Włoska zupa pomidorowa
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Pomidor (2000 g)
- Ocet balsamiczny - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (50 g)
- Bazylia świeża - 1 garść (30 g)
- Ser parmezan - 1 garść (60 g)
Przepis na włoską zupę pomidorową krok po kroku
Masło rozgrzej na patelni, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą.
Obierz pomidory ze skóry, pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do garnka.
Całość dopraw ziołami do smaku, duś pod przykryciem.
Następnie wlej bulion, gotuj przez 20 minut, aż składniki się połączą. Dodaj ocet balsamiczny.
Zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zupę podawaj ze świeżą bazylią i tartym parmezanem.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat włoskiej zupy pomidorowej
Włoska zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które doczekało się wielu modyfikacji i ogarnęło cały Świat.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na włoską zupę pomidorową, która będzie jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista niż pozostałe wersje.
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne łatwo dostępne składniki, które dostaniesz, w każdym sklepie: świeże pomidory, zioła, cebula, czosnek, masło, ocet balsamiczny, bulion warzywny, bazylia i parmezan.
Zatem, jak zrobić włoską zupę pomidorową?
W pierwszej kolejności natnij pomidory na krzyż, sparz gorącą wodą. Obierz pomidory ze skóry.
Masło rozgrzej w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry i świeże zioła. Postaw na aromatyczne przyprawy takie jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.
Całość duś pod przykryciem i dodaj bulion. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.
Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na końcu zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli chcesz, aby zupa była gęstsza, dodaj odrobinę mąki, wcześniej rozcieńczonej z wodą.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie
jesienno – zimowym.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.
Smaczna zupa pomidorowa to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupa będzie pyszna w smaku, będzie dobra, jeśli podasz ją z dodatkami lub bez. Najlepsza zupa pomidorowa będzie z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym puree.
Alergeny w włoskiej zupie pomidorowej
Lista alergenów dla włoskiej zupy pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze włoskiej zupy pomidorowej
Zupę możesz podawać np. z makaronem lub ryżem.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.