Yakitori

Opublikowano: 14.12.2021 r., 10:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Japońskie grillowane szaszłyki z kurczaka
Yakitori
Yakitori to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Przygotowuje się z na bazie kurczaka i podaje z ryżem. Pyszne danie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 20 min
494 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Udko kurczaka ze skórą (400 g)
  • Ryż biały (400 g)
  • Sake (40 ml)
  • Por - kawałek małej sztuki (150 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, sos mirin
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, patyczki do szaszłyków

Przepis na yakitori krok po kroku

Mięso z piersi pokrój w większą kostkę.

Udka oczyść z kości i pokrój razem ze skórą w paski.

Pokrój pora.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.

Wątróbki oczyść z błonek.

W misce wymieszaj sos sojowy, mirin, sake i cukier.

Umieść w marynacie mięso i odstaw na 30-40 minut.

Po tym czasie mięso i warzywa nadziewaj na patyczki do szaszłyków.

Grilluj w nagrzanym do 230 stopni piekarniku z włączoną górną grzałką.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Szaszłyki podawaj z ryżem.

Jak oceniasz przepis na yakitori
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat yakitori

Yakitori to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Szaszłyki yakitori pochodzące z Japonii przygotować możesz na tradycyjnego grilla opalanego drzewem lub węglem lub usmażyć na patelni grillowej poza sezonem letnim. Przepis na kurczaka yakitori jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, udka kurczaka, wątróbka drobiowa, por, papryka, sos sojowy, mirin, sake, ryż biały.

Jak zrobić yakitori? Mięso z piersi pokrój w większą kostkę. Udka oczyść z kości i pokrój razem ze skórą w paski. Pokrój pora. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Wątróbki oczyść z błonek. W misce wymieszaj sos sojowy, mirin, sake i cukier. Umieść w marynacie mięso i odstaw na 30-40 minut. Po tym czasie mięso i warzywa nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj w nagrzanym do 230 stopni piekarniku z włączoną górną grzałką. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Szaszłyki podawaj z ryżem.

Mięso z piersi kurczaka jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Białko zwierzęce jest jedynym pełnowartościowym białkiem dla człowieka. Pierś z kurczaka jest prawie całkowicie pozbawiona tłuszczu. Zawiera bardzo mało kalorii ogółem. Powinniśmy wybierać mięso z hodowli bez dodatku antybiotyków. Wolno żyjące kurczaki rosną o połowę wolniej i są zdrowsze niż mięso z przemysłowego chowu. Ryż jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ryż jest zbożem bardzo zanieczyszczonym, gdyż rośnie na terenach bardzo mocno obfitujących w wodę. Powinniśmy wybierać ryż dobrej jakości. Ryż biały jest całkowicie pozbawiony łuski, która jest źródłem błonnika oraz składników mineralnych. Ryż brązowy jest lepszym źródłem składników mineralnych niż oczyszczone ziarna. Zawiera także dużo błonnika, który pozwala zachować uczucie sytości na dłużej.

Podsumowując pyszne japońskie szaszłyki są doskonałe na obiad w gronie rodziny i przyjaciół. Grillowane mięso w słodkiej przyprawie jest bardzo aromatyczne i delikatnie skarmelizowane. Do szaszłyków możesz podać także siekaną kapustę pekińską. Grill yakitori ma bardzo wąski ruszt i został stworzony spacjalnie do przygotowywania szaszłyków.

Alergeny w yakitori

Lista alergenów dla yakitori przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na yakitori nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos mirin
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze yakitori

na 100g gotowej potrawy

Yakitori to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wspomaga także regenerację tkanek. Yakitori jest bardzo dobrym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
186.74
494.85
Białko (g)
11.81
31.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
22.34
59.19
Węglowodany przyswajalne (g)
21.78
57.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
5.08
13.46
Tłuszcze nasycone (g)
2.25
5.97
Tłuszcze nienasycone (g)
2.82
7.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.84
4.88
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
2.61
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.76
110.67
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
36.89
97.75
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
0.94
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.51
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.25
45.70
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.07
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
1.13
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.31
24.67
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Ryboflawina (mg)
0.09
0.25
Niacyna (mg)
4.08
10.81
Foliany (µg (mcg))
19.12
50.67
Beta karoten (µg (mcg))
298.62
791.33
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
36.15
95.80
Potas (mg)
198.11
525.00
Wapń (mg)
11.60
30.75
Fosfor (mg)
122.95
325.82
Magnez (mg)
21.89
58.00
Żelazo (mg)
0.58
1.53
Cynk (mg)
0.88
2.34
Miedź (mg)
0.09
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny yakitori 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania yakitori

Koszt składników
73.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Udko kurczaka ze skórą
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Ryż biały
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Sake
40 ml
38.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.04
Za 40 ml
Por
150 g
kawałek małej sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Koszt składników
73.50