Przepis na yakitori krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, sos mirin
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, patyczki do szaszłyków

Mięso z piersi pokrój w większą kostkę.

Udka oczyść z kości i pokrój razem ze skórą w paski.

Pokrój pora.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.

Wątróbki oczyść z błonek.

W misce wymieszaj sos sojowy, mirin, sake i cukier.

Umieść w marynacie mięso i odstaw na 30-40 minut.

Po tym czasie mięso i warzywa nadziewaj na patyczki do szaszłyków.

Grilluj w nagrzanym do 230 stopni piekarniku z włączoną górną grzałką.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Szaszłyki podawaj z ryżem.

Yakitori podane na ciemnym, prostokątnym talerzu.
Yakitori
Koszt przygotowania dania
30.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
494 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
56

Yakitori - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o yakitori

Yakitori to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Szaszłyki yakitori pochodzące z Japonii przygotować możesz na tradycyjnego grilla opalanego drzewem lub węglem lub usmażyć na patelni grillowej poza sezonem letnim. Przepis na kurczaka yakitori jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, udka kurczaka, wątróbka drobiowa, por, papryka, sos sojowy, mirin, sake, ryż biały.

Jak zrobić yakitori? Mięso z piersi pokrój w większą kostkę. Udka oczyść z kości i pokrój razem ze skórą w paski. Pokrój pora. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Wątróbki oczyść z błonek. W misce wymieszaj sos sojowy, mirin, sake i cukier. Umieść w marynacie mięso i odstaw na 30-40 minut. Po tym czasie mięso i warzywa nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj w nagrzanym do 230 stopni piekarniku z włączoną górną grzałką. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Szaszłyki podawaj z ryżem.

Mięso z piersi kurczaka jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Białko zwierzęce jest jedynym pełnowartościowym białkiem dla człowieka. Pierś z kurczaka jest prawie całkowicie pozbawiona tłuszczu. Zawiera bardzo mało kalorii ogółem. Powinniśmy wybierać mięso z hodowli bez dodatku antybiotyków. Wolno żyjące kurczaki rosną o połowę wolniej i są zdrowsze niż mięso z przemysłowego chowu. Ryż jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ryż jest zbożem bardzo zanieczyszczonym, gdyż rośnie na terenach bardzo mocno obfitujących w wodę. Powinniśmy wybierać ryż dobrej jakości. Ryż biały jest całkowicie pozbawiony łuski, która jest źródłem błonnika oraz składników mineralnych. Ryż brązowy jest lepszym źródłem składników mineralnych niż oczyszczone ziarna. Zawiera także dużo błonnika, który pozwala zachować uczucie sytości na dłużej.

Podsumowując pyszne japońskie szaszłyki są doskonałe na obiad w gronie rodziny i przyjaciół. Grillowane mięso w słodkiej przyprawie jest bardzo aromatyczne i delikatnie skarmelizowane. Do szaszłyków możesz podać także siekaną kapustę pekińską. Grill yakitori ma bardzo wąski ruszt i został stworzony spacjalnie do przygotowywania szaszłyków.

Wartości odżywcze yakitori

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
186.74 kcal
494.85 kcal
Białko
11.81 g
31.30 g

Węglowodany w yakitori

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
22.34 g
59.19 g
Węglowodany przyswajalne
21.78 g
57.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
1.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
5.08 g
13.46 g
Tłuszcze nasycone
1.93 g
5.10 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.82 g
7.49 g
Tłuszcze jednonasycone
1.84 g
4.88 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
2.61 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.05 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
41.76 mg
110.67 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na yakitori

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A
36.89 µg (mcg)
97.75 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.36 mg
0.94 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
17.25 mg
45.70 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
1.13 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
9.31 µg (mcg)
24.67 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.25 mg
Niacyna
4.08 mg
10.81 mg
Foliany
19.12 µg (mcg)
50.67 µg (mcg)
Beta karoten
298.62 µg (mcg)
791.33 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na yakitori

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
36.15 mg
95.80 mg
Potas
198.11 mg
525.00 mg
Wapń
11.60 mg
30.75 mg
Fosfor
122.95 mg
325.82 mg
Magnez
21.89 mg
58.00 mg
Żelazo
0.58 mg
1.53 mg
Cynk
0.88 mg
2.34 mg
Miedź
0.09 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny yakitori 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w yakitori

Lista alergenów dla yakitori przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na yakitori nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos mirin
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania yakitori

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Udko kurczaka ze skórą
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Ryż biały
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Sake
40 ml
38.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.04
Za 40 ml
Por
150 g
kawałek małej sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Koszt składników
73.50
Jak oceniasz przepis na yakitori
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób