Wino z wiśni
- Wiśnie (5000 g)
- Cukier (1500 g)
Przepis na wino z wiśni krok po kroku
Przygotuj syrop cukrowy (z 1,2 l ciepłej wody i 1 kg cukru) i odstaw do ostudzenia.
Wiśnie dokładnie umyj, usuń szypułki i wydryluj. Przygotowane owoce przenieś do pojemnika fermentacyjnego z rurką fermentacyjną i dodaj wcześniej przygotowany syrop cukrowy.
Dodaj pektoenzym, 1,25 g pożywki oraz drożdże winiarskie (według zalecenia na opakowaniu).
Całość pozostaw do fermentacji na 2 tygodnie. Po tym czasie odciśnij wiśnie.
Po odciśnięciu wina przenieś je do balonu, 1,25 g pożywki i pozostaw na kolejny tydzień.
Po tygodniu dodaj ostatnią porcję syropu cukrowego (z 0,55 l wody i 0,5 kg cukru). Pozostaw na 4 tygodnie – po tym czasie na dnie balonu zbierze się osad.
Dokonaj obciągu wina, usuń osad, a wino umieść ponownie w balonie i pozostaw do dalszej fermentacji oraz sklarowania.
Możesz także po zlaniu wina znad osadu przelać wino do gąsiora i dodać klarowin a następnie odstawić wino na kilka miesięcy.
-
Wino z winogron
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z winogron przepis 20l
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z wiśni
Wina i nalewki to często wykonywane trunki alkoholowe z owoców. Nalewki są łatwiejsze w wykonaniu i do ich przygotowania potrzebujesz znacznie mniej składników i sprzętu. Wina potrzebują odpowiednich dodatków, enzymów, pożywek i drożdży aby zaszedł odpowiedni proces fermentacji. Wina wykonuje się także znacznie dłużej niż nalewki.
Wino z wiśni to jedna z propozycji na domowe wino. Dobre, swojskie i mocne wino jest najlepsze i najsmaczniejsze. Wino z wiśni osiąga około 16% zawartości alkoholu, więc jest ono dość mocne. Receptura przygotowania jest dość skomplikowana lecz z czasem stanie się ona dużo łatwiejsza. Są dwie szkoły przygotowywania wina z wiśni, jedna jest z soku owocowego a druga z owoców. Przygotowanie wina z soku zaczyna się od przygotowania moszczu. Jak zrobić moszcz z wiśni> Należy usunąć pestki i ogonki z wiśni, tak przygotowane wiśnie trzeba zmiażdżyć, przełożyć do szklanego naczynia i pozostawić na 2-3 dni. Naczynia nie wolno zakręcać czy przykrywać, należy jedynie zabezpieczyć gazą aby muszki owocówki nie utopiły się w naszym moszczu. Następnie tak przygotowany moszcz miesza się z wodą oraz cukrem a następnie z odpowiednio przygotowanymi drożdżami winiarskimi. Proces fermentacji trwa zazwyczaj około paru miesięcy. Przepis na wino wiśniowe jest dość skomplikowany a przede wszystkim długi i trwa wiele miesięcy. Jak nastawić wino z wiśni oraz dokładnie jak zrobić wino z wiśni dowiesz się ze szczegółowego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Wino z wiśni jest jednym z wyśmienitych domowych win, które możesz przygotować ze wszystkich owoców. Jednak to z wiśni jest jednym z bardziej wyjątkowych i oryginalnych w smaku. Takie słodkie lub półsłodkie wino z powodzeniem podasz do deserów i ciast, podkreśli i uzupełni ono ich smak.
Alergeny w winie z wiśni
Lista alergenów dla wina z wiśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na wino z wiśni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- drożdże winiarskie, pożywka z witaminą b dla drożdży winiarskich, pektoenzym, klarowin
Wartości odżywcze wina z wiśni
Wino z wiśni to jeden z przepisów na domowe alkohole. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru i alkoholu powinni być spożywane okazjonalnie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.