Wołowina po żydowsku
- Udziec wołowy (1200 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Bulion drobiowy - 4 szklanki (1000 g)
- Ciastka korzenne (200 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na wołowina po żydowsku krok po kroku
Udziec wołowy natrzyj solą i pieprzem, umieść w lodówce na noc.
Udziec obtocz w mące ziemniaczanej.
Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i obsmaż mięso.
Udziec włóż do naczynia żaroodpornego.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
Zeszklij cebulę na patelni po smażeniu mięsa.
Zalej mięso bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym.
Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.
Pokrusz ciasta korzenne i dodaj do reszty składników.
Piecz w nagrzanym do 160 stopni przez 3-4 godziny.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat wołowiny po żydowsku
Wołowina po żydowsku to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe z wołowiny. Duszony w całości kawałek mięsa jest kruchy i soczysty. Danie jak nazwa wskazuje, wywodzi się z kuchni Żydowskiej. Przepis na wołowinę po żydowsku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, cebula, ciastka korzenne, marchew, bulion drobiowy, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy.
Jak zrobić wołowinę po żydowsku? Udziec wołowy natrzyj solą i pieprzem, umieść w lodówce na noc. Udziec obtocz w mące ziemniaczanej. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i obsmaż mięso. Udziec włóż do naczynia żaroodpornego. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Zeszklij cebulę na patelni po smażeniu mięsa. Zalej mięso bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym. Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Pokrusz ciasta korzenne i dodaj do reszty składników. Piecz w nagrzanym do 160 stopni przez 3-4 godziny. Mięso podawaj w towarzystwie puree ziemniaczanego lub świeżego pieczywa.
Wołowina jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera także dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek w naszym ciele. Białko jest niezbędne do regeneracji tkanek oraz produkcji hormonów i enzymów potrzebnych do trawienia. Cebula jest bardzo popularnym warzywem, często wykorzystywanym w kuchni. Stanowi dodatek do wielu dań, może być dodawana do dań bez mięsa, aby nadać im lekko słodkiego posmaku. Cebula jest bogata w witaminę C oraz kwercetynę. Oba te składniki chronią nasz organizm przez działanie wolnych rodników.
Podsumowując wołowina po żydowsku to bardzo proste do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pieczeń możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Mięso możesz także ugotować w garnku na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
Alergeny w wołowinie po żydowsku
Lista alergenów dla wołowiny po żydowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
Wartości odżywcze wołowiny po żydowsku
Wołowina po żydowsku to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Jest to danie zawierające nie dużą ilość kalorii. Wołowina jest mięsem dość chudym. Mogą ją spożywać osoby na dietach redukcyjnych.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.