Przepis na wrapa z tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na suchej patelni przyrumień lekko tortillę.

Środek placka wysmaruj serkiem kanapkowym i wyłóż opłukaną rukolę. Dodaj pokrojoną w kostkę w koskę cebulę i paprykę.

Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Poukładaj na tortilli.

Całość dokładnie zroluj, tak by nie wypadły z niej warzywa.

Wrap z tuńczykiem podany na talerzyku.
wrap z tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
8.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
412 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Wrap z tuńczykiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wrapie z tuńczykiem

Wrap z tuńczykiem, to niezwykle smaczna przekąska, pełna smaku i aromatu, którą można przygotować w kilka chwil. To połączenie chrupiącej tortilli, pysznej ryby, serka śmietankowego i warzyw. Idealnie sprawdza się na szybką przekąskę, ale także jako pomysł na pełnowartościowy posiłek. Można zjadać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego jest daniem niezwykle uniwersalnym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wrapy z tuńczykiem, by były smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta i nie zabiera dużo czasu. By stworzyć to pyszne danie wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki i zwinąć je w rulon, uważając, by nic z niego nie wypadło. Choć można spotkać się z wieloma sklepowymi opcjami, to jednak najlepsze są te domowe, zrobione własnoręcznie, które nie zawierają takiej ilości soli, konserwantów, czy wzmacniaczy smaku.

Choć w przepisie podany jest sposób na pojedynczego wrapa można go nieco zmodyfikować i użyć na imprezę. Wystarczy zrolowanego wrapa pokroić na mniejsze kawałki, wbić w nie wykałaczki i serwować na talerzykach. To wspaniały pomysł na smaczne imprezowe przekąski, które znikają w mgnieniu oka, a przy tym wspaniale się prezentują.

Do przygotowania dania z przepisu najlepiej nadaje się tuńczyk z puszki. Dobrze jest wybrać opcję w oleju, która charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem i aromatem. Dzięki temu całość zachwyca idealną kompozycją. W wersji bardziej fit można też użyć tego w sosie własnym, choć on smakuje w takiej wersji nieco gorzej.

Tak przyrządzone wrapy są naprawdę pyszne. To zasługa wspaniałego połączenia smakowego. Zamiast sosu wykorzystuje się w tej wersji twarożek śmietankowy, który dobrze komponuje się z rybą, a przy tym naprawdę wspaniale smakuje. Można również użyć opcji z dodatkiem przypraw, by całość była nawet bardziej wyrazista. Jednak nie jest to konieczne, gdyż do całości dodaje się surowej cebuli, która jest dość ostra.

Taki wrap t o dobre rozwiązanie szczególnie dla osób zapracowanych. Ten przepis na wrapy z tuńczykiem sprawdzi się świetnie na bardzo szybką przekąskę, ale również obiad czy kolację.

Wartości odżywcze wrapa z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
137.38 kcal
412.15 kcal
Białko
8.59 g
25.78 g

Węglowodany w wrapie z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
12.25 g
36.75 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.35 g
28.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.90 g
8.71 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
6.14 g
18.42 g
Tłuszcze nasycone
3.22 g
9.66 g
Tłuszcze nienasycone
2.92 g
8.76 g
Tłuszcze jednonasycone
1.95 g
5.84 g
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
2.92 g
Cholesterol
13.70 mg
41.10 mg

Witaminy w przepisie na wrapa z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
87.87 µg (mcg)
263.60 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.71 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
1.42 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
36.90 mg
110.69 mg
Witamina E
0.95 mg
2.86 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
26.00 µg (mcg)
78.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.57 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.39 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
3.70 mg
11.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
58.03 µg (mcg)
174.10 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
672.58 µg (mcg)
2017.75 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wrapa z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
244.50 mg
733.50 mg
Potas
246.10 mg
738.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
85.22 mg
255.65 mg
Fosfor
145.78 mg
437.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
35.33 mg
106.00 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.11 mg
3.32 mg
Cynk
0.67 mg
2.00 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wrapa z tuńczykiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wrapie z tuńczykiem

Lista alergenów dla wrapa z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Cena przygotowania wrapa z tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w oleju
60 g
pół puszki
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
2.12
Za 60 g
Tortilla pełnoziarnista
60 g
1 placek
4.80
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 60 g
Serek śmietankowy
25 g
1 łyżka
2.40
Za 135.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 25 g
Rukola
50 g
2 garści
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Papryka czerwona
80 g
1/3 szt
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 80 g
Cebula czerwona
25 g
1/4 szt
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
23.70
Jak oceniasz przepis na wrapa z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób