Wino z jeżyn
- Jeżyny (5000 g)
- Cukier (5000 g)
- Drożdże winiarskie (30 g)
Przepis na wino z jeżyn krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 5 litrów wody.
Jeżyny umyj i oczyść, a następnie rozgnieć.
Przełóż jeżyny do butelki z otworem, wlej odrobinę wody, dodaj drożdże i odstaw na jeden dzień.
Dodaj łyżkę cukru i odstaw na 4 dni. Odcedź owoce, a sok przelej do butelki z gąsiorem.
Cukier rozpuść w pozostałej wodzie i zalej owoce.
Wino będzie dobre za 2-3 miesiące.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z winogron przepis 20l
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z jeżyn
Wino z jeżyn idealnie sprawdzi się na wolny weekend w domowym zaciszu lub spotkanie ze znajomymi. To tradycyjne i domowe będzie smakować jeszcze lepiej niż wersja kupna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wino z jeżyn, które przygotujesz błyskawicznie. Nie wymaga ono wkładu dużo pracy, jednak musisz wykazać się cierpliwością. Idealne wino musi od leżakować około 2-3 miesięcy, zanim będzie najlepsze.
Zatem, jak zrobić wino z jeżyn?
W pierwszej kolejności musisz zaopatrzysz się w podstawowe składniki takie jak: 3 litry wody, jeżyny cukier, drożdże winiarskie.
Moje wino jest delikatnie słodkie, jeśli zależy Ci na większej słodyczy postaw na większą ilość cukru.
Dodatkowo musisz przygotować szklane butelki, do których na końcu będziemy przelewać nasze smaczne wino, specjalna butla z gąsiorem, w której nasze wino będzie odpoczywać.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Nasze domowe wino powstanie w kilku etapach. W pierwszej kolejności jeżyny dokładnie umyj i oczyść, a następnie rozgnieć. Przełóż jeżyny do butelki z otworem, wlej odrobinę wody, dodaj drożdże i odstaw na jeden dzień. Następnie dodaj łyżkę cukru i odstaw na 4 dni. Odcedź owoce, a sok przelej do butelki z gąsiorem.
Cukier rozpuść w pozostałej wodzie i zalej owoce. Nasze tradycyjne wino deserowe będzie dobre za 2-3 miesiące. W podobny sposób możesz przygotować wino z dowolnych owoców, świetnie sprawdzą się też jabłka czy śliwki. Najlepsze wino powstaje z sezonowych owoców. Dlatego w szczególności postaw na nie.
Skoro już wiesz, jak przygotować wino w domu i ile cukru użyć, przygotuj je samodzielnie i przekonaj się, jakie jest smaczne.
Będzie to idealny pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi lub na imprezę. Swojskie wino domowej roboty na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Alergeny w winie z jeżyn
Lista alergenów dla wina z jeżyn przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z jeżyn
Wartości odżywcze wina z jeżyn
W podobny sposób przygotujesz wino z dowolnych owoców.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.