Wołowina po wietnamsku Com Xao Bo

Opublikowano: 20.12.2021 r., 20:03 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowina wietnamska z warzywami
Wołowina po wietnamsku com xao bo
Wołowina po witnamsku Com Xao Bo to pomysł na niecodzienny obiad. Danie jest pyszne, a mięso rozpływa się w ustach. Spróbuj, a gwarantuję, że przepis zostanie u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
450 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Rostbef wołowy (500 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Pędy bambusa (150 g)
  • Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
  • Marchewka - 1 marchew (50 g)
  • Grzyby mun suszone (40 g)
  • Makaron sojowy (250 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion wołowy (400 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir mielony, czosnek granulowany, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, miska, wok

Przepis na wołowinę po wietnamsku com xao bo krok po kroku

Mięso pokrój w plasterki. Dopraw je i odstaw na 30 minut do lodówki.

Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.

Grzyby mun namocz i pokrój na drobne kawałki.

Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a paprykę, cebulę i pędy bambusa pokrój w kostkę.

W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Dodaj warzywa i smaż dalej.

Całość zalej bulionem wołowym i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Danie podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na wołowinę po wietnamsku com xao bo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat wołowiny po wietnamsku com xao bo

Pyszna wołowina po wietnamsku Com Xao Bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Mięso z warzywami i makaronem sojowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić wołowinę po wietnamsku Com Xao Bo? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mięso tniemy w paski, doprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a grzyby mun moczymy oraz kroimy na mniejsze kawałki. Następnie marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, a paprykę, cebulę i pędy bambusa kroimy w kostkę. Ważne, aby pamiętać o usunięciu z papryki gniazda nasiennego. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Następnie dodajemy warzywa i smażymy dalej. Całość zalewamy bulionem wołowym i dusimy danie na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Posiłek podajemy z wcześniej przygotowanym makaronem.

Przepis na wołowinę po wietnamsku Com Xao Bo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z papryki czerwonej, która posiada wiele wartości odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Wołowina z warzywami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w wołowinie po wietnamsku com xao bo

Lista alergenów dla wołowiny po wietnamsku com xao bo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron sojowy
    • sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze wołowiny po wietnamsku com xao bo

na 100g gotowej potrawy

Wołowina to czerwone mięso o podwyższonej zawartości tłuszczu przez co tego typu potrawy powinniśmy spożywać okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
128.60
450.08
Białko (g)
6.81
23.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
16.85
58.99
Węglowodany przyswajalne (g)
15.95
55.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
3.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
3.77
13.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.47
5.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.30
8.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.78
6.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.84
Cholesterol (mg)
23.93
83.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
37.26
130.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.49
36.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.33
Witamina E (mg)
0.33
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.32
11.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.56
50.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
374.87
1312.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
119.48
418.17
Potas (mg)
236.61
828.13
Wapń (mg)
13.09
45.80
Fosfor (mg)
89.62
313.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.69
47.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
2.65
Cynk (mg)
1.17
4.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny po wietnamsku com xao bo 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wołowiny po wietnamsku com xao bo

Koszt składników
124.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rostbef wołowy
500 g
40.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pędy bambusa
150 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Marchewka
50 g
1 marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Grzyby mun suszone
40 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 40 g
Makaron sojowy
250 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion wołowy
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Koszt składników
124.00