Wrap z kurczakiem
- Tortilla pełnoziarnista (60 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (100 g)
- Mix sałat (50 g)
- Pomidor (60 g)
- Cebula (25 g)
- Ogórek (50 g)
- Musztarda (10 g)
Przepis na wrapa z kurczakiem krok po kroku
Kurczaka oczyść z błonek i natrzyj solą, pieprzem, papryką i ziołami.
Patelnię grillową porządnie nagrzej, jeśli do jej powierzchni przywierają produkty, możesz nieco skropić ją oliwą lub olejem rzepakowym. Na patelni zgrilluj kurczaka na złocisty kolor.
Placki tortilli podpiecz na suchej patelni przez kilka sekund, by były ciepłe, ale nie stały się twarde.
Na tortillę rozsmaruj musztardę i wyłóż sałatę.
Ogórka, cebulę i pomidora pokrój na mniejsze kawałki i umieść na środku placka. Całość udekoruj pokrojonym kurczakiem.
Kraniec tortilli i jej boki złóż do środka.
Tortillę możesz podawać na ciepło lub zimno.
Więcej informacji na temat wrapa z kurczakiem
Wrap z kurczakiem to doskonała opcja na szybki posiłek. Jego przygotowanie zajmuje bowiem tylko kilka chwil. Można w nim również przemycić bardzo dużo warzyw.
Przepis na wrapy z kurczakiem to jeden z tych pomysłów, który na pewno zadowoli wszystkich miłośników szybkich i pysznych dań. Idealnie sprawdza się na szybką przekąskę, ale także jako pomysł na pełnowartościowy posiłek. Można zjadać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego jest daniem niezwykle uniwersalnym. Choć w przepisie podany jest sposób na pojedynczego wrapa, można go nieco zmodyfikować i użyć na imprezę. Wystarczy zrolowanego wrapa pokroić na mniejsze kawałki, wbić w nie wykałaczki i serwować na talerzykach. To wspaniały pomysł na smaczne imprezowe przekąski, które znikają w mgnieniu oka, a przy tym wspaniale się prezentują.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wrapy z kurczakiem, by były smaczne, a przy okazji dobre dla początkujących, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Robi się je z piersią z kurczaka, dzięki temu nie mają zbyt wielu kalorii. Sprawdzą się na kolację, ale również jako lekka przekąska na szybko. To najlepsze rozwiązanie na co dzień. Są tak pyszne, ze względu na duży dodatek ziół. Można je zrobić zarówno z kurczakiem smażonym, jak i pieczonym. Całość jest niezwykle prosta i nie zabiera dużo czasu. By stworzyć to pyszne danie wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki i zwinąć je w rulon, uważając, by nic z niego nie wypadło. Choć można spotkać się z wieloma sklepowymi opcjami, to jednak najlepsze są te domowe, zrobione własnoręcznie, które nie zawierają takiej ilości soli, konserwantów, czy wzmacniaczy smaku. Tak przyrządzone wrapy są naprawdę pyszne. To zasługa wspaniałego połączenia smakowego. Taki wrap to dobre rozwiązanie szczególnie dla osób zapracowanych. Ten przepis na wrapy z kurczakiem sprawdzi się świetnie na bardzo szybką przekąskę, ale również obiad czy kolację. Ten prosty przepis przygotujesz w niespełna 30 minut. Dobre tortille możesz zabrać jako przekąskę do pracy i odgrzać w mikrofali.
Alergeny w wrapie z kurczakiem
Lista alergenów dla wrapa z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze wrapa z kurczakiem
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(355g)
Węglowodany
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy
(355g)
Składniki mineralne
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.