Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Botwina (700 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Ziemniaki młode (1000 g)
- Masło (100 g)
- Śmietana 12% (100 g)
- Jajko (6 szt.)
Przepis na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem krok po kroku
Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je w posolonej wodzie. Ugotuj również jajka.
Zagotuj bulion w dużym garnku.
Botwinkę umyj. Odkrój od buraczków korzonki i łodygi. Buraczki, łodygi i liście pokrój w większe kawałki. Dodaj botwinkę do bulionu. Dodaj także sól oraz pieprz.
Boczek pokrój w większą kostkę. Podsmaż 5 minut na patelni bez tłuszczu i dodaj do bulionu. Gotuj całość aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
Po tym czasie dodaj do zupy śmietankę i przyprawy. Zagotuj przez kolejne 10 minut.
Ziemniaki wymieszaj z masłem, śmietaną i koperkiem. Stłucz na puree.
Do miseczki nałóż barszcz oraz dodaj ugotowane jajko przekrojone na pół.
Ziemniaki wyłóż do osobnej miseczki, posyp koperkiem i podawaj razem z botwinką.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się botwinka to nie zwlekaj i ugotuj pyszny barszczyk.
Zupa ta jest zrobiona na boczku. Użyj dobrego, chudego boczku. Ugotuj ziemniaki i podawaj je tak jak lubisz. Pierwsza opcja to puree z ziemniaków z masłem i śmietaną podane na osobnym talerzu. Druga opcja to dodanie puree z ziemniaków bezpośrednio do barszczu. Ugotowane jajko dodaj do barszczu. Przepis jest dosyć wysokokaloryczny, za to sycący i bardzo smaczny. Spróbuj i się o tym przekonaj.
Alergeny w wiosennej zupie z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Lista alergenów dla wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Całe danie jest wysokokaloryczne ze względu na dodatki. Zupa również jest zabielana, więc to dodatkowo zwiększa kaloryczność. Indeks glikemiczny także jest wysoki, dlatego należy uważać z ilością zjadanych porcji.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.