Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Wędzony filet z piersi kurczaka (75 g)
- Mąka pszenna typ 550 (50 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka krok po kroku
Ser dodaj do miski, dokładnie rozgnieć go widelcem i dodaj jajko.
Dodaj bardzo drobno pokrojony filet wędzony z kurczaka i świeżą natkę pietruszki (1 łyżkę) również posiekaną.
Dopraw solą i pieprzem (po pół łyżeczki, dopraw według uznania). Wymieszaj i dodaj mąkę – zagnieć ciasto.
Te placuszki powinno się formować w ręce. Zacznij formować okrągłe placki grube na około 3 centymetry. Obtocz w mące.
Rozgrzej na patelni olej i smaż placki przez około 5 minut z obu stron. Powinny być zarumienione na złoty kolor.
-
Placuszki twarogowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Placuszki z serka wiejskiego
-
Małdrzyki
-
Placuszki serowe
-
Placki twarogowe fit
-
Placuszki z serkiem waniliowym
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placuszki z borówkami
-
Placuszki z serka waniliowego
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Placuszki z twarogiem i bananem
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Placki twarogowe BLW
-
Placki z serkiem waniliowym
-
Placki z danio
-
Placuszki białkowe
-
Placki twarogowe
Więcej informacji na temat wytrawnych placków twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka
Ten przepis na placuszki twarogowe nie jest w wersji na słodko a w wersji wytrawnej. Są bardzo smaczne, zawierają dużą ilość białka. Będą odpowiednią propozycją dla osób, które dbają o odpowiednią podaż białka, np. dla osób trenujących sport lub po prostu dla osób, które nie lubią posiłków słodkich i wolą posiłki wytrawne.
Alergeny w wytrawnych plackach twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka
Lista alergenów dla Wytrawnych placków twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze wytrawnych placków twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.