Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Opublikowano: 26.05.2021 r., 12:15 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Botwinkowa z ziemniakami i jajkiem
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się botwinka to nie zwlekaj i ugotuj pyszny barszczyk.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
348 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Botwina (700 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Ziemniaki młode (1000 g)
  • Masło (100 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Jajko (6 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, duży garnek, tłuczek do ziemniaków

Przepis na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem krok po kroku

Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je w posolonej wodzie. Ugotuj również jajka.

Zagotuj bulion w dużym garnku.

Botwinkę umyj. Odkrój od buraczków korzonki i łodygi. Buraczki, łodygi i liście pokrój w większe kawałki. Dodaj botwinkę do bulionu. Dodaj także sól oraz pieprz.

Boczek pokrój w większą kostkę. Podsmaż 5 minut na patelni bez tłuszczu i dodaj do bulionu. Gotuj całość aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).

Po tym czasie dodaj do zupy śmietankę i przyprawy. Zagotuj przez kolejne 10 minut.

Ziemniaki wymieszaj z masłem, śmietaną i koperkiem. Stłucz na puree.

Do miseczki nałóż barszcz oraz dodaj ugotowane jajko przekrojone na pół.

Ziemniaki wyłóż do osobnej miseczki, posyp koperkiem i podawaj razem z botwinką.

Jak oceniasz przepis na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się botwinka to nie zwlekaj i ugotuj pyszny barszczyk.

Zupa ta jest zrobiona na boczku. Użyj dobrego, chudego boczku. Ugotuj ziemniaki i podawaj je tak jak lubisz. Pierwsza opcja to puree z ziemniaków z masłem i śmietaną podane na osobnym talerzu. Druga opcja to dodanie puree z ziemniaków bezpośrednio do barszczu. Ugotowane jajko dodaj do barszczu. Przepis jest dosyć wysokokaloryczny, za to sycący i bardzo smaczny. Spróbuj i się o tym przekonaj.

Alergeny w wiosennej zupie z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Lista alergenów dla wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Całe danie jest wysokokaloryczne ze względu na dodatki. Zupa również jest zabielana, więc to dodatkowo zwiększa kaloryczność. Indeks glikemiczny także jest wysoki, dlatego należy uważać z ilością zjadanych porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
99.60
348.60
Białko (g)
4.40
15.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
6.28
21.99
Węglowodany przyswajalne (g)
5.37
18.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
3.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
6.45
22.57
Tłuszcze nasycone (g)
3.81
13.35
Tłuszcze nienasycone (g)
2.64
9.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
6.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
2.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.03
168.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
98.19
343.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.56
40.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
2.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.08
129.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.05
3.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.82
41.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
729.43
2553.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
260.39
911.35
Potas (mg)
248.51
869.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.18
88.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
69.59
243.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.33
92.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
2.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
1.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Koszt składników
71.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Botwina
700 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 700 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ziemniaki młode
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
71.20