Włoskie kanapki
- Bułka ciabatta - 2 sztuki (120 g)
- Masło (20 g)
- Rukola (30 g)
- Szynka parmeńska (100 g)
- Ser burrata (250 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Pomidor (100 g)
Przepis na włoskie kanapki krok po kroku
Bułki przekrój na pół.
Posmaruj bułki masłem.
Na maśle ułóż rukolę, szynkę parmeńską i plastry pomidora.
Burratę podziel po połowie na każdą kromkę. Rozsmaruj ser po całości.
Kanapki polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
-
Pancetta
-
Bruschetta
-
Focaccia
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sałatka z mozzarellą
-
Antipasti
-
Pizzerinki
-
Carpaccio wołowe
-
Prosciutto crudo
-
Sałatka caprese
-
Sałatka ze szparagami
-
Panzerotti
-
Mozzarella z pomidorami
-
Bruschetta z pomidorami
-
Papryczki nadziewane serem
-
Paluchy pizzowe
-
Panzanella
-
Bycze jądra
-
Włoskie przystawki
Więcej informacji na temat włoskich kanapek
Coś szybkiego i niezwykle pysznego we włoskim stylu? Włoskie kanapki z ciabattą, rukolą, szynką parmeńską, pomidorem, serem burrata i oliwą są najlepsze. Jeżeli kochasz włoskie potrawy, koniecznie wypróbuj to połączenie. Jest naprawdę fantastyczne. To może być sprawdzony przepis na śniadanie bądź kolację. Zobacz, jak zrobić włoskie kanapki – szybko i prosto. Potrzeba na to dosłownie kilku minut i już danie jest gotowe do jedzenia. Przepis na włoskie kanapki na pewno zostanie na zawsze w Twoim menu.
W tym sprawdzonym przepisie są składniki, z których słynie włoska kuchnia: ser burrata, ciabatta, szynka parmeńska, rukola, oliwa z oliwek, pomidory. Włoskie kanapki to połączenie tych składników w jedną całość – to gwarancja znakomitego dania, które najlepiej przybliży Cię do włoskich smaków.
Przepis na włoskie kanapki nie może obejść się bez tego znakomitego sera. Ser burrata jest to ser pochodzący z Włoch. Ma on wspaniałą konsystencję. Ser burrata jest w środku kremowy, a z wierzchu znajduje się cienka warstwa sera mozzarella. Jeśli chodzi o środek burraty, składa się on z tak zwanej stracciatelli – jest to mozzarella porwana na malutkie kawałeczki, które otulone są słodką i tłustą śmietanką.
Ten sprawdzony przepis nie może obejść się także bez szynki parmeńskiej. Szynkę parmeńską wytwarza się z udźca wieprzowego z kością. Jest to bardzo cienko pokrojona szynka, która jest surowa i długo dojrzewa.
Ciabatta natomiast to włoskie pieczywo – rodzaj pszennego chlebka/bułki na drożdżach. Charakteryzuje ją prostokątny kształt, chrupiąca skórka i miękki środek.
Rukola to bardzo dobry dodatek do potraw. Włoskie kanapki mają dzięki niej charakterystyczny posmak, a dodatkowo danie ładnie wygląda. Rukola ma właściwości przeciwnowotworowe, dodatkowo wpływa korzystnie na układ krwionośny. To zasługa zawartości witaminy K. Dodatkowy plus to pozytywny wpływ na wzrok.
Jak zrobić włoskie kanapki? Szybko i prosto! Pieczywo przekrój na pół i posmaruj masłem. Alternatywnie, zamiast masła można użyć oliwy z oliwek. Nałóż rukolę, plastry szynki parmeńskiej, plastry pomidora oraz ser burrata. Ser najlepiej jest rozsmarować po całości kanapki, a następnie polać całość dodatkowo oliwą z oliwek. Na koniec, do przepisu na włoskie kanapki wystarczy dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku.
Jak zrobisz włoskie kanapki, możesz je dodatkowo podpiec w piekarniku. Dobrze sprawdzi się także podpieczenie samej ciabatty. Ponadto włoskie kanapki można zrobić też z bagietką lub innym, ulubionym pieczywem.
Alergeny w włoskich kanapkach
Lista alergenów dla włoskich kanapek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka ciabatta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser burrata
Wartości odżywcze włoskich kanapek
Potrawa jest wysokokaloryczna. Ponadto szynka parmeńska jest wędliną dojrzewającą, więc nie powinny jej jeść dzieci oraz kobiety w ciąży.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.