Przepis na wołowinę z grilla krok po kroku
- Wołowina, stek 600 g
- Oliwa z oliwek 45 ml
Do dużej miski wlej oliwę, dodaj przyprawy.
Mięso wrzuć do marynaty i marynuj przez 2 godziny.
Rozgrzej ruszt i ułóż na nim mięso.
Mięso grilluj w zależności od preferowanego poziomu wysmażenia: 3 minuty dla Rare, 5 minut dla Medium i 7 minut dla Well - Done.
-
Burgery
-
Stek
-
Kaszanka
-
Szaszłyki na grilla
-
Kofta
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Cevapcici
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Grzanki
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Żeberka bbq
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Dania z grilla

(liczba kalorii)
Wołowina z grilla - cechy przepisu
Więcej o wołowinie z grilla
Wołowina z grilla to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczna prosta i naprawdę szybka. Podstawą jest dobrej jakości mięso i przyprawy. Kotlety są naprawdę pyszne i pięknie się prezentują, a najlepsze w nich jest to, że mięso nie jest suche.
Przepis na wołowinę z grilla to coś dla miłośników wołowiny. Wołowina z grilla jest pyszną i aromatyczną propozycją na danie z rusztu, które świetnie sprawdzi się podczas przyjęć, a także spotkań w gronie rodziny. Są bardzo pożywne i sycące.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wołowinę z grilla, by była pyszna, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Najlepiej sprawdzą się w tym wydaniu steki wołowe. Najważniejsza w tym daniu jest odpowiednia marynata, dzięki której mięso stanie się miękkie i soczyste. Dzięki temu powstają najlepsze steki z grilla. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu należy je grillować, to ten przepis będzie dobrą wskazówką. Dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw jest smaczny i wprost rozpływa się w ustach. Ma wspaniałą fakturę, jest przy tym bardzo miękki i soczysty. Na pewno zasmakuje wszystkim smakoszom mięs. W dodatku te steki są domowe, a to sprawia, że choć smakują jak z ulubionej restauracji, to są znacznie zdrowsze i lżejsze. Mięso powinno być dobrej jakości, dzięki temu uzyskamy najlepszy smak. Są tradycyjnie amerykańskie, jednak dodatek drobno pokrojonej cebulki sprawia, że zyskują one polskiego wyrazu. Idealnie nadają się jako pyszny i pełnowartościowy mięsny dodatek do obiadu, czy kolacji, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednemu krytykowi. Są pyszne, a do tego miękkie i soczyste w środku, ten przepis sprawdza się po prostu idealnie. Dodatkowo ten rodzaj mięsa jest bogaty w białko i żelazo hemowe. Sprawdzi się idealnie dla osób, które cierpią z powodu anemii. Wołowina powinna być jednak dobrej jakości. Dzięki temu jest też świetnym źródłem kwasów Omega 3, które wzmacniają układ immunologiczny i zwalczają nadmierne stany zapalne w organizmie.
Wartości odżywcze wołowiny z grilla
Węglowodany w wołowinie z grilla
(323g)
Tłuszcze
(323g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wołowinie z grilla
Lista alergenów dla wołowiny z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na wołowinę z grilla nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- wołowina, stek