Wołowina z warzywami

Opublikowano: 22.08.2023 r., 14:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczne danie z wołowiny
Wołowina z warzywami
Wołowina z warzywami to super pomysł na obiad. Mięso wołowe przygotowane w jarzynach, podane z dodatkiem puree ziemniaczanego lub kaszy świetnie sprawdzi się jako niedzielny posiłek.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
234 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Wołowina, stek (500 g)
  • Cebula szalotka - 4 sztuki (100 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (250 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (250 g)
  • Cukinia - 2 sztuki (1000 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (100 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
  • Masło - 1 łyżka (15 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na wołowinę z warzywami krok po kroku

Wołowinę umyj i pokrój w kostkę.

Szalotki obierz i pokrój w kostkę.

W dużym garnku podgrzej masło i olej. Podsmaż na nim wołowinę z każdej strony.

Dodaj cebulę i razem chwilę podduszaj.

Warzywa umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Cukinię pokrój w grube plasterki. Marchewki obierz i pokrój na półplasterki. Dodaj warzywa do mięsa.

Podsmażaj razem przez kilka minut. Następnie wlej bulion. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 55 minut.

W międzyczasie posiekaj świeże oregano i miętę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Wyłóż wołowinę z warzywami na talerz i posyp świeżymi ziołami.

Jak oceniasz przepis na wołowinę z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat wołowiny z warzywami

Wołowina z warzywami to super pomysł na obiad. Mięso wołowe przygotowane w jarzynach, podane z dodatkiem puree ziemniaczanego lub kaszy świetnie sprawdzi się jako niedzielny posiłek.

Przepis na wołowinę z warzywami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Na początku wołowinę umyj i pokrój w kostkę. Szalotki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku podgrzej masło i olej. Podsmaż na nim wołowinę z każdej strony. Dodaj cebulę i razem chwilę podduszaj. Warzywa umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Cukinię pokrój w grube plasterki. Marchewki obierz i pokrój na półplasterki. Dodaj warzywa do mięsa. Podsmażaj razem przez kilka minut. Następnie wlej bulion. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 55 minut. W międzyczasie posiekaj świeże oregano i miętę. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wyłóż wołowinę z warzywami na talerz i posyp świeżymi ziołami.

Jeśli wiesz już jak zrobić wołowinę z warzywami, to mam nadzieję, że ta duszona potrawka wołowa niedługo pojawi się na Twoim stole.

Wołowinę otrzymuje się z bydła, które w czasie uboju miało powyżej 6 miesięcy. Jest to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz by przygotowany z niej posiłek był smaczny. Należy unikać soli podczas przygotowania mięsa, by nie stało się twarde podczas obróbki cieplnej.

Stek wołowy to element wołowiny pochodzący z części grzbietowej. Ma włóknistą budowę, błonki i okalającą warstwę tłuszczu. Chociaż określa się, że mięsa czerwone (w tym wołowina) powinny być unikane ze względów zdrowotnych to warto maksymalnie raz w tygodniu przygotować dania z wołowiny. Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D. To także bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego, które odpowiada za prawidłową pracę i rozrost mięśni. By w pełni korzystać z dobrodziejstw wartości odżywczych produktów należy spożywać różnorodne produkty.

Sami widzicie, taka smażona wołowina z warzywami będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa, w oczywiście kontrolowanej ilości.

Alergeny w wołowinie z warzywami

Lista alergenów dla wołowiny z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze wołowiny z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
66.96
234.37
Białko (g)
5.27
18.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
3.18
11.14
Węglowodany przyswajalne (g)
2.40
8.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
2.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
3.82
13.38
Tłuszcze nasycone (g)
1.60
5.61
Tłuszcze nienasycone (g)
2.22
7.77
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.79
6.26
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.52
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.60
54.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
52.09
182.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
32.52
113.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.12
Witamina E (mg)
0.21
0.72
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.86
13.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.56
5.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.98
59.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
490.96
1718.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
143.83
503.40
Potas (mg)
206.10
721.34
Wapń (mg)
12.89
45.12
Fosfor (mg)
57.30
200.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.88
45.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
2.24
Cynk (mg)
1.04
3.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny z warzywami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wołowiny z warzywami

Koszt składników
138.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wołowina, stek
500 g
36.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
72.00
Za 500 g
Cebula szalotka
100 g
4 sztuki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Papryka żółta
250 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cukinia
1000 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
138.00