Przepis na wodę śledziową krok po kroku
- Śledź filet 500 g
- Cebula 150 g 3 małe sztuki
- Ocet spirytusowy 20 ml 2 łyżki stołowe
- Śmietana 18% 125 g
- Ziemniaki ugotowane 300 g w mundurkach
Śledzie namocz w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Pokrojoną cebulę umieść w garnku z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego i zalej litrem wody.
Cebule gotuj do miękkości, a następnie dodaj ocet.
Wywar z cebuli pozostaw do wystygnięcia następnie schłodź w lodówce.
Do schłodzonego wywaru dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Wywar ze śmietanową dopraw wedle uznania.
Namoczone śledzie pokrój w plastry o szerokości około 2 cm.
Pokrojone śledzie dodać do wywaru z dodatkiem śmietany.
Zupę podawaj z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.
Często zadawane pytania
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledź z jabłkiem i cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie salsa na ostro
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie po cygańsku
-
Śledzie po meksykańsku
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka leśna polana
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Potrawy ze śledzi

(liczba kalorii)
Woda śledziowa - cechy przepisu
Więcej o wodzie śledziowej
Woda śledziowa z ziemniakami to tradycyjna wigilijna potrawa pochodząca z okolic Mazowsza. Jest to danie, które doskonale wpasuje się podczas kolacji bożonarodzeniowej. Przepis na wodę śledziowa jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy śledziowej na święta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filet śledziowy (możesz użyć również śledzia z mleczem), cebula, ocet spirytusowy, śmietana, ziemniaki gotowane w mundurkach oraz przyprawy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
A więc jak zrobić wodę śledziową? Na początek śledzia namoczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie cebulę obierz i pokrój w piórka, umieścił w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych a całość zalej wodą. Cebulę gotuj do miękkości, następnie dodaj ocet i wywar pozostaw do wystygnięcia. Do schłodzonego wywaru dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany wywar cebulowy dopraw wedle uznania. Następnie pokrój w plastry namoczone wcześniej śledzie i dodaj je do wywaru. Całość podawaj z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Ta prosta zupa z octem doskonale smakuje na następny dzień, gdy smaki się przegryzą.
Śledzie, których użyje my do przygotowania naszej pysznej wody śledziowe j, są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Dodatkowo są doskonałym źródłem witaminy A, witaminy D oraz witaminy K. Stanowią również dobre źródło żelaza, którego podasz na odpowiednim poziomie, zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Cebule natomiast jest warzywem, które posiada właściwości bakteriobójcze, dlatego chętnie wykorzystywana jest w medycynie ludowej do walki z przeziębieniem. Jest również doskonałym źródłem witaminy C, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego.
Podsumowując, dobra i łatwa w przygotowaniu woda śledziowa z ziemniakami to doskonały pomysł na danie podawane podczas kolacji bożonarodzeniowej. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i pochodzi z okolic Mazowsza. Produkty spożywcze niezbędne do jej przygotowania są przystępne cenowo, a sama zupa stanowi doskonały wybór podczas postu.
Wartości odżywcze wody śledziowej
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w wodzie śledziowej
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na wodę śledziową
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na wodę śledziową
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wodzie śledziowej
Lista alergenów dla wody śledziowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%