Przepis na włoską zupę pomidorową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser

Masło rozgrzej na patelni, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą.

Obierz pomidory ze skóry, pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do garnka.

Całość dopraw ziołami do smaku, duś pod przykryciem.

Następnie wlej bulion, gotuj przez 20 minut, aż składniki się połączą. Dodaj ocet balsamiczny.

Zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zupę podawaj ze świeżą bazylią i tartym parmezanem.

włoska zupa pomidorowa
Włoska zupa pomidorowa
Koszt przygotowania dania
46.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
84 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Włoska zupa pomidorowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o włoskiej zupie pomidorowej

Włoska zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które doczekało się wielu modyfikacji i ogarnęło cały Świat.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na włoską zupę pomidorową, która będzie jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista niż pozostałe wersje.

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne łatwo dostępne składniki, które dostaniesz, w każdym sklepie: świeże pomidory, zioła, cebula, czosnek, masło, ocet balsamiczny, bulion warzywny, bazylia i parmezan.

Zatem, jak zrobić włoską zupę pomidorową?

W pierwszej kolejności natnij pomidory na krzyż, sparz gorącą wodą. Obierz pomidory ze skóry.

Masło rozgrzej w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry i świeże zioła. Postaw na aromatyczne przyprawy takie jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.

Całość duś pod przykryciem i dodaj bulion. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na końcu zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli chcesz, aby zupa była gęstsza, dodaj odrobinę mąki, wcześniej rozcieńczonej z wodą.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie

jesienno – zimowym.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.

Smaczna zupa pomidorowa to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupa będzie pyszna w smaku, będzie dobra, jeśli podasz ją z dodatkami lub bez. Najlepsza zupa pomidorowa będzie z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym puree.

Wartości odżywcze włoskiej zupy pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
33.94 kcal
84.84 kcal
Białko
1.73 g
4.33 g

Węglowodany w włoskiej zupie pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
4.18 g
10.45 g
Węglowodany przyswajalne
3.11 g
7.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
2.68 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.41 g
3.53 g
Tłuszcze nasycone
0.91 g
2.28 g
Tłuszcze nienasycone
0.50 g
1.25 g
Tłuszcze jednonasycone
0.39 g
0.97 g
Tłuszcze wielonasycone
0.11 g
0.28 g
Cholesterol
3.29 mg
8.22 mg

Witaminy w przepisie na włoską zupę pomidorową

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
48.40 µg (mcg)
121.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C
14.35 mg
35.87 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E
0.46 mg
1.14 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
9.99 µg (mcg)
24.98 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
0.53 mg
1.33 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany
13.97 µg (mcg)
34.93 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
413.35 µg (mcg)
1033.36 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na włoską zupę pomidorową

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
61.49 mg
153.72 mg
Potas
209.63 mg
524.08 mg
Wapń
40.98 mg
102.45 mg
Fosfor
39.62 mg
99.06 mg
Magnez
11.66 mg
29.16 mg
Żelazo
0.32 mg
0.80 mg
Cynk
0.23 mg
0.58 mg
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny włoskiej zupy pomidorowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w włoskiej zupie pomidorowej

Lista alergenów dla włoskiej zupy pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania włoskiej zupy pomidorowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidor
2000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 14
26.67
Za 2000 g
Ocet balsamiczny
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Papryczka chili czerwona świeża
50 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Bazylia świeża
30 g
1 garść
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Ser parmezan
60 g
1 garść
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Koszt składników
85.00
Jak oceniasz przepis na włoską zupę pomidorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób