Włoska zupa pomidorowa

Opublikowano: 16.02.2022 r., 12:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
włoska zupa pomidorowa
Włoska zupa pomidorowa
Aromatyczna, włoska zupa na bazie świeżych pomidorów to świetny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój przepis i przygotuj pyszne danie w krótkim czasie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Miksowanie 40 min
84 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Pomidor (2000 g)
  • Ocet balsamiczny 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 sztuka (50 g)
  • Bazylia świeża 1 garść (30 g)
  • Ser parmezan 1 garść (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser

Przepis na włoską zupę pomidorową krok po kroku

Masło rozgrzej na patelni, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą.

Obierz pomidory ze skóry, pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do garnka.

Całość dopraw ziołami do smaku, duś pod przykryciem.

Następnie wlej bulion, gotuj przez 20 minut, aż składniki się połączą. Dodaj ocet balsamiczny.

Zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zupę podawaj ze świeżą bazylią i tartym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na włoską zupę pomidorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat włoskiej zupy pomidorowej

Włoska zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które doczekało się wielu modyfikacji i ogarnęło cały Świat.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na włoską zupę pomidorową, która będzie jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista niż pozostałe wersje.

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne łatwo dostępne składniki, które dostaniesz, w każdym sklepie: świeże pomidory, zioła, cebula, czosnek, masło, ocet balsamiczny, bulion warzywny, bazylia i parmezan.

Zatem, jak zrobić włoską zupę pomidorową?

W pierwszej kolejności natnij pomidory na krzyż, sparz gorącą wodą. Obierz pomidory ze skóry.

Masło rozgrzej w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry i świeże zioła. Postaw na aromatyczne przyprawy takie jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.

Całość duś pod przykryciem i dodaj bulion. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na końcu zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli chcesz, aby zupa była gęstsza, dodaj odrobinę mąki, wcześniej rozcieńczonej z wodą.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie

jesienno – zimowym.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.

Smaczna zupa pomidorowa to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupa będzie pyszna w smaku, będzie dobra, jeśli podasz ją z dodatkami lub bez. Najlepsza zupa pomidorowa będzie z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym puree.

Alergeny w włoskiej zupie pomidorowej

Lista alergenów dla włoskiej zupy pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze włoskiej zupy pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz podawać np. z makaronem lub ryżem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
33.94
84.84
Białko (g)
1.73
4.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.18
10.45
Węglowodany przyswajalne (g)
3.11
7.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.68
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.41
3.53
Tłuszcze nasycone (g)
0.91
2.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.50
1.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
0.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.28
Cholesterol (mg)
3.29
8.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
48.40
121.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.07
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.35
35.87
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
1.14
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.99
24.98
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.53
1.33
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.97
34.93
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
413.35
1033.36
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
61.49
153.72
Potas (mg)
209.63
524.08
Wapń (mg)
40.98
102.45
Fosfor (mg)
39.62
99.06
Magnez (mg)
11.66
29.16
Żelazo (mg)
0.32
0.80
Cynk (mg)
0.23
0.58
Miedź (mg)
0.06
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny włoskiej zupy pomidorowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania włoskiej zupy pomidorowej

Koszt składników
85.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidor
2000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 14
26.67
Za 2000 g
Ocet balsamiczny
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Papryczka chili czerwona świeża
50 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Bazylia świeża
30 g
1 garść
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Ser parmezan
60 g
1 garść
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Koszt składników
85.00