Wołowina z szynkowara

Opublikowano: 25.06.2022 r., 8:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowina na drewnianej desce
Wołowina z szynkowara
Wołowina z szynkowara to doskonały pomysł na pyszny dodatek do chleba, z którym możesz przygotować kanapki na śniadanie lub kolację. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 240 min
123 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Polędwica wołowa (800 g)
  • Żelatyna - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, czosnek granulowany, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa, szynkowar

Przepis na wołowinę z szynkowara krok po kroku

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę (kostka musi być dość mała, około 3 × 3 cm), każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem.

Następnie mięso wymieszaj z 3 płaskimi łyżkami stołowymi soli peklowej. Mięso włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na dobę.

Po tym czasie do mięsa dodaj pół szklanki wody, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę czosnku oraz żelatynę.

Składniki dokładnie wymieszaj, do szynkowara włóż woreczek, a do woreczka mięso z przyprawami.

Szynkowar zamknij i wstaw do lodówki na kolejną dobę.

Po tym czasie szynkowar włóż do wysokiego garnka, do garnka wlej wodę tak, aby sięgała minimum do wysokości mięsa w szynkowarze.

Wodę podgrzej do temperatury 70 st. C i gotuj mięso przez 4 godziny.

Po tym czasie szynkowar wyciągnij z wody, wystudź pod chłodną wodą i wstaw do lodówki na około 12 godzin, aby szynka dobrze stężała.

Jak oceniasz przepis na wołowinę z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat wołowiny z szynkowara

Wołowina z szynkowara to dobra propozycja na pyszny dodatek do chleba. Gotowana wołowina świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki, które możesz przygotować w domu. Smaczna wołowina z szynkowara doskonale smakuje z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na wołowinę z szynkowara nie jest bardzo skomplikowany, jednak do jego wykonania potrzebny jest specjalistyczny sprzęt kuchenny. Do przygotowania wołowiny z szynkowara potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, żelatyna, sól do peklowania, czosnek granulowany oraz pieprz.

Jak zrobić wołowinę z szynkowara? Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę (kostka musi być dość mała, około 3 × 3 cm), każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem. Następnie mięso wymieszaj z 3 płaskimi łyżkami stołowymi soli peklowej. Mięso włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie do mięsa dodaj pół szklanki wody oraz dodaj pozostałe przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj, do szynkowara włóż woreczek, a do woreczka mięso z przyprawami. Szynkowar zamknij i wstaw do lodówki na kolejną dobę. Po tym czasie szynkowar włóż do wysokiego garnka, do garnka wlej wodę tak, aby sięgała minimum do wysokości mięsa w szynkowarze. Wodę podgrzej do temperatury 70°C i gotuj mięso przez 4 godziny. Po tym czasie szynkowar wyciągnij z wody, wystudź pod chłodną wodą i wstaw do lodówki na około 12 godzin, aby szynka dobrze stężała.

Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi czy wzmacnia odporność. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.

Podsumowując najlepsza wołowina z szynkowara to wspaniały pomysł na dodatek do kanapek serwowanych na śniadanie lub kolację. Pyszna wołowina doskonale smakuje z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw.

Alergeny w wołowinie z szynkowara

Lista alergenów dla wołowiny z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wołowinę z szynkowara

Wartości odżywcze wołowiny z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Wołowina z szynkowara to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kanapek. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
154.26
123.41
Białko (g)
19.92
15.94
Fenyloalanina (mg)
0.78
0.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
7.71
6.17
Tłuszcze nasycone (g)
4.21
3.37
Tłuszcze nienasycone (g)
3.51
2.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.00
2.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
0.40
Cholesterol (mg)
77.04
61.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.48
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
1.25
1.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.25
0.20
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.06
Ryboflawina (mg)
0.30
0.24
Niacyna (mg)
8.34
6.67
Foliany (µg (mcg))
13.21
10.57
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
77.48
61.99
Potas (mg)
325.14
260.11
Wapń (mg)
11.54
9.23
Fosfor (mg)
206.90
165.52
Magnez (mg)
23.98
19.18
Żelazo (mg)
0.78
0.63
Cynk (mg)
2.52
2.02
Miedź (mg)
0.14
0.11
Mangan (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny z szynkowara 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wołowiny z szynkowara

Koszt składników
122.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
800 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
96.00
Za 800 g
Żelatyna
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
122.50