Wołowina po wietnamsku Com Xao Bo
- Rostbef wołowy (500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Pędy bambusa (150 g)
- Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
- Marchewka - 1 marchew (50 g)
- Grzyby mun suszone (40 g)
- Makaron sojowy (250 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion wołowy (400 ml)
Przepis na wołowinę po wietnamsku com xao bo krok po kroku
Mięso pokrój w plasterki. Dopraw je i odstaw na 30 minut do lodówki.
Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Grzyby mun namocz i pokrój na drobne kawałki.
Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a paprykę, cebulę i pędy bambusa pokrój w kostkę.
W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Dodaj warzywa i smaż dalej.
Całość zalej bulionem wołowym i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Danie podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem.
Więcej informacji na temat wołowiny po wietnamsku com xao bo
Pyszna wołowina po wietnamsku Com Xao Bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Mięso z warzywami i makaronem sojowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić wołowinę po wietnamsku Com Xao Bo? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mięso tniemy w paski, doprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a grzyby mun moczymy oraz kroimy na mniejsze kawałki. Następnie marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, a paprykę, cebulę i pędy bambusa kroimy w kostkę. Ważne, aby pamiętać o usunięciu z papryki gniazda nasiennego. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Następnie dodajemy warzywa i smażymy dalej. Całość zalewamy bulionem wołowym i dusimy danie na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Posiłek podajemy z wcześniej przygotowanym makaronem.
Przepis na wołowinę po wietnamsku Com Xao Bo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z papryki czerwonej, która posiada wiele wartości odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.
Wołowina z warzywami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w wołowinie po wietnamsku com xao bo
Lista alergenów dla wołowiny po wietnamsku com xao bo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron sojowy
- sos sojowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze wołowiny po wietnamsku com xao bo
Wołowina to czerwone mięso o podwyższonej zawartości tłuszczu przez co tego typu potrawy powinniśmy spożywać okazjonalnie.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.