Wodzionka

Opublikowano: 21.09.2022 r., 11:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna śląska zupa chlebowa
Wodzionka
Łatwa zupa w 5 minut? Wodzionka, bo o niej mowa, jest najszybszą zupą, jaką możesz zrobić. Sprawdź ten przepis na wodziankę i zrób na szybki i łatwy obiad.
Przygotowanie 5 min
2097 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Chleb - czerstwy (120 g)
  • Smalec - ze skwarkami (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek

Przepis na wodzionkę krok po kroku

Ugotuj wodę.

Do talerza włóż czerstwy chleb pokrojony w kostkę, smalec ze skwarkami, posiekany ząbek czosnku.

Wszystko zalej gorącą wodą (tak, by składniki były przykryte). Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżą natką pietruszki.

Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści, wymieszaj i smacznego.

Jak oceniasz przepis na wodzionkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat wodzionki

Łatwa zupa w 5 minut? Wodzionka, bo o niej mowa, jest najszybszą zupą, jaką możesz zrobić. Sprawdź ten przepis na wodziankę i zrób na szybki i łatwy obiad. Nie wiesz, jak zrobić wodziankę? To tak prosty przepis, że nie uwierzysz. Danie jest niskobudżetowe pod każdym względem. To pomysł na ekspresowe i tanie jedzenie zgodne z niemarnowaniem żywności. Tradycyjna wodzionka to tylko kilka składników. Można się zdziwić, jak ta potrawa jest smaczna. Na obiad czy na kolację – nieważne. Ważne jest, że to niezwykła oszczędność pracy, ale nie smaku.

Domowa wodzionka to tradycyjne danie z kuchni śląskiej. Przepis na wodziankę jest prostym przepisem, z którego powstaje szybka, łatwa i naprawdę smaczna potrawa. Kuchnia śląska z wodzionki jest bardzo znana. Jak zrobisz wodziankę, masz świetny pomysł na coś ekspresowego na obiad. Tradycyjna wodzionka polega na tym, by wszystkie składniki zupy umieścić w misce, a dopiero potem całość zalać wrzątkiem. Domowy przysmak śląski jest więc odpowiednim pomysłem na to, by oszczędzać. Zarówno na produktach żywnościowych, jak i na prądzie czy gazie (który w tym przepisie ma za zadanie jedynie podgrzać wodę). Zupa jest dobra na każdy posiłek. Świetnie rozgrzeje, więc super sprawdzi się w zimne i deszczowe dni.

Wodzionka pochodzi z kuchni śląskiej. To danie jest łatwe, szybkie i smaczne. Jak nie masz inspiracji na obiady, spróbuj tego. Jak zrobić wodziankę? Ten prosty przepis polega na tym, by czerstwy chleb pokroić w kostkę i włożyć do miski. Mona też chleb porwać na mniejsze kawałki. Kawałki chleba nie powinny być za małe. Do tego dodaje się smalec ze skwarkami i posiekany ząbek czosnku. Zalej wszystko wrzątkiem, dopraw solą i pieprzem. Na końcu posyp świeżą, posiekaną natką pietruszki. Woda powinna zakryć składniki, chociaż jest to indywidualna sprawa. Jeżeli wolisz bardziej gęstą zupę, dodaj mniej wody, a jeśli rzadszą – więcej. Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści, wymieszaj i jedz. Pyszna, domowa zupa jest gotowa.

*W przepisie na wodziankę można wykorzystać masło zamiast smalcu ze skwarkami. Wodzionka będzie smaczna także z samym smalcem bez skwarek.

*Zupę można posypać dodatkowo także świeżym koperkiem.

Indeks glikemiczny wodzionki jest średni, ale można go łatwo obniżyć. Użyj w tym celu czerstwego pieczywa żytniego lub razowego. Indeks glikemiczny pieczywa ciemnego jest niższy. Jest to spowodowane tym, że w chlebie razowym jest o wiele więcej błonnika. Ponadto wodzionka na chlebie razowym zawiera też więcej składników mineralnych oraz witamin.

Alergeny w wodzionce

Lista alergenów dla wodzionki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb

Wartości odżywcze wodzionki

na 100g gotowej potrawy

W zupie jest śladowa ilość białka. Przepis składa się głównie z węglowodanów oraz z tłuszczu. Boczek nie jest zalecany w nadmiarze poprzez wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek czosnku i natki pietruszki wspiera odporność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
455.88
2097.06
Białko (g)
6.66
30.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
34.73
159.76
Węglowodany przyswajalne (g)
33.11
152.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
7.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
31.95
146.95
Tłuszcze nasycone (g)
13.56
62.37
Tłuszcze nienasycone (g)
18.39
84.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.77
63.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.61
21.22
Cholesterol (mg)
27.94
128.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.89
4.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.36
1.66
Ryboflawina (mg)
0.17
0.78
Niacyna (mg)
3.36
15.46
Foliany (µg (mcg))
78.35
360.42
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
336.71
1548.85
Potas (mg)
82.59
379.91
Wapń (mg)
148.94
685.13
Fosfor (mg)
79.76
366.92
Magnez (mg)
19.06
87.67
Żelazo (mg)
2.37
10.91
Cynk (mg)
0.65
3.01
Miedź (mg)
0.08
0.39
Szacunkowy indeks glikemiczny wodzionki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wodzionki

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb
120 g
czerstwy
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 120 g
Smalec
50 g
ze skwarkami
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 50 g
Koszt składników
8.00