Przepis na wołowinę z grilla krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
grill

Do dużej miski wlej oliwę, dodaj przyprawy.

Mięso wrzuć do marynaty i marynuj przez 2 godziny.

Rozgrzej ruszt i ułóż na nim mięso.

Mięso grilluj w zależności od preferowanego poziomu wysmażenia: 3 minuty dla Rare, 5 minut dla Medium i 7 minut dla Well - Done.

Wołowina z grilla podana na desce do krojenia.
wołowina z grilla
Koszt przygotowania dania
1.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
199 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
0

Wołowina z grilla - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wołowinie z grilla

Wołowina z grilla to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczna prosta i naprawdę szybka. Podstawą jest dobrej jakości mięso i przyprawy. Kotlety są naprawdę pyszne i pięknie się prezentują, a najlepsze w nich jest to, że mięso nie jest suche.

Przepis na wołowinę z grilla to coś dla miłośników wołowiny. Wołowina z grilla jest pyszną i aromatyczną propozycją na danie z rusztu, które świetnie sprawdzi się podczas przyjęć, a także spotkań w gronie rodziny. Są bardzo pożywne i sycące.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wołowinę z grilla, by była pyszna, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Najlepiej sprawdzą się w tym wydaniu steki wołowe. Najważniejsza w tym daniu jest odpowiednia marynata, dzięki której mięso stanie się miękkie i soczyste. Dzięki temu powstają najlepsze steki z grilla. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu należy je grillować, to ten przepis będzie dobrą wskazówką. Dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw jest smaczny i wprost rozpływa się w ustach. Ma wspaniałą fakturę, jest przy tym bardzo miękki i soczysty. Na pewno zasmakuje wszystkim smakoszom mięs. W dodatku te steki są domowe, a to sprawia, że choć smakują jak z ulubionej restauracji, to są znacznie zdrowsze i lżejsze. Mięso powinno być dobrej jakości, dzięki temu uzyskamy najlepszy smak. Są tradycyjnie amerykańskie, jednak dodatek drobno pokrojonej cebulki sprawia, że zyskują one polskiego wyrazu. Idealnie nadają się jako pyszny i pełnowartościowy mięsny dodatek do obiadu, czy kolacji, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednemu krytykowi. Są pyszne, a do tego miękkie i soczyste w środku, ten przepis sprawdza się po prostu idealnie. Dodatkowo ten rodzaj mięsa jest bogaty w białko i żelazo hemowe. Sprawdzi się idealnie dla osób, które cierpią z powodu anemii. Wołowina powinna być jednak dobrej jakości. Dzięki temu jest też świetnym źródłem kwasów Omega 3, które wzmacniają układ immunologiczny i zwalczają nadmierne stany zapalne w organizmie.

Wartości odżywcze wołowiny z grilla

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w wołowinie z grilla

Na 100g
Na porcję
(323g)
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(323g)
Tłuszcze nasycone
1.15 g
3.72 g
Tłuszcze nienasycone
5.83 g
18.82 g
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny z grilla 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wołowinie z grilla

Lista alergenów dla wołowiny z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na wołowinę z grilla nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • wołowina, stek
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wołowiny z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wołowina, stek
600 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Jak oceniasz przepis na wołowinę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób