymi i najbardziej cennymi przedstawicielami gatunku. W porównaniu do Japonii, gdzie spożywa się naprawdę duże ilości tuńczyka, w Polsce ludzie nie jedzą go tak chętnie. W naszym kraju zdecydowanie bardziej pożądane są śledzie, dorsze i łososie.

Czy tuńczyk jest zdrowy? Wartości odżywcze ryby

Przepisy na tuńczyka uwielbiają osoby, które starają się pozbyć zbędnych kilogramów. Jako że ryba jest niskokaloryczna, ludzie na diecie redukcyjnej często przyrządzają z niej pyszne potrawy na obiad czy kolację. Tuńczyk to wspaniałe źródło białka, ponieważ 100 g ryby to ok. 25 g białka. W tuńczyku są też kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne w diecie, ale i codziennym funkcjonowaniu organizmu. Brak tych kwasów przyczynić się może do obniżenia odporności immunologicznej, a także chorób serca i zwiększenia poziomu cholesterolu. Nic dziwnego, że ludzie zastanawiają się, co zrobić z tuńczyka – makaron, sałatkę, a może pastę na kanapki? Każdy szybki pomysł na danie z tuńczykiem może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Oczywiście pod warunkiem, że tuńczyk pochodzi ze sprawdzonego źródła.

Tuńczyk to ryba pełna witaminy D, która wpływa na naszą odporność, dobre samopoczucie i zdrowe kości. W rybie znaleźć można również witaminy z grupy B (tiaminy, niacyny i witaminę B6). Wszystkie te witaminy pomagają kontrolować procesy energetyczne w organizmie, a także odpowiadają za układ nerwowy. Poleca się więc jedzenie mięsa tuńczyka osobom, które uprawiają sport. Tuńczyk zawiera również fosfor, potas i magnez, które są cenne dla każdego organizmu.

Ciekawostki związane z tuńczykiem. Czy znasz je wszystkie?

Najciekawsze informacje dotyczące tuńczyka

  1. Tuńczyk potrafi zmienić pozycję swoich płetw grzbietowych w celu przyspieszenia prędkości pływania. Właśnie dlatego rybak musi być naprawdę szybki, aby za nim nadążyć!
  2. Tuńczyki pokonują duże prędkości w bardzo krótkim czasie. Są w stanie przepłynąć cały Ocean Atlantycki w zaledwie miesiąc.
  3. Najmniejszy gatunek tuńczyków to bonito, które rosną maksymalnie do 1 metra. W porównaniu z tuńczykami błękitnopłetwymi są naprawdę niewielkie. Te drugie mierzą bowiem nawet do… 4 metrów!
  4. Tuńczyki, które mieszkają w zimniejszych akwenach, z reguły żyją dłużej.
  5. Tuńczyki to jedne z najcenniejszych ryb pod względem ekonomicznym. Wartość tuńczyka z puszki do 2027 roku może wynieść bowiem nawet 11,89 mld dolarów!
  6. W Polsce z reguły jemy tuńczyka bonito, z kolei w Ameryce czy Europie Południowej częściej jada się tuńczyka białego. Najwięcej certyfikowanych tuńczyków do wyboru mają nasi sąsiedzi (Niemcy). Z kolei najwięcej tuńczyka na świecie zjadają Japończycy.
  7. Tuńczyki są rybami mięsożernymi. Najczęściej żywią się śledziami i makrelą.
  8. Tuńczyk ma właściwości antyoksydacyjne, ponieważ w jego mięsie znajduje się spora ilość selenu.

Co z tą rtęcią, czyli kto powinien uważać na jedzenie tuńczyka?

Dania z tuńczykiem są smaczne i pożywne, jednak nie dla każdego. Badania naukowe wyraźnie wskazują na to, że większość tuńczyków zawiera śladowe ilości rtęci, która niestety jest dla nas toksyczna. Metale ciężkie kumulują się w mięsie tuńczyka, ale też zupełnie innych ryb (np. węgorza czy okonia). Tuńczyk zawiera jednak zdecydowanie najwięcej rtęci, bo znajduje się na końcu łańcucha pokarmowego – jest największy, więc zjada inne mniejsze ryby i latami gromadzi w sobie metylortęć.

Niestety rtęć łatwo przenika z układu pokarmowego do nerwowego, co może zagrażać zwłaszcza matkom karmiącym i będącym w ciąży. Właśnie dlatego nie wolno kupować tuńczyków niewiadomego pochodzenia, a wybierać tylko te ryby, które pochodzą od sprawdzonych sprzedawców.

Dania z tuńczykiem - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto