Przepis na wołowina po żydowsku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Udziec wołowy natrzyj solą i pieprzem, umieść w lodówce na noc.

Udziec obtocz w mące ziemniaczanej.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i obsmaż mięso.

Udziec włóż do naczynia żaroodpornego.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.

Zeszklij cebulę na patelni po smażeniu mięsa.

Zalej mięso bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym.

Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.

Pokrusz ciasta korzenne i dodaj do reszty składników.

Piecz w nagrzanym do 160 stopni przez 3-4 godziny.

Wołowina po żydowsku podana z dodatkiem pieczonych warzyw.
Wołowina po żydowsku
Koszt przygotowania dania
83.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
319 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
77

Wołowina po żydowsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wołowinie po żydowsku

Wołowina po żydowsku to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe z wołowiny. Duszony w całości kawałek mięsa jest kruchy i soczysty. Danie jak nazwa wskazuje, wywodzi się z kuchni Żydowskiej. Przepis na wołowinę po żydowsku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, cebula, ciastka korzenne, marchew, bulion drobiowy, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy.

Jak zrobić wołowinę po żydowsku? Udziec wołowy natrzyj solą i pieprzem, umieść w lodówce na noc. Udziec obtocz w mące ziemniaczanej. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i obsmaż mięso. Udziec włóż do naczynia żaroodpornego. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Zeszklij cebulę na patelni po smażeniu mięsa. Zalej mięso bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym. Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Pokrusz ciasta korzenne i dodaj do reszty składników. Piecz w nagrzanym do 160 stopni przez 3-4 godziny. Mięso podawaj w towarzystwie puree ziemniaczanego lub świeżego pieczywa.

Wołowina jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera także dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek w naszym ciele. Białko jest niezbędne do regeneracji tkanek oraz produkcji hormonów i enzymów potrzebnych do trawienia. Cebula jest bardzo popularnym warzywem, często wykorzystywanym w kuchni. Stanowi dodatek do wielu dań, może być dodawana do dań bez mięsa, aby nadać im lekko słodkiego posmaku. Cebula jest bogata w witaminę C oraz kwercetynę. Oba te składniki chronią nasz organizm przez działanie wolnych rodników.

Podsumowując wołowina po żydowsku to bardzo proste do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pieczeń możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Mięso możesz także ugotować w garnku na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.

Wartości odżywcze wołowiny po żydowsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
98.16 kcal
319.03 kcal
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Białko
7.41 g
24.09 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Węglowodany w wołowinie po żydowsku

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
3.61 g
11.73 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.04 g
9.89 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
1.84 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
5.89 g
19.16 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.81 g
5.89 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.08 g
13.27 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.07 g
9.98 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.01 g
3.29 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Cholesterol
28.54 mg
92.75 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wołowina po żydowsku

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A
49.85 µg (mcg)
162.01 µg (mcg)
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.71 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
1.50 µg (mcg)
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.77 mg
5.75 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.48 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.44 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.26 mg
10.58 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
8.91 µg (mcg)
28.96 µg (mcg)
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
495.04 µg (mcg)
1608.90 µg (mcg)
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wołowina po żydowsku

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
149.36 mg
485.41 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Potas
192.60 mg
625.94 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Wapń
13.39 mg
43.51 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Fosfor
90.99 mg
295.70 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.97 mg
42.15 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
1.32 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Cynk
1.00 mg
3.24 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny po żydowsku 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wołowinie po żydowsku

Lista alergenów dla wołowiny po żydowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Bulion drobiowy

W przepisie na wołowina po żydowsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ciastka korzenne
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wołowiny po żydowsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1200 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
55.20
Za 1200 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Ciastka korzenne
200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jak oceniasz przepis na wołowina po żydowsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób