Wodzionka
- Chleb - czerstwy (120 g)
- Smalec - ze skwarkami (50 g)
Przepis na wodzionkę krok po kroku
Ugotuj wodę.
Do talerza włóż czerstwy chleb pokrojony w kostkę, smalec ze skwarkami, posiekany ząbek czosnku.
Wszystko zalej gorącą wodą (tak, by składniki były przykryte). Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżą natką pietruszki.
Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści, wymieszaj i smacznego.
Więcej informacji na temat wodzionki
Łatwa zupa w 5 minut? Wodzionka, bo o niej mowa, jest najszybszą zupą, jaką możesz zrobić. Sprawdź ten przepis na wodziankę i zrób na szybki i łatwy obiad. Nie wiesz, jak zrobić wodziankę? To tak prosty przepis, że nie uwierzysz. Danie jest niskobudżetowe pod każdym względem. To pomysł na ekspresowe i tanie jedzenie zgodne z niemarnowaniem żywności. Tradycyjna wodzionka to tylko kilka składników. Można się zdziwić, jak ta potrawa jest smaczna. Na obiad czy na kolację – nieważne. Ważne jest, że to niezwykła oszczędność pracy, ale nie smaku.
Domowa wodzionka to tradycyjne danie z kuchni śląskiej. Przepis na wodziankę jest prostym przepisem, z którego powstaje szybka, łatwa i naprawdę smaczna potrawa. Kuchnia śląska z wodzionki jest bardzo znana. Jak zrobisz wodziankę, masz świetny pomysł na coś ekspresowego na obiad. Tradycyjna wodzionka polega na tym, by wszystkie składniki zupy umieścić w misce, a dopiero potem całość zalać wrzątkiem. Domowy przysmak śląski jest więc odpowiednim pomysłem na to, by oszczędzać. Zarówno na produktach żywnościowych, jak i na prądzie czy gazie (który w tym przepisie ma za zadanie jedynie podgrzać wodę). Zupa jest dobra na każdy posiłek. Świetnie rozgrzeje, więc super sprawdzi się w zimne i deszczowe dni.
Wodzionka pochodzi z kuchni śląskiej. To danie jest łatwe, szybkie i smaczne. Jak nie masz inspiracji na obiady, spróbuj tego. Jak zrobić wodziankę? Ten prosty przepis polega na tym, by czerstwy chleb pokroić w kostkę i włożyć do miski. Mona też chleb porwać na mniejsze kawałki. Kawałki chleba nie powinny być za małe. Do tego dodaje się smalec ze skwarkami i posiekany ząbek czosnku. Zalej wszystko wrzątkiem, dopraw solą i pieprzem. Na końcu posyp świeżą, posiekaną natką pietruszki. Woda powinna zakryć składniki, chociaż jest to indywidualna sprawa. Jeżeli wolisz bardziej gęstą zupę, dodaj mniej wody, a jeśli rzadszą – więcej. Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści, wymieszaj i jedz. Pyszna, domowa zupa jest gotowa.
*W przepisie na wodziankę można wykorzystać masło zamiast smalcu ze skwarkami. Wodzionka będzie smaczna także z samym smalcem bez skwarek.
*Zupę można posypać dodatkowo także świeżym koperkiem.
Indeks glikemiczny wodzionki jest średni, ale można go łatwo obniżyć. Użyj w tym celu czerstwego pieczywa żytniego lub razowego. Indeks glikemiczny pieczywa ciemnego jest niższy. Jest to spowodowane tym, że w chlebie razowym jest o wiele więcej błonnika. Ponadto wodzionka na chlebie razowym zawiera też więcej składników mineralnych oraz witamin.
Alergeny w wodzionce
Lista alergenów dla wodzionki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb
Wartości odżywcze wodzionki
W zupie jest śladowa ilość białka. Przepis składa się głównie z węglowodanów oraz z tłuszczu. Boczek nie jest zalecany w nadmiarze poprzez wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek czosnku i natki pietruszki wspiera odporność.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.