Woda śledziowa

Opublikowano: 15.12.2021 r., 17:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Woda śledziowa podana w białym, głębokim talerzu. Udekorowana jest gałązkami kopru.
Woda śledziowa
Woda śledziowa to tradycyjna potrawa wigilijna. Zupa z dodatkiem śledzie doskonale smakuje z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na postne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
621 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Cebula 3 małe sztuki (150 g)
  • Ocet spirytusowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Śmietana 18% (125 g)
  • Ziemniaki ugotowane w mundurkach (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na wodę śledziową krok po kroku

Śledzie namocz w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Cebule obierz i pokrój w piórka.

Pokrojoną cebulę umieść w garnku z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego i zalej litrem wody.

Cebule gotuj do miękkości, a następnie dodaj ocet.

Wywar z cebuli pozostaw do wystygnięcia następnie schłodź w lodówce.

Do schłodzonego wywaru dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Wywar ze śmietanową dopraw wedle uznania.

Namoczone śledzie pokrój w plastry o szerokości około 2 cm.

Pokrojone śledzie dodać do wywaru z dodatkiem śmietany.

Zupę podawaj z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na wodę śledziową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat wody śledziowej

Woda śledziowa z ziemniakami to tradycyjna wigilijna potrawa pochodząca z okolic Mazowsza. Jest to danie, które doskonale wpasuje się podczas kolacji bożonarodzeniowej. Przepis na wodę śledziowa jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy śledziowej na święta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filet śledziowy (możesz użyć również śledzia z mleczem), cebula, ocet spirytusowy, śmietana, ziemniaki gotowane w mundurkach oraz przyprawy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić wodę śledziową? Na początek śledzia namoczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie cebulę obierz i pokrój w piórka, umieścił w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych a całość zalej wodą. Cebulę gotuj do miękkości, następnie dodaj ocet i wywar pozostaw do wystygnięcia. Do schłodzonego wywaru dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany wywar cebulowy dopraw wedle uznania. Następnie pokrój w plastry namoczone wcześniej śledzie i dodaj je do wywaru. Całość podawaj z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Ta prosta zupa z octem doskonale smakuje na następny dzień, gdy smaki się przegryzą.

Śledzie, których użyje my do przygotowania naszej pysznej wody śledziowe j, są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Dodatkowo są doskonałym źródłem witaminy A, witaminy D oraz witaminy K. Stanowią również dobre źródło żelaza, którego podasz na odpowiednim poziomie, zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Cebule natomiast jest warzywem, które posiada właściwości bakteriobójcze, dlatego chętnie wykorzystywana jest w medycynie ludowej do walki z przeziębieniem. Jest również doskonałym źródłem witaminy C, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego.

Podsumowując, dobra i łatwa w przygotowaniu woda śledziowa z ziemniakami to doskonały pomysł na danie podawane podczas kolacji bożonarodzeniowej. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i pochodzi z okolic Mazowsza. Produkty spożywcze niezbędne do jej przygotowania są przystępne cenowo, a sama zupa stanowi doskonały wybór podczas postu.

Alergeny w wodzie śledziowej

Lista alergenów dla wody śledziowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze wody śledziowej

na 100g gotowej potrawy

Woda śledziowa to doskonały pomysł na wykorzystanie śledzia w kuchni. Jest to doskonała propozycja na danie spożywane w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
124.39
621.96
Białko (g)
9.16
45.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
7.32
36.58
Węglowodany przyswajalne (g)
6.53
32.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
3.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
6.38
31.89
Tłuszcze nasycone (g)
3.07
15.34
Tłuszcze nienasycone (g)
3.31
16.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.23
11.17
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
5.39
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.13
170.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
26.94
134.70
Witamina B6 (mg)
0.40
1.98
Witamina B12 (µg (mcg))
6.28
31.40
Witamina C (mg)
5.00
24.99
Witamina D (µg (mcg))
1.92
9.59
Witamina E (mg)
0.53
2.67
Retinol (µg (mcg))
26.60
132.99
Tiamina (mg)
0.08
0.40
Ryboflawina (mg)
0.13
0.67
Niacyna (mg)
1.89
9.46
Foliany (µg (mcg))
10.59
52.97
Beta karoten (µg (mcg))
3.54
17.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
110.97
554.86
Potas (mg)
287.46
1437.28
Wapń (mg)
42.19
210.94
Fosfor (mg)
132.54
662.69
Magnez (mg)
23.17
115.84
Żelazo (mg)
0.62
3.12
Cynk (mg)
0.60
2.98
Miedź (mg)
0.10
0.51
Szacunkowy indeks glikemiczny wody śledziowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wody śledziowej

Koszt składników
24.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Cebula
150 g
3 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ocet spirytusowy
20 ml
2 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 20 ml
Śmietana 18%
125 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Ziemniaki ugotowane
300 g
w mundurkach
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Koszt składników
24.20