Wołowina po żydowsku

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowina po żydowsku podana z dodatkiem pieczonych warzyw.
Wołowina po żydowsku
Wołowina po żydowsku to ciekawa propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Duszony w sosie własnym kawałek mięsa w całości można ugotować lub upiec.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 240 min
404 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udziec wołowy (1200 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy 1 mała sztuka (200 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Bulion drobiowy 4 szklanki (1000 g)
  • Ciastka korzenne (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na wołowina po żydowsku krok po kroku

Udziec wołowy natrzyj solą i pieprzem, umieść w lodówce na noc.

Udziec obtocz w mące ziemniaczanej.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i obsmaż mięso.

Udziec włóż do naczynia żaroodpornego.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.

Zeszklij cebulę na patelni po smażeniu mięsa.

Zalej mięso bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym.

Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.

Pokrusz ciasta korzenne i dodaj do reszty składników.

Piecz w nagrzanym do 160 stopni przez 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na wołowina po żydowsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat wołowiny po żydowsku

Wołowina po żydowsku to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe z wołowiny. Duszony w całości kawałek mięsa jest kruchy i soczysty. Danie jak nazwa wskazuje, wywodzi się z kuchni Żydowskiej. Przepis na wołowinę po żydowsku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, cebula, ciastka korzenne, marchew, bulion drobiowy, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy.

Jak zrobić wołowinę po żydowsku? Udziec wołowy natrzyj solą i pieprzem, umieść w lodówce na noc. Udziec obtocz w mące ziemniaczanej. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i obsmaż mięso. Udziec włóż do naczynia żaroodpornego. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Zeszklij cebulę na patelni po smażeniu mięsa. Zalej mięso bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym. Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Pokrusz ciasta korzenne i dodaj do reszty składników. Piecz w nagrzanym do 160 stopni przez 3-4 godziny. Mięso podawaj w towarzystwie puree ziemniaczanego lub świeżego pieczywa.

Wołowina jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera także dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek w naszym ciele. Białko jest niezbędne do regeneracji tkanek oraz produkcji hormonów i enzymów potrzebnych do trawienia. Cebula jest bardzo popularnym warzywem, często wykorzystywanym w kuchni. Stanowi dodatek do wielu dań, może być dodawana do dań bez mięsa, aby nadać im lekko słodkiego posmaku. Cebula jest bogata w witaminę C oraz kwercetynę. Oba te składniki chronią nasz organizm przez działanie wolnych rodników.

Podsumowując wołowina po żydowsku to bardzo proste do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pieczeń możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Mięso możesz także ugotować w garnku na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.

Alergeny w wołowinie po żydowsku

Lista alergenów dla wołowiny po żydowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne

Wartości odżywcze wołowiny po żydowsku

na 100g gotowej potrawy

Wołowina po żydowsku to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Jest to danie zawierające nie dużą ilość kalorii. Wołowina jest mięsem dość chudym. Mogą ją spożywać osoby na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
124.37
404.21
Białko (g)
7.41
24.09
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
5.58
18.13
Węglowodany przyswajalne (g)
3.04
9.89
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.84
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
6.61
21.49
Tłuszcze nasycone (g)
2.15
6.98
Tłuszcze nienasycone (g)
4.46
14.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.07
9.98
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
3.29
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.54
92.75
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
49.85
162.01
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.71
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
1.50
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.77
5.75
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.48
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.44
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.26
10.58
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.91
28.96
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
495.04
1608.90
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
176.82
574.67
Potas (mg)
192.60
625.94
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.39
43.51
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
90.99
295.70
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.97
42.15
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
1.32
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.00
3.24
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: ciastka korzenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny po żydowsku 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wołowiny po żydowsku

Koszt składników
133.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1200 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
55.20
Za 1200 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Ciastka korzenne
200 g
9.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
133.50