Wołowina z warzywami
- Wołowina, stek (500 g)
- Cebula szalotka - 4 sztuki (100 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (250 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (250 g)
- Cukinia - 2 sztuki (1000 g)
- Marchewka - 2 sztuki (100 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Masło - 1 łyżka (15 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na wołowinę z warzywami krok po kroku
Wołowinę umyj i pokrój w kostkę.
Szalotki obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku podgrzej masło i olej. Podsmaż na nim wołowinę z każdej strony.
Dodaj cebulę i razem chwilę podduszaj.
Warzywa umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Cukinię pokrój w grube plasterki. Marchewki obierz i pokrój na półplasterki. Dodaj warzywa do mięsa.
Podsmażaj razem przez kilka minut. Następnie wlej bulion. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 55 minut.
W międzyczasie posiekaj świeże oregano i miętę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż wołowinę z warzywami na talerz i posyp świeżymi ziołami.
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Ragout wołowe
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat wołowiny z warzywami
Wołowina z warzywami to super pomysł na obiad. Mięso wołowe przygotowane w jarzynach, podane z dodatkiem puree ziemniaczanego lub kaszy świetnie sprawdzi się jako niedzielny posiłek.
Przepis na wołowinę z warzywami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Na początku wołowinę umyj i pokrój w kostkę. Szalotki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku podgrzej masło i olej. Podsmaż na nim wołowinę z każdej strony. Dodaj cebulę i razem chwilę podduszaj. Warzywa umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Cukinię pokrój w grube plasterki. Marchewki obierz i pokrój na półplasterki. Dodaj warzywa do mięsa. Podsmażaj razem przez kilka minut. Następnie wlej bulion. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 55 minut. W międzyczasie posiekaj świeże oregano i miętę. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wyłóż wołowinę z warzywami na talerz i posyp świeżymi ziołami.
Jeśli wiesz już jak zrobić wołowinę z warzywami, to mam nadzieję, że ta duszona potrawka wołowa niedługo pojawi się na Twoim stole.
Wołowinę otrzymuje się z bydła, które w czasie uboju miało powyżej 6 miesięcy. Jest to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz by przygotowany z niej posiłek był smaczny. Należy unikać soli podczas przygotowania mięsa, by nie stało się twarde podczas obróbki cieplnej.
Stek wołowy to element wołowiny pochodzący z części grzbietowej. Ma włóknistą budowę, błonki i okalającą warstwę tłuszczu. Chociaż określa się, że mięsa czerwone (w tym wołowina) powinny być unikane ze względów zdrowotnych to warto maksymalnie raz w tygodniu przygotować dania z wołowiny. Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D. To także bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego, które odpowiada za prawidłową pracę i rozrost mięśni. By w pełni korzystać z dobrodziejstw wartości odżywczych produktów należy spożywać różnorodne produkty.
Sami widzicie, taka smażona wołowina z warzywami będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa, w oczywiście kontrolowanej ilości.
Alergeny w wołowinie z warzywami
Lista alergenów dla wołowiny z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze wołowiny z warzywami
Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.