Wołowina z szynkowara
- Polędwica wołowa (800 g)
- Żelatyna - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na wołowinę z szynkowara krok po kroku
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę (kostka musi być dość mała, około 3 × 3 cm), każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem.
Następnie mięso wymieszaj z 3 płaskimi łyżkami stołowymi soli peklowej. Mięso włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na dobę.
Po tym czasie do mięsa dodaj pół szklanki wody, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę czosnku oraz żelatynę.
Składniki dokładnie wymieszaj, do szynkowara włóż woreczek, a do woreczka mięso z przyprawami.
Szynkowar zamknij i wstaw do lodówki na kolejną dobę.
Po tym czasie szynkowar włóż do wysokiego garnka, do garnka wlej wodę tak, aby sięgała minimum do wysokości mięsa w szynkowarze.
Wodę podgrzej do temperatury 70 st. C i gotuj mięso przez 4 godziny.
Po tym czasie szynkowar wyciągnij z wody, wystudź pod chłodną wodą i wstaw do lodówki na około 12 godzin, aby szynka dobrze stężała.
-
Szynka z szynkowara
-
Wędlina z szynkowara
-
Schab z szynkowara
-
Mielonka z szynkowara
-
Wędliny z szynkowara
-
Karkówka z szynkowara
-
Boczek z szynkowara
-
Łopatka z szynkowara
-
Golonka z szynkowara
-
Kiełbasa z szynkowara
-
Szynka z szynkowara z żelatyną
-
Kurczak z szynkowara
-
Pasztet z szynkowara
-
Pierś z indyka z szynkowara
-
Salceson z szynkowara
-
Marynata do schabu z szynkowara
-
Filet z indyka z szynkowara
-
Dania z szynkowara
Więcej informacji na temat wołowiny z szynkowara
Wołowina z szynkowara to dobra propozycja na pyszny dodatek do chleba. Gotowana wołowina świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki, które możesz przygotować w domu. Smaczna wołowina z szynkowara doskonale smakuje z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na wołowinę z szynkowara nie jest bardzo skomplikowany, jednak do jego wykonania potrzebny jest specjalistyczny sprzęt kuchenny. Do przygotowania wołowiny z szynkowara potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, żelatyna, sól do peklowania, czosnek granulowany oraz pieprz.
Jak zrobić wołowinę z szynkowara? Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę (kostka musi być dość mała, około 3 × 3 cm), każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem. Następnie mięso wymieszaj z 3 płaskimi łyżkami stołowymi soli peklowej. Mięso włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie do mięsa dodaj pół szklanki wody oraz dodaj pozostałe przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj, do szynkowara włóż woreczek, a do woreczka mięso z przyprawami. Szynkowar zamknij i wstaw do lodówki na kolejną dobę. Po tym czasie szynkowar włóż do wysokiego garnka, do garnka wlej wodę tak, aby sięgała minimum do wysokości mięsa w szynkowarze. Wodę podgrzej do temperatury 70°C i gotuj mięso przez 4 godziny. Po tym czasie szynkowar wyciągnij z wody, wystudź pod chłodną wodą i wstaw do lodówki na około 12 godzin, aby szynka dobrze stężała.
Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi czy wzmacnia odporność. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.
Podsumowując najlepsza wołowina z szynkowara to wspaniały pomysł na dodatek do kanapek serwowanych na śniadanie lub kolację. Pyszna wołowina doskonale smakuje z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw.
Alergeny w wołowinie z szynkowara
Lista alergenów dla wołowiny z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wołowinę z szynkowara
Wartości odżywcze wołowiny z szynkowara
Wołowina z szynkowara to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kanapek. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.