Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami
- Botwina - 1 pęczek (350 g)
- Bulion drobiowy (1500 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Cebula (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Ziemniaki młode (600 g)
- Kiełbasa podwawelska (150 g)
Przepis na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami krok po kroku
W garnku zagotuj bulion.
Botwinkę dokładnie umyj. Usuń korzonki, odetnij łodygi od buraczków. Pokrój buraczki na mniejsze kawałki, tak samo pokrój łodygi i liście na większe kawałki.
Umytą i pokrojoną botwinę dodaj do zagotowanego bulionu.
Pokrój kiełbasę w ćwierć plastry. Dodaj ją do bulionu z botwiną. Wszystko gotuj do miękkości botwinki - około 20 minut.
W tym czasie ugotuj ziemniaki. Posól je.
Zrób okrasę: boczek pokrój w malutką kosteczkę i usmaż na patelni (nie dodając tłuszczu). Posiekaj też obraną cebulkę i usmaż razem z boczkiem.
Gdy botwinka będzie miękka dodaj do zupy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku - dokładnie wymieszaj. Zagotuj jeszcze przez 5 minut.
Ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka utłucz na puree.
Nalej zupę do miseczki.
Ziemniaki podawaj tak jak lubisz. Polej ziemniaki okrasą i posyp koperkiem.
Więcej informacji na temat wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami
Barszczyk z botwinki zabielony śmietanką. Do tego ziemniaki puree okraszone skwarkami i posypane koperkiem to pyszny przepis na sycące danie. Pyszny, szybki i bardzo łatwy przepis.
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami jest bardzo szybka w wykonaniu. Ziemniaki należy ugotować. Wersja, w jakiej podasz ziemniaki może być różna. Ziemniaki można stłuc dodając okrasę i posypać koperkiem. Możesz podać je na osobnym talerzu bądź dodać do barszczu. Ziemniaki mogą być ugotowane w całości i zrobione jak wyżej. Barszcz ugotuj z kiełbasą dobrej jakości. Będzie to bardzo smaczna zupa botwinkowa.
Alergeny w wiosennej zupie z botwiny z ziemniakami
Lista alergenów dla wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami
Przepis jest wysokokaloryczny, poprzez dodatek okrasy. Kiełbasa również potrafi mieć wysoką kaloryczność, chyba że postawisz na kiełbasę chudą drobiową. Kwasy nasycone pochodzące z boczku i śmietanki lub smalcu są zalecane w umiarkowanej ilości - nie należy przesadzać. Danie ma wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.