Wrap z tuńczykiem

Opublikowano: 28.09.2021 r., 16:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wrap z tuńczykiem podany na talerzyku.
Wrap z tuńczykiem
Wrap z tuńczykiem jest świetną opcją dla wszystkich miłośników zdrowych i szybkich posiłków. Są niezwykle smaczne i sycące, a przy tym proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 2 min
412 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Tuńczyk w oleju pół puszki (60 g)
  • Tortilla pełnoziarnista 1 placek (60 g)
  • Serek śmietankowy 1 łyżka (25 g)
  • Rukola 2 garści (50 g)
  • Papryka czerwona 1/3 szt (80 g)
  • Cebula czerwona 1/4 szt (25 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wrapa z tuńczykiem krok po kroku

Na suchej patelni przyrumień lekko tortillę.

Środek placka wysmaruj serkiem kanapkowym i wyłóż opłukaną rukolę. Dodaj pokrojoną w kostkę w koskę cebulę i paprykę.

Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Poukładaj na tortilli.

Całość dokładnie zroluj, tak by nie wypadły z niej warzywa.

Jak oceniasz przepis na wrapa z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat wrapa z tuńczykiem

Wrap z tuńczykiem, to niezwykle smaczna przekąska, pełna smaku i aromatu, którą można przygotować w kilka chwil. To połączenie chrupiącej tortilli, pysznej ryby, serka śmietankowego i warzyw. Idealnie sprawdza się na szybką przekąskę, ale także jako pomysł na pełnowartościowy posiłek. Można zjadać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego jest daniem niezwykle uniwersalnym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wrapy z tuńczykiem, by były smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta i nie zabiera dużo czasu. By stworzyć to pyszne danie wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki i zwinąć je w rulon, uważając, by nic z niego nie wypadło. Choć można spotkać się z wieloma sklepowymi opcjami, to jednak najlepsze są te domowe, zrobione własnoręcznie, które nie zawierają takiej ilości soli, konserwantów, czy wzmacniaczy smaku.

Choć w przepisie podany jest sposób na pojedynczego wrapa można go nieco zmodyfikować i użyć na imprezę. Wystarczy zrolowanego wrapa pokroić na mniejsze kawałki, wbić w nie wykałaczki i serwować na talerzykach. To wspaniały pomysł na smaczne imprezowe przekąski, które znikają w mgnieniu oka, a przy tym wspaniale się prezentują.

Do przygotowania dania z przepisu najlepiej nadaje się tuńczyk z puszki. Dobrze jest wybrać opcję w oleju, która charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem i aromatem. Dzięki temu całość zachwyca idealną kompozycją. W wersji bardziej fit można też użyć tego w sosie własnym, choć on smakuje w takiej wersji nieco gorzej.

Tak przyrządzone wrapy są naprawdę pyszne. To zasługa wspaniałego połączenia smakowego. Zamiast sosu wykorzystuje się w tej wersji twarożek śmietankowy, który dobrze komponuje się z rybą, a przy tym naprawdę wspaniale smakuje. Można również użyć opcji z dodatkiem przypraw, by całość była nawet bardziej wyrazista. Jednak nie jest to konieczne, gdyż do całości dodaje się surowej cebuli, która jest dość ostra.

Taki wrap t o dobre rozwiązanie szczególnie dla osób zapracowanych. Ten przepis na wrapy z tuńczykiem sprawdzi się świetnie na bardzo szybką przekąskę, ale również obiad czy kolację.

Alergeny w wrapie z tuńczykiem

Lista alergenów dla wrapa z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Wartości odżywcze wrapa z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które dostarcza sporo białka i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
137.38
412.15
Białko (g)
8.59
25.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
12.25
36.75
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
9.35
28.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.90
8.71
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.14
18.42
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
9.66
Tłuszcze nienasycone (g)
2.92
8.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.95
5.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
2.92
Cholesterol (mg)
13.70
41.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
87.87
263.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.71
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
36.90
110.69
Witamina E (mg)
0.95
2.86
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.00
78.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.70
11.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.03
174.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
672.58
2017.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
244.50
733.50
Potas (mg)
246.10
738.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
85.22
255.65
Fosfor (mg)
145.78
437.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.33
106.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
3.32
Cynk (mg)
0.67
2.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wrapa z tuńczykiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wrapa z tuńczykiem

Koszt składników
23.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w oleju
60 g
pół puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
2.12
Za 60 g
Tortilla pełnoziarnista
60 g
1 placek
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 60 g
Serek śmietankowy
25 g
1 łyżka
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 25 g
Rukola
50 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Papryka czerwona
80 g
1/3 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 80 g
Cebula czerwona
25 g
1/4 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
23.70