Wołowina po wietnamsku
- Polędwica wołowa (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Czosnek - 3 ząbki (21 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (7 g)
- Trawa cytrynowa - kawałek 10 cm, świeżej lub w zalewie (8 g)
- Migdały - w płatkach (50 g)
- Ryż biały (100 g)
- Cukier trzcinowy - 1 łyżeczka (5 g)
- Sos sojowy - 4 łyżki (40 ml)
- Sos rybny - 2 łyżki (20 ml)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na wołowinę po wietnamsku krok po kroku
Wołowinę potnij w cienkie plasterki i wymieszaj z dwoma łyżkami sosu sojowego i wody.
Cebulę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki. Trawę cytrynową pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chilli oczyść z nasion i drobno posiekaj. Czosnek pokrój w plasterki.
Rozgrzej wok i wlej 2 łyżki oleju. Szybko usmaż na nim wołowinę, aż straci różowy kolor. Przełóż do innego naczynia.
Przetrzyj wok ręcznikiem papierowym i rozgrzej na nim ponownie dwie łyżki oleju. Usmaż na nim cebulę z papryką, po czym dodaj czosnek, chilli i trawę cytrynową.
Po około minucie dodaj gwiazdkę anyżu, 1 laskę cynamonu, 3 ziarna kardomonu.
W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, sosu rybnego i łyżeczkę cukru brązowego.
Wlej do woka, po czym dodaj mięso i migdały.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Podawaj wołowinę z warzywami i ryżem.
Smacznego!
Więcej informacji na temat wołowiny po wietnamsku
Wołowina po wietnamsku to idealne danie na obiad dla osób, które uwielbiają aromatyczną kuchnię. Mięso wołowe z warzywami przygotowane w woku świetnie pasuję do ryżu i makaronu ryżowego.
Kuchnia wietnamska swoje smaki otrzymuje z połączenia kuchni chińskiej, francuskiej oraz tajskiej. Pomimo wielu zapożyczeń ma swój charakterystyczny smak i aromat. Przepis na wołowinę po wietnamsku najlepiej wykonać z pomocą woka. Wok to głęboka patelnia, która służy do szybkiego smażenia. Jej kształt powoduje, że równomiernie rozprowadza ciepło, dlatego też świetnie sprawdza się do gotowania czy głębokiego smażenia. Jeśli nie posiadasz woka to nic straconego. Po prostu przygotuj ten prosty przepis z użyciem zwykłej patelni. Tak przygotowana wołowina po wietnamsku będzie równie pyszna.
Przepis na wołowinę po wietnamsku rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Na samym początku pokrój kawałek wołowiny w bardzo cienkie plastry. Aby ułatwić ten proces możesz wcześniej lekko ją zamrozić. Gdy mięso jest pokrojone, włóż je do marynaty z wody i sosu sojowego. W czasie gdy mięso wołowe się marynuje, przyszykuj resztę składników. Cebulę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki. Trawę cytrynową pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chilli oczyść z nasion i drobno posiekaj. Czosnek pokrój w plasterki. Teraz na patelni podsmaż wołowinę z dwoma łyżkami oleju. Gdy straci różowy kolor, przełóż je do innego naczynia. Następnie podsmaż cebulę z papryką, po czym dodaj czosnek, chilli i trawę cytrynową. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw: anyżu, cynamonu i kardamonu. W miseczce wymieszaj sos sojowy, sos rybny i cukier brązowy. Dodaj na patelnię mięso, migdały i wlej sos. Teraz wszystko razem podsmaż przez chwilę. Podawaj z ryżem.
Ryż jest równie popularny w polskiej kuchni co ziemniaki. Te małe, białe ziarenka to nie tylko smaczny dodatek, ale również doskonałe źródło węglowodanów. Jest bogaty w magnez, cynk, fosfor. Rozróżniamy kilka rodzajów ryżu, które dzielimy ze względu na kształt ziaren lub ich kolor. Najpopularniejszy ryż biały polecany jest w diecie łatwostrawnej, ponieważ jest najlepiej trawiony przez ludzki organizm. Ryż brązowy to nieoczyszczona forma ryżu białego. Zawiera przez to więcej witamin z grupy B i błonnika, dając dłuższe uczucie sytości. Ma też niższy Indeks Glikemiczny. Wyróżniamy również ryż czerwony, niełuskany oraz czarny, który przez długi czas spożywany był tylko przez chińskiego cesarza i był niedozwolony dla ludu. W sklepach ze zdrową żywnością można spotkać również żółty ryż wykorzystywany głównie w japońskiej kuchni.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić wołowinę po wietnamsku i ta dobra potrawa na stałe zostanie w Twojej kuchni.
Alergeny w wołowinie po wietnamsku
Lista alergenów dla wołowiny po wietnamsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny
- sos rybny
Wartości odżywcze wołowiny po wietnamsku
Ryż brązowy to nieoczyszczona forma ryżu białego. Zawiera przez to więcej witamin z grupy B i błonnika, dając dłuższe uczucie sytości. Ma też niższy Indeks Glikemiczny.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.