Wołowina po wietnamsku

Opublikowano: 26.01.2022 r., 20:41 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowina po wietnamsku na talerzu
Wołowina po wietnamsku
Wołowina po wietnamsku to idealne danie na obiad dla osób, które uwielbiają aromatyczną kuchnię. Mięso wołowe z warzywami przygotowane w woku świetnie pasuję do ryżu i makaronu ryżowego.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
539 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (21 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (7 g)
  • Trawa cytrynowa - kawałek 10 cm, świeżej lub w zalewie (8 g)
  • Migdały - w płatkach (50 g)
  • Ryż biały (100 g)
  • Cukier trzcinowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sos sojowy - 4 łyżki (40 ml)
  • Sos rybny - 2 łyżki (20 ml)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, papryczka chilli świeża, sos rybny, czosnek, kardamon, trawa cytrynowa, cynamon cały, anyż
Sprzęt kuchenny
wok

Przepis na wołowinę po wietnamsku krok po kroku

Wołowinę potnij w cienkie plasterki i wymieszaj z dwoma łyżkami sosu sojowego i wody.

Cebulę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki. Trawę cytrynową pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chilli oczyść z nasion i drobno posiekaj. Czosnek pokrój w plasterki.

Rozgrzej wok i wlej 2 łyżki oleju. Szybko usmaż na nim wołowinę, aż straci różowy kolor. Przełóż do innego naczynia.

Przetrzyj wok ręcznikiem papierowym i rozgrzej na nim ponownie dwie łyżki oleju. Usmaż na nim cebulę z papryką, po czym dodaj czosnek, chilli i trawę cytrynową.

Po około minucie dodaj gwiazdkę anyżu, 1 laskę cynamonu, 3 ziarna kardomonu.

W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, sosu rybnego i łyżeczkę cukru brązowego.

Wlej do woka, po czym dodaj mięso i migdały.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Podawaj wołowinę z warzywami i ryżem.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na wołowinę po wietnamsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat wołowiny po wietnamsku

Wołowina po wietnamsku to idealne danie na obiad dla osób, które uwielbiają aromatyczną kuchnię. Mięso wołowe z warzywami przygotowane w woku świetnie pasuję do ryżu i makaronu ryżowego.

Kuchnia wietnamska swoje smaki otrzymuje z połączenia kuchni chińskiej, francuskiej oraz tajskiej. Pomimo wielu zapożyczeń ma swój charakterystyczny smak i aromat. Przepis na wołowinę po wietnamsku najlepiej wykonać z pomocą woka. Wok to głęboka patelnia, która służy do szybkiego smażenia. Jej kształt powoduje, że równomiernie rozprowadza ciepło, dlatego też świetnie sprawdza się do gotowania czy głębokiego smażenia. Jeśli nie posiadasz woka to nic straconego. Po prostu przygotuj ten prosty przepis z użyciem zwykłej patelni. Tak przygotowana wołowina po wietnamsku będzie równie pyszna.

Przepis na wołowinę po wietnamsku rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Na samym początku pokrój kawałek wołowiny w bardzo cienkie plastry. Aby ułatwić ten proces możesz wcześniej lekko ją zamrozić. Gdy mięso jest pokrojone, włóż je do marynaty z wody i sosu sojowego. W czasie gdy mięso wołowe się marynuje, przyszykuj resztę składników. Cebulę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki. Trawę cytrynową pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chilli oczyść z nasion i drobno posiekaj. Czosnek pokrój w plasterki. Teraz na patelni podsmaż wołowinę z dwoma łyżkami oleju. Gdy straci różowy kolor, przełóż je do innego naczynia. Następnie podsmaż cebulę z papryką, po czym dodaj czosnek, chilli i trawę cytrynową. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw: anyżu, cynamonu i kardamonu. W miseczce wymieszaj sos sojowy, sos rybny i cukier brązowy. Dodaj na patelnię mięso, migdały i wlej sos. Teraz wszystko razem podsmaż przez chwilę. Podawaj z ryżem.

Ryż jest równie popularny w polskiej kuchni co ziemniaki. Te małe, białe ziarenka to nie tylko smaczny dodatek, ale również doskonałe źródło węglowodanów. Jest bogaty w magnez, cynk, fosfor. Rozróżniamy kilka rodzajów ryżu, które dzielimy ze względu na kształt ziaren lub ich kolor. Najpopularniejszy ryż biały polecany jest w diecie łatwostrawnej, ponieważ jest najlepiej trawiony przez ludzki organizm. Ryż brązowy to nieoczyszczona forma ryżu białego. Zawiera przez to więcej witamin z grupy B i błonnika, dając dłuższe uczucie sytości. Ma też niższy Indeks Glikemiczny. Wyróżniamy również ryż czerwony, niełuskany oraz czarny, który przez długi czas spożywany był tylko przez chińskiego cesarza i był niedozwolony dla ludu. W sklepach ze zdrową żywnością można spotkać również żółty ryż wykorzystywany głównie w japońskiej kuchni.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić wołowinę po wietnamsku i ta dobra potrawa na stałe zostanie w Twojej kuchni.

Alergeny w wołowinie po wietnamsku

Lista alergenów dla wołowiny po wietnamsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny
    • sos rybny

Wartości odżywcze wołowiny po wietnamsku

na 100g gotowej potrawy

Ryż brązowy to nieoczyszczona forma ryżu białego. Zawiera przez to więcej witamin z grupy B i błonnika, dając dłuższe uczucie sytości. Ma też niższy Indeks Glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
179.99
539.98
Białko (g)
11.28
33.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
11.87
35.60
Węglowodany przyswajalne (g)
10.63
31.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
3.70
Brak danych dla: trawa cytrynowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.84
29.53
Tłuszcze nasycone (g)
2.67
8.02
Tłuszcze nienasycone (g)
7.17
21.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.32
15.95
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.85
5.56
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.08
108.23
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
29.43
88.30
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
1.79
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.81
77.42
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.60
4.79
Brak danych dla: trawa cytrynowa, ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.07
0.22
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.53
13.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.85
65.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
304.17
912.51
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
385.79
1157.37
Potas (mg)
281.47
844.42
Wapń (mg)
27.78
83.35
Fosfor (mg)
145.13
435.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.86
107.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
2.46
Cynk (mg)
1.57
4.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny po wietnamsku 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wołowiny po wietnamsku

Koszt składników
135.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Czosnek
21 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 21 g
Papryczka chili czerwona świeża
7 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 7 g
Trawa cytrynowa
8 g
kawałek 10 cm, świeżej lub w zalewie
15.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 8 g
Migdały
50 g
w płatkach
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cukier trzcinowy
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 5 g
Sos sojowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Sos rybny
20 ml
2 łyżki
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 ml
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
135.50