Przepis na wołowinę po tajsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, pieprz biały, tajska bazylia
To będzie niezbędne
miska, wok

W misce wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu rybnego, starty imbir, 1 łyżkę papryki słodkiej i 0,5 łyżeczki pieprzu.

Wołowinę pokrój w plasterki, przełóż do przygotowanej marynaty i odstaw na 60 minut.

Rozgrzej woka.

Dodaj mięso, bez marynaty, na woka i szybko przesmaż.

Dodaj marynatę oraz około 1/3 szklanki wody lub bulionu mięsnego.

Duś 20 minut.

Paprykę pokrój w paski i dodaj do wołowiny.

Duś 10 minut.

Dodaj parę listków bazylii tajskiej, wymieszaj i podawaj.

Wołowina po tajsku podana na czarnym talerzu, na czarnym blacie, obok ząbki czosnku, pałeczki i miseczka z ryżem
Wołowina po tajsku
Koszt przygotowania dania
29.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
214 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
13

Wołowina po tajsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wołowinie po tajsku

Wołowina po tajsku to jedna z azjatyckich propozycji na szybkie danie z użyciem mięsa. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wymaga paru składników, aby było pyszne i wyjątkowe w smaku.

Wołowina po tajlandzku może zostać przygotowana w dwóch wersjach, z minimalną ilością warzywnych dodatków lub z ich większą ilością. Wołowinę możesz podać z ryżem lub makaronem azjatyckim. Przepis na wołowinę po tajsku jest niesamowicie szybki i łatwy w wykonaniu. Wołowina według jednej wersji przygotowana jest techniką szybkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Dzięki temu mięso jest soczyste, delikatne, kruche i miękkie. Pamiętaj, aby mięso solić dopiero po przygotowaniu. Według drugiej wersji, tak jak w naszym przepisie, wołowina duszona jest przez 30 minut, dzięki czemu mięso jest miękkie i delikatne w smaku. Wołowinę możesz przygotować w wersji łagodnej, pikantnej lub bardzo pikantnej. Dzięki większej ilości dodanych warzyw danie jest także bardziej treściwe. Wersję podstawową możesz podać z oryginalną, azjatycką surówką z kapusty białej, czerwonej lub ogórków. Jak zrobić wołowinę po tajsku dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Wypróbuj prosty i sprawdzony przepis na najlepszą wołowinę po tajsku. Idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Jest wyśmienitym i sycącym daniem.

Wartości odżywcze wołowiny po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
107.49 kcal
214.99 kcal
Białko
12.53 g
25.06 g
Fenyloalanina
0.49 mg
0.99 mg
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w wołowinie po tajsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.57 g
5.15 g
Węglowodany przyswajalne
1.85 g
3.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
1.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.11 g
10.23 g
Tłuszcze nasycone
2.80 g
5.59 g
Tłuszcze nienasycone
2.32 g
4.64 g
Tłuszcze jednonasycone
1.93 g
3.86 g
Tłuszcze wielonasycone
0.39 g
0.77 g
Cholesterol
49.37 mg
98.73 mg

Witaminy w przepisie na wołowinę po tajsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
47.37 µg (mcg)
94.73 µg (mcg)
Witamina B6
0.43 mg
0.86 mg
Witamina B12
0.80 µg (mcg)
1.61 µg (mcg)
Witamina C
46.54 mg
93.08 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.60 mg
1.20 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.44 mg
Niacyna
5.72 mg
11.44 mg
Foliany
22.92 µg (mcg)
45.85 µg (mcg)
Beta karoten
492.81 µg (mcg)
985.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wołowinę po tajsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
50.06 mg
100.13 mg
Potas
296.70 mg
593.39 mg
Wapń
10.18 mg
20.35 mg
Fosfor
143.22 mg
286.43 mg
Magnez
20.82 mg
41.65 mg
Żelazo
0.70 mg
1.40 mg
Cynk
1.71 mg
3.42 mg
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Mangan
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny po tajsku 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wołowinie po tajsku

Lista alergenów dla wołowiny po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olej sezamowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

W przepisie na wołowinę po tajsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • tajska bazylia
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wołowiny po tajsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
500 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
23.00
Za 500 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Imbir korzeń
10 g
2 łyżeczki
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Papryczka chili czerwona świeża
60 g
3 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 60 g
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na wołowinę po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 20,0% osób