Dania z indykiem - zbiór przepisów na smaczne dania z indykiem w roli głównej
Indyk staje się coraz bardziej popularny. Na fali odżywiania fit mięso to jest coraz chętniej wybierane, gdyż uchodzi za mięso najzdrowsze i zawierające najwięcej składników odżywczych. Mięso z indyka jest przy tym dość łatwe w obróbce i uniwersalne do zastosowań kulinarnych. Robimy z niego kotlety, pieczenie, gulasze, sosy do makaronu, wędlinę na kanapki, czy też sałatki. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania obiadowe, sałatki czy przekąski z indyka.
Dlaczego warto jeść mięso z indyka
Indyk w kuchni polskiej i światowej
Indyk jest ptakiem grzebiącym z rodzaju kurowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Obecnie mięso z indyka rywalizuje w popularności z kurczakiem. Uważane jest za mięso najzdrowsze, które zalecają dietetycy. Ponadto mięso z indyka jest niskokaloryczne, niedrogie i smaczne. Ma ono uniwersalne zastosowanie w kuchni.
Za szczególnie pożądane uważa się mięso z piersi indyka. Jest ono chude, zawiera cynk, selen, niacynę oraz witaminy B6 i B12. Białko w mięsie indyka zalecane jest dla alergików, gdyż bardzo rzadko uczula. Co ciekawe, indyk zawiera więcej składników mineralnych niż mięso z kurczaka, wieprzowina i wołowina. Aby jednak nie doszło do utraty wartości odżywczych należy unikać długiego moczenia mięsa w wodzie. Mięso indyka uchodzi za zdrowsze, gdyż ten wrażliwy ptak nie nadaje się do chowu w zamkniętych klatkach. Musi być chowany z dostępem do przestrzeni i świeżego powietrza, dlatego też w hodowli nie stosuje się antybiotyków.
Indyk jest najbardziej znany z kuchni amerykańskiej, gdzie stanowi tradycyjne danie świąteczne. W Polsce tradycja jedzenia mięsa z indyka jest stosunkowo nowa. W kuchni znajduje ono podobne zastosowanie jak mięso z kurczaka.
Jakie potrawy robimy z indykiem
Najbardziej podstawowy przepis na szybkie danie z indykiem to kotlety z piersi z indyka. Usmażenie smacznych kotletów z fileta z indyka wymaga nieco wprawy, gdyż mięso to łatwo jest przesuszyć. Kroimy niezbyt cienkie kotlety, obtaczamy w klasycznej panierce jak na kotlety schabowe i smażymy. Warto wiedzieć, że mięsa z fileta z indyka nie rozbijamy tłuczkiem. Rozbijanie powoduje, że z mięsa wylatują soki i kotlet może wyjść zbyt suchy. Przygotowując dania z indykiem warto pamiętać, aby nie stosować intensywnych przypraw, które przytłumią smak mięsa z indyka.
Mięso indyka, a szczególnie filet, ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Upieczony filet możemy kroić jak wędlinę na kanapki. Pokrojony dodajemy do sałatek. Pysznym daniem są rolady faszerowane z indyka. Ciekawy przepis stanowi marynowanie mięsa z indyka w jogurcie z przyprawami. Marynowane mięso razem z jogurtem smażymy na oliwie.
Dość trudno jest upiec indyka tak, aby nie był suchy. Przed upieczeniem mięso nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki, aby skruszało. Pamiętajmy, aby z udek z indyka wyciągnąć ścięgna, które pod wpływem wysokiej temperatury stwardnieją i będą utrudniały jedzenie. Mięso należy odpowiednio uformować i umieścić w naczyniu, które zalewamy niewielką ilością wody. Po 20 minutach indyka przykrywamy folią aluminiową i pieczemy godzinę, po czym zdejmujemy folię i dopiekamy uważając, aby mięso się nie przypaliło i nie wysuszyło na wierzchu. Przyjmuje się, że na 1 kg mięsa z indyka przypada czas pieczenia 30 minut.
Najciekawsze potrawy z indykiem
Smaczne dania obiadowe z indykiem
Mięso z indyka pozwala na szybkie dania obiadowe, które robimy z fileta lub udźca z indyka. Indyka gotujemy, pieczemy, smażymy, dusimy czy też grillujemy. Przykładowe szybkie potrawy, jakie możemy zrobić z indyka to:
- pieczeń z udźca z indyka,
- kotlety z piersi z indyka,
- zapiekanka z indykiem,
- kotlety mielone z mięsa z indyka,
- szaszłyki z indyka,
- faszerowana pierś z indyka.
Kawałki mięsa z indyka mogą posłużyć do zrobienia potrawki, mięsa duszonego, lub sosu do makaronu lub ryżu. Z duszonych kawałków indyka powstaje wspaniały gulasz do ziemniaków czy kaszy.
Indyk jako składnik sałatek i przekąsek
Upieczone mięso z indyka, zarówno piersi z indyka jak i mięso z udźca, świetnie nadają się na domową wędlinę, którą możemy kroić na kanapki. Ponadto pokrojone w kostkę pieczone lub gotowane mięso stanowi idealny dodatek do sałatek.
Z mięsa indyka robimy podobne sałatki jak z mięsa z kurczaka. Indyk sprawdzi się w sałatce cezar, czy też sałatce gyros, lub sałatce makaronowej. Do indyka pasuję brokuł, ser feta, szpinak, czy też jajko na twardo.