Wołowina z grilla

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowina z grilla podana na desce do krojenia.
Wołowina z grilla
Wołowina z grilla to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczna prosta i naprawdę szybka. Podstawą jest dobrej jakości mięso i przyprawy.
Przygotowanie 30 min
Grillowanie 7 min
905 kcal
Kcal w porcji
323 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Wołowina, stek (600 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
grill

Przepis na wołowinę z grilla krok po kroku

Do dużej miski wlej oliwę, dodaj przyprawy.

Mięso wrzuć do marynaty i marynuj przez 2 godziny.

Rozgrzej ruszt i ułóż na nim mięso.

Mięso grilluj w zależności od preferowanego poziomu wysmażenia: 3 minuty dla Rare, 5 minut dla Medium i 7 minut dla Well - Done.

Jak oceniasz przepis na wołowinę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat wołowiny z grilla

Wołowina z grilla to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczna prosta i naprawdę szybka. Podstawą jest dobrej jakości mięso i przyprawy. Kotlety są naprawdę pyszne i pięknie się prezentują, a najlepsze w nich jest to, że mięso nie jest suche.

Przepis na wołowinę z grilla to coś dla miłośników wołowiny. Wołowina z grilla jest pyszną i aromatyczną propozycją na danie z rusztu, które świetnie sprawdzi się podczas przyjęć, a także spotkań w gronie rodziny. Są bardzo pożywne i sycące.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wołowinę z grilla, by była pyszna, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Najlepiej sprawdzą się w tym wydaniu steki wołowe. Najważniejsza w tym daniu jest odpowiednia marynata, dzięki której mięso stanie się miękkie i soczyste. Dzięki temu powstają najlepsze steki z grilla. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu należy je grillować, to ten przepis będzie dobrą wskazówką. Dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw jest smaczny i wprost rozpływa się w ustach. Ma wspaniałą fakturę, jest przy tym bardzo miękki i soczysty. Na pewno zasmakuje wszystkim smakoszom mięs. W dodatku te steki są domowe, a to sprawia, że choć smakują jak z ulubionej restauracji, to są znacznie zdrowsze i lżejsze. Mięso powinno być dobrej jakości, dzięki temu uzyskamy najlepszy smak. Są tradycyjnie amerykańskie, jednak dodatek drobno pokrojonej cebulki sprawia, że zyskują one polskiego wyrazu. Idealnie nadają się jako pyszny i pełnowartościowy mięsny dodatek do obiadu, czy kolacji, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednemu krytykowi. Są pyszne, a do tego miękkie i soczyste w środku, ten przepis sprawdza się po prostu idealnie. Dodatkowo ten rodzaj mięsa jest bogaty w białko i żelazo hemowe. Sprawdzi się idealnie dla osób, które cierpią z powodu anemii. Wołowina powinna być jednak dobrej jakości. Dzięki temu jest też świetnym źródłem kwasów Omega 3, które wzmacniają układ immunologiczny i zwalczają nadmierne stany zapalne w organizmie.

Alergeny w wołowinie z grilla

Lista alergenów dla wołowiny z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wołowinę z grilla

Wartości odżywcze wołowiny z grilla

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(323g)
Energia (kcal)
280.28
905.30
Białko (g)
25.21
81.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(323g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(323g)
Tłuszcz (g)
19.44
62.80
Tłuszcze nasycone (g)
7.48
24.15
Tłuszcze nienasycone (g)
11.97
38.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.67
34.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
4.17
Cholesterol (mg)
80.93
261.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(323g)
Witamina A (µg (mcg))
2.79
9.01
Witamina B6 (mg)
0.58
1.86
Witamina B12 (µg (mcg))
1.80
5.83
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.60
Witamina E (mg)
1.00
3.25
Retinol (µg (mcg))
2.79
9.01
Tiamina (mg)
0.07
0.24
Ryboflawina (mg)
0.20
0.66
Niacyna (mg)
6.63
21.42
Foliany (µg (mcg))
6.51
21.03
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(323g)
Sód (mg)
355.49
1148.23
Potas (mg)
317.28
1024.81
Wapń (mg)
15.88
51.30
Fosfor (mg)
202.79
655.01
Magnez (mg)
19.53
63.10
Żelazo (mg)
2.14
6.92
Cynk (mg)
4.85
15.65
Miedź (mg)
0.07
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny z grilla 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wołowiny z grilla

Koszt składników
128.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wołowina, stek
600 g
36.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
86.40
Za 600 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
128.00