Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami

Opublikowano: 26.05.2021 r., 10:22 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa wiosenna zupa botwina
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami
Barszczyk z botwinki zabielony śmietanką. Do tego ziemniaki puree okraszone skwarkami i posypane koperkiem to pyszny przepis na sycące danie. Pyszny, szybki i bardzo łatwy przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
279 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
92
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Botwina - 1 pęczek (350 g)
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Ziemniaki młode (600 g)
  • Kiełbasa podwawelska (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
garnek, tłuczek do ziemniaków, patelnia

Przepis na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami krok po kroku

W garnku zagotuj bulion.

Botwinkę dokładnie umyj. Usuń korzonki, odetnij łodygi od buraczków. Pokrój buraczki na mniejsze kawałki, tak samo pokrój łodygi i liście na większe kawałki.

Umytą i pokrojoną botwinę dodaj do zagotowanego bulionu.

Pokrój kiełbasę w ćwierć plastry. Dodaj ją do bulionu z botwiną. Wszystko gotuj do miękkości botwinki - około 20 minut.

W tym czasie ugotuj ziemniaki. Posól je.

Zrób okrasę: boczek pokrój w malutką kosteczkę i usmaż na patelni (nie dodając tłuszczu). Posiekaj też obraną cebulkę i usmaż razem z boczkiem.

Gdy botwinka będzie miękka dodaj do zupy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku - dokładnie wymieszaj. Zagotuj jeszcze przez 5 minut.

Ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka utłucz na puree.

Nalej zupę do miseczki.

Ziemniaki podawaj tak jak lubisz. Polej ziemniaki okrasą i posyp koperkiem.

Jak oceniasz przepis na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami

Barszczyk z botwinki zabielony śmietanką. Do tego ziemniaki puree okraszone skwarkami i posypane koperkiem to pyszny przepis na sycące danie. Pyszny, szybki i bardzo łatwy przepis.

Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami jest bardzo szybka w wykonaniu. Ziemniaki należy ugotować. Wersja, w jakiej podasz ziemniaki może być różna. Ziemniaki można stłuc dodając okrasę i posypać koperkiem. Możesz podać je na osobnym talerzu bądź dodać do barszczu. Ziemniaki mogą być ugotowane w całości i zrobione jak wyżej. Barszcz ugotuj z kiełbasą dobrej jakości. Będzie to bardzo smaczna zupa botwinkowa.

Alergeny w wiosennej zupie z botwiny z ziemniakami

Lista alergenów dla wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny, poprzez dodatek okrasy. Kiełbasa również potrafi mieć wysoką kaloryczność, chyba że postawisz na kiełbasę chudą drobiową. Kwasy nasycone pochodzące z boczku i śmietanki lub smalcu są zalecane w umiarkowanej ilości - nie należy przesadzać. Danie ma wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
62.14
279.64
Białko (g)
2.86
12.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
4.94
22.23
Węglowodany przyswajalne (g)
4.26
19.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
3.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
3.53
15.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.78
8.03
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
7.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.22
5.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
2.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.88
35.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
39.07
175.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.13
41.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
1.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.82
3.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.94
4.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.36
24.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
457.02
2056.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
336.59
1514.65
Potas (mg)
180.14
810.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.18
59.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
43.48
195.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.62
79.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
2.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
1.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami 92
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Botwina
350 g
1 pęczek
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 350 g
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Ziemniaki młode
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Kiełbasa podwawelska
150 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Koszt składników
72.50