Wołowina po chińsku

Opublikowano: 29.07.2021 r., 13:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowina po chińsku podana jest na białym talerzu.
Wołowina po chińsku
Wołowina po chińsku to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu i zaszkocz swoich bliskich daniem kuchni japońskiej.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 20 min
261 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Fasolka szparagowa (200 g)
  • Polędwica wołowa (300 g)
  • Papryka czerwona 1 większa sztuka (200 g)
  • Cebula 1 większa sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, czosnek, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, wok

Przepis na wołowinę po chińsku krok po kroku

Mięso wołowe pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę i paprykę obierz i pokrój w paski. Fasolkę szparagową przebierz i umyj (możesz przeciąć ją na pół).

Mięso obtocz w skrobi ziemniaczanej i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu w woku. Następnie przesmażone mięso przełóż na talerzyk.

Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, fasolkę i paprykę. Pod koniec smażenia do warzyw dodaj imbir starty na tarce, posiekany czosnek i 2 łyżki sosu sojowego.

Do warzyw dodaj przesmażone mięso i dopraw do smaku.

Całość wymieszaj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem np. ugotowanego makaronu.

Jak oceniasz przepis na wołowinę po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat wołowiny po chińsku

Wołowina po chińsku z warzywami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Wołowina z woka świetnie sprawdzi się jako dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Danie to możesz podać również jako przekąskę mięsną na spotkaniach ze znajomymi. Przepis na wołowinę po chińsku jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do zrobienia wołowiny po chińsku niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: fasolka szparagowa, polędwica wołowa, papryka czerwona, cebula, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, sól, pieprz, sos sojowy, imbir, czosnek oraz sok z limonki.

Wołowina użyta do przygotowania potrawy jest bogatym źródłem żelaza, które jest najlepiej wchłaniane w porównaniu do żelaza występującego w innych mięsach. Jest to również doskonałe źródło witaminy A, E oraz niektórych witamin z grupy B. Polędwica wołowa jest mięsem, które dostarczy około 115kcal w 100 gramach produktu. Mięso wołowe dostarcza również niewielkiej ilości tłuszczu, jednak przeważają w niej nasycone kwasy tłuszczowe - dlatego mięso to nie jest polecane dla osób zmagających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Papryka z kolei jest produktem, które zawiera spore ilości witaminy C. Witamina ta wspomaga układ odpornościowy, dlatego jej odpowiednia podaż jest wskazana szczególnie w okresie wzmożonej zachorowalności. Gotowa potrawa będzie skarbnicą przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się skóry oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując wołowina po seczuańsku z warzywami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Chińszczyzna z wołowiną i czosnkiem to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Dodatkowo danie to jest dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy są dostępne w większości supermarketów, jednak ich ceny mogą być dość wysokie. Danie to świetnie sprawdzi się w diecie o niskim indeksie glikemicznym oraz diecie bezmlecznej.

Alergeny w wołowinie po chińsku

Lista alergenów dla wołowiny po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze wołowiny po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Wołowina po chińsku to smaczne danie obiadowe. Jest to doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
130.51
261.01
Białko (g)
7.51
15.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.10
12.21
Węglowodany przyswajalne (g)
4.69
9.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
2.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.58
17.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.93
3.87
Tłuszcze nienasycone (g)
6.64
13.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.85
9.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.80
3.59
Cholesterol (mg)
26.90
53.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
42.30
84.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
33.26
66.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.55
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.35
6.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.26
42.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
440.57
881.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
29.54
59.08
Potas (mg)
244.48
488.97
Wapń (mg)
19.20
38.39
Fosfor (mg)
92.60
185.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.74
37.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.24
Cynk (mg)
1.03
2.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny po chińsku 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wołowiny po chińsku

Koszt składników
86.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Polędwica wołowa
300 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
36.00
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
1 większa sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
100 g
1 większa sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
86.50