Przepis na wołowinę po tajsku krok po kroku
- Udziec wołowy 500 g
- Papryka czerwona 220 g 1 sztuka
- Imbir korzeń 10 g 2 łyżeczki
- Papryczka chili czerwona świeża 60 g 3 sztuki
W misce wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu rybnego, starty imbir, 1 łyżkę papryki słodkiej i 0,5 łyżeczki pieprzu.
Wołowinę pokrój w plasterki, przełóż do przygotowanej marynaty i odstaw na 60 minut.
Rozgrzej woka.
Dodaj mięso, bez marynaty, na woka i szybko przesmaż.
Dodaj marynatę oraz około 1/3 szklanki wody lub bulionu mięsnego.
Duś 20 minut.
Paprykę pokrój w paski i dodaj do wołowiny.
Duś 10 minut.
Dodaj parę listków bazylii tajskiej, wymieszaj i podawaj.
-
Pierogi ruskie
-
Zupa grzybowa
-
Schab ze śliwkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Schab w sosie własnym
-
Kurczak na butelce
-
Pieczeń wołowa
-
Zupa zacierkowa
-
Pierogi z truskawkami
-
Żołądki drobiowe
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Ser smażony
-
Zupa klopsowa
-
Szponder wołowy
-
Karkówka w sosie własnym
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Pyszne obiady

(liczba kalorii)
Wołowina po tajsku - cechy przepisu
Więcej o wołowinie po tajsku
Wołowina po tajsku to jedna z azjatyckich propozycji na szybkie danie z użyciem mięsa. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wymaga paru składników, aby było pyszne i wyjątkowe w smaku.
Wołowina po tajlandzku może zostać przygotowana w dwóch wersjach, z minimalną ilością warzywnych dodatków lub z ich większą ilością. Wołowinę możesz podać z ryżem lub makaronem azjatyckim. Przepis na wołowinę po tajsku jest niesamowicie szybki i łatwy w wykonaniu. Wołowina według jednej wersji przygotowana jest techniką szybkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Dzięki temu mięso jest soczyste, delikatne, kruche i miękkie. Pamiętaj, aby mięso solić dopiero po przygotowaniu. Według drugiej wersji, tak jak w naszym przepisie, wołowina duszona jest przez 30 minut, dzięki czemu mięso jest miękkie i delikatne w smaku. Wołowinę możesz przygotować w wersji łagodnej, pikantnej lub bardzo pikantnej. Dzięki większej ilości dodanych warzyw danie jest także bardziej treściwe. Wersję podstawową możesz podać z oryginalną, azjatycką surówką z kapusty białej, czerwonej lub ogórków. Jak zrobić wołowinę po tajsku dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Wypróbuj prosty i sprawdzony przepis na najlepszą wołowinę po tajsku. Idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Jest wyśmienitym i sycącym daniem.
Wartości odżywcze wołowiny po tajsku
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w wołowinie po tajsku
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na wołowinę po tajsku
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na wołowinę po tajsku
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wołowinie po tajsku
Lista alergenów dla wołowiny po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- olej sezamowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
W przepisie na wołowinę po tajsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- tajska bazylia