Przepis na yorkshire pudding krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, sitko, pędzelek, miska, trzepaczka do jajek, forma na muffiny

Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka i przy pomocy trzepaczki do jajek połącz składniki na gładką masę.

Następnie cały czas energicznie mieszając, do masy dodaj mleko.

Masę dopraw szczyptą soli i dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Piekarnik rozgrzej do 230 st. C.

Przy pomocy pędzelka wysmaruj blaszkę do muffinek olejem rzepakowym.

Blaszkę do muffinek wysmarowaną olejem rzepakowym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty.

Z piekarnika wyciągnij formę i ostrożnie przy pomocy chochelki wlej ciasto do otworów na babeczki.

Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i jej zawartość piecz przez około 25 minut.

Yorkshire pudding podawaj na ciepło.

Yorkshire pudding podane na czarnym talerzyku.
Yorkshire pudding
Koszt przygotowania dania
5.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
229 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Yorkshire pudding - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o yorkshire pudding

Yorkshire pudding to pomysł na domowy dodatek do obiadu. Przepis wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Pyszny yorkshire pudding serwowany jest na gorąco jako dodatek do pieczeni lub mięsa w sosie. Stanowi on również potrawę tradycyjnego obiadu świątecznego. Sprawdzony przepis na yorkshire pudding jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych przystępnych cenach.

Jak zrobić yorkshire pudding? Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka i przy pomocy trzepaczki do jajek połącz składniki na gładką masę. Następnie cały czas energicznie mieszając, do masy dodaj mleko. Masę dopraw szczyptą soli i dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Przy pomocy pędzelka wysmaruj blaszkę do muffinek olejem rzepakowym. Blaszkę do muffinek wysmarowaną olejem rzepakowym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty. Z piekarnika wyciągnij formę i ostrożnie przy pomocy chochelki wlej ciasto do otworów na babeczki. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i jej zawartość piecz przez około 25 minut. Yorkshire pudding podawaj na ciepło.

Jajko natomiast jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Obecność luteiny w żółtku przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób wzroku, w tym zwyrodnienia plamki żółtej. Jajka zawierają również witaminy oraz składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy A oraz E pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Cynk poprawi kondycję włosów oraz skóry.

Podsumowując smaczny yorkshire pudding stanowi doskonały dodatek do obiadów. Przepis wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Najlepszy yorkshire pudding podaje się na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Yorkshire pudding świetnie smakuje z dodatkiem mięs w sosie. Przepis na yorkshire pudding jest dość prosty.

Wartości odżywcze yorkshire pudding

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
208.18 kcal
229.00 kcal
Białko
9.27 g
10.20 g

Węglowodany w yorkshire pudding

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
20.02 g
22.02 g
Węglowodany przyswajalne
20.02 g
22.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
9.97 g
10.96 g
Tłuszcze nasycone
3.01 g
3.31 g
Tłuszcze nienasycone
6.96 g
7.65 g
Tłuszcze jednonasycone
4.87 g
5.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.09 g
2.30 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
140.40 mg
154.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na yorkshire pudding

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.10 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.10 µg (mcg)
1.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
1.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
53.48 µg (mcg)
58.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na yorkshire pudding

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
65.48 mg
72.03 mg
Potas
132.35 mg
145.59 mg
Wapń
66.28 mg
72.91 mg
Fosfor
137.27 mg
150.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.38 mg
19.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.03 mg
2.23 mg
Cynk
0.87 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny yorkshire pudding 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w yorkshire pudding

Lista alergenów dla yorkshire pudding przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania yorkshire pudding

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
18.50
Jak oceniasz przepis na yorkshire pudding
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób