Włoskie przystawki - pomysły na wyśmienite przystawki w stylu włoskim
Włoskie menu nie może się obyć bez przystawek i starterów, które podaje się przed głównym posiłkiem dla zaostrzenia apetytu. Są to małe przekąski, łatwe do zrobienia i niebywale smaczne. Dlatego też właśnie z Włoch można zaczerpnąć przepisy na pyszne dania na imprezę. Doradzamy jakie włoskie przystawki mogą wzbogacić imprezowe menu. Pokazujemy jak szybko i łatwo stworzyć małe przekąski na imprezę i na co dzień i przedstawiamy najciekawsze przepisy.
Jak skomponować włoskie przystawki i zakąski na imprezę
Przystawki i przekąski rodem z Włoch
Z Włoch wywodzi się idea antipasti, czyli małych przekąsek na zimno, które podaje się przed głównym posiłkiem. We Włoszech, jak w większości kuchni śródziemnomorskich, główny posiłek jada się wieczorem. Jest on dość obfity i jadany nie tylko w gronie rodziny, lecz także w większym gronie gości. Wieczorny posiłek celebruje się i jest on okazją do biesiadowania i miłego spędzania czasu w większym gronie. Posiłek trwa dość długo, dlatego ważną rolę odgrywają startery i przystawki. Dlatego też włoskie przystawki idealnie nadają się na dania imprezowe, zarówno na klasycznych przyjęciach, jak i nowoczesnych imprezach typu barowego.
Antipasti składają się z małych porcji, najczęściej jadanych na zimno. Jako klasyczne, włoskie antipasti służą najczęściej pomidory koktajlowe lub suszone, oliwki, sery, szynka parmeńska, itp.
Klasyczne przepisy na włoskie przystawki:
- sałatka caprese,
- bruschetta,
- carpaccio,
- prosciutto con melone,
- oliwki.
Włoskie przekąski mają wiele zalet. Są smaczne, lecz przede wszystkim lekkie i nietuczące. Zostały tak zaprojektowane, aby ładnie się prezentować. Dlatego też idealnie wpisują się w menu na imprezę, gdyż zdobią stół lub bufet. Sprawdzają się także jako zakąski do wina na spotkanie w małym gronie. Doskonale nadają się także na przegryzki w zaciszu domowy, gdyż są łatwe i szybkie do zrobienia. Świetnie pasują na chwilę relaksu, kiedy chcemy odpocząć i zrelaksować się przy lampce wina i zjeść małą przekąskę. Możemy tu zastosować klasyczne, włoskie antipasti, lub poeksperymentować i stworzyć własny pomysł na przegryzki i startery w stylu włoskim.
Najlepsze przepisy na włoskie przystawki na imprezę, które można łatwo zrobić w Polsce
Przepisy na klasyczne zakąski rodem z Włoch
Klasyczną przystawką z Włoch jest bruschetta, czyli po prostu rodzaj grzanki z warzywami. Najpierw robimy rodzaj sałatki z pokrojonych pomidorów koktajlowych, mozzarelli, oliwek i liści bazylii. Ciabattę opiekany i smarujemy czosnkiem. Na ciepłe pieczywo układamy warzywa. Bruschetta stanowi idealny starter imprezowy na ciepło. Możemy również opiec w piekarniku pomidory, dodać grillowanego bakłażana i całość ułożyć na grzance. Całość skrapiamy octem balsamicznym, dekorujemy liśćmi bazylii i tartym parmezanem.
Do klasyki włoskich antipasti należy carpaccio, czyli surowa polędwica wołowa z sosem, posypana tartym parmezanem. Aby pokroić polędwicę wołową na bardzo cienkie plasterki należy ją najpierw lekko zamrozić. Sos robimy ze śmietany, majonezu i musztardy. Możemy również dodać sos tabasco lub sos Worchester. Całość posypujemy parmezanem i rukolą lub przekładamy plastry mięsa, plastrami parmezanu. Do carpaccio pasuje również klasyczny sos winegret z oliwy z oliwek, lub po prostu oliwa z oliwek i sok z cytryny.
Włoskie carpaccio weszło na dobre do światowej sztuki kulinarnej i doczekało się różnych wariantów. Robi się je także z cienkich plastrów łososia lub tuńczyka, cienko pokrojonych wędlin. Wersję wegetariańską można zrobić z cienkich plasterków upieczonego buraka.
Klasyczna, włoska sałatka caprese składa się z plastrów pomidora i plastrów mozzarelli, przekładanych liśćmi bazylii i polanych octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Sałatka pięknie wygląda tworząc kolory flagi włoskiej. Na imprezę możemy ją ułożyć w różnych sposób, aby ładnie prezentowała się na stole.
Startery i przystawki imprezowe na zimno i na ciepło
Świetną przystawką na zimno na imprezę są wszelkiego rodzaju nadziewane papryki. Specjał ten można zakupić w sklepach włoskich lub greckich. Lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić tę przystawkę samodzielnie. Potrzebna będzie marynowana papryka i farsz. Farsz robimy z sera, posiekanych oliwek, czosnku, oliwy z oliwek i przypraw. Farsz zawijamy kawałkami papryki. Najlepiej wstawić całość na godzinę do lodówki, aby stężało.
Klasycznym antipasti są roladki zrobione z szynki parmeńskiej zawinięte wokół kawałka melona. W tym samym stylu możemy zrobić najróżniejsze roladki z wędliny z różnym farszem, na przykład z sera. Roladki w stylu włoskim możemy zrobić również z plastrów grillowanego bakłażana lub cukinii. Natomiast farsz robimy z serka, oliwek, kaparów, suszonych pomidorów, itp. Świetnie nadaje się serek kozi lub serek ricotta. Plastry bakłażana lub cukinii musimy zgrillować lub opiec w piekarniku, dlatego też będzie to wersja na ciepło.
Ciekawym pomysłem na przegryzki w stylu włoskim są sycylijskie arancini, czyli ryżowe kulki nadziewane mięsem lub farszem wegetariańskim. Aby zrobić arancini, należy wymieszać ugotowany ryż z jajkiem i szafranem. Z ryżu tworzymy kulki nadziewane farszem. Następnie obtaczamy je w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju.