Wołowina po burgundzku

Opublikowano: 03.06.2021 r., 17:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowina po burgundzku na stole
Wołowina po burgundzku
Koniecznie wypróbuj przepisu na smaczne danie obiadowe, jakim jest wołowina po burgundzku. Zaskocz swoją rodziną i wprowadź do ich diety nowe smaki.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 180 min
387 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Polędwica wołowa (1000 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Por - 1 mała sztuka (150 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (25 g)
  • Bulion wołowy (500 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (500 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Cebula szalotka (150 g)
  • Pieczarki (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, praska do czosnku

Przepis na wołowinę po burgundzku krok po kroku

Boczek pokrój w kostkę, ułóż go na dnie głębokiej patelni i podsmaż go, aż do zarumienienia. Następnie wyjmij go na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni.

Polędwicę pokrój w kostkę, na patelnię dolej połowę oleju i partiami podsmażaj mięso. Po obsmażeniu odłóż je na talerz.

Na patelnię dolej pozostały olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w talarki marchewki oraz pora. Następnie do warzyw dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Warzywa z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego.

Następnie do patelni wlej bulion, wino oraz koncentrat pomidorowy, całość zagotuj. Do wywaru dodaj liść laurowy, posiekaną natkę pietruszki oraz przesmażone mięso.

Gdy mięso zagotuje się przelej je go naczynia żaroodpornego, następnie ukryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 3 godziny.

Na patelni przesmaż obrane cebulki szalotki i pieczarki. Składniki dodaj do gulaszu po 2,5 godzinach pieczenia. Następnie nie przykrywaj już naczynia i piecz gulasz około 30 minut.

Gotowy gulasz podawaj z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami w formie puree.

Jak oceniasz przepis na wołowinę po burgundzku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,5% osób

Więcej informacji na temat wołowiny po burgundzku

Wołowina po burgundzku to fajna mięsa propozycja na pyszny obiad lub sycącą kolacje. Przepis na wołowinę  po burgundzku nie należy do najprostszych dań, ale z naszym przepisem na pewno sobie poradzisz z przygotowaniem tej smacznej potrawy. Składniki których potrzebujesz to polędwica wołowa, boczek, olej, marchewka, por, cebula, mąka, bulion, wino, koncentrat pomidorowy, cebula, pieczarki, sól, pieprz, natka pietruszki, liść laurowy i czosnek.

Jak przygotować gulasz wołowy po burgundzku? Pokrój boczek w kostkę i podsmaż. Usmażony boczek zdejmij z patelni i wrzuć na patelnię polędwicę pokrojoną w kostkę. Usmażoną polędwice zdejmij na talerz. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w talarki marchewki i seler. Do warzyw na patelni dodaj mąkę. Do smaku dodaj sól oraz pieprz, składniki dokładnie wymieszaj. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie na patelnie wlej bulion, wino oraz koncentrat pomidorowy, całość zagotuj. Do wywaru dodaj liść laurowy, pietruszkę i podsmażone mięso. Gdy mięso się zagotuje przełóż je do naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym na 150 stopni C przez trzy godziny. Na patelni usmaż szalotkę i pieczarki składniki dodaj po 2,5 godzinach pieczenia i nie przykrywaj już naczynia żaroodpornego. Całość piecz jeszcze 30 minut. Z czym podawać pieczeń wołową? Podawaj z pieczywem lub z ziemniakami w formie puree oraz z surówką z sezonowych warzyw.

Podsumowując polędwica w czerwonym winie nada się na obiad lub na romantyczną kolację we dwoje. Polędwice możemy przygotować też na ważną uroczystość rodzinną lub podać na imprezie dla znajomych. Do naszego dania idealnie pasować będzie czerwone wytrawne wino. Danie sprawdzi się dla osób na diecie niskowęglowodanowej i niskim indeksie glikemicznym. Jest to danie, które doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówką z sezonowych warzyw. Polędwica jest mięsem zawierającym duże ilości żelaza, dlatego warto włączyć to mięso w diecie osób chorujących na anemię.

Alergeny w wołowinie po burgundzku

Lista alergenów dla wołowiny po burgundzku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze wołowiny po burgundzku

na 100g gotowej potrawy

Wołowina jest mięsem bogatym w żelazo, dlatego warto włączyć tą potrawę do diety osób cierpiących na anemię. Pamiętaj jednak, że jest to mięso czerwone, którego ilość w diecie powinna być ograniczona.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
129.01
387.02
Białko (g)
8.83
26.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.33
15.99
Węglowodany przyswajalne (g)
4.76
14.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.04
18.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
6.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
11.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.86
8.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
2.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.44
91.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
60.00
180.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.84
5.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.54
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.91
11.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.65
40.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
600.01
1800.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
177.28
531.84
Potas (mg)
240.39
721.16
Wapń (mg)
14.32
42.95
Fosfor (mg)
107.40
322.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.93
47.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
2.00
Cynk (mg)
1.10
3.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowiny po burgundzku 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wołowiny po burgundzku

Koszt składników
196.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
1000 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
120.00
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Por
150 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mąka pszenna typ 550
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Bulion wołowy
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Wino czerwone wytrawne
500 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Cebula szalotka
150 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 150 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
196.00