Wino z dzikiej róży
- Dzika róża owoce (3000 g)
- Cukier - 5 szklanek (1000 g)
- Skórka z cytryny (100 g)
Przepis na wino z dzikiej róży krok po kroku
Owoce umyj dokładnie.
Wsyp je do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu.
Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok.
Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.
Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu.
W wodzie rozpuść cukier. 5 litrów wody wymieszaj z moszczem oraz skórką z cytryny i wlej do balona fermentacyjnego.
W balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze.
Fermentacja potrwać może około 2-3 tygodnie.
Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z winogron przepis 20l
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z dzikiej róży
Wino z dzikiej róży to bardzo dobry pomysł na pyszny napój z dodatkiem alkoholu. Wino z owoców jest dość słodkie i można je dodawać do ciast i tortów jako składniki nasączający biszkopt. Wina owocowe są aromatyczne i intensywne w kolorze. Przepis na wino z dzikiej róży jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia wina potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: owoce dzikiej róży, cukier, woda, skórka z cytryny.
Jak zrobić wino z dzikiej róży? Owoce umyj dokładnie. Wsyp je do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu. Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok. Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia. Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu. W wodzie rozpuść cukier. Wodę wymieszaj z moszczem oraz skórką z cytryny i wlej do balona fermentacyjnego. W balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze. Fermentacja potrwać może około 2-3 tygodnie. Jeśli z balona nie wydobywa się, już uchodzące powietrze oznacza to, że proces dobiegł do końca. Do zlania wina z balona użyj specjalnej rurki gumowej, jeśli chcesz, aby wino było klarowne, pamiętaj, aby przecedzić je przez gazę. Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu.
Owoce dzikiej róży są doskonałym źródłem witaminy C oraz substancji przeciwbakteryjnych. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni nas przed przeziębieniem oraz powstawaniem nowotworów. Owoce dzikiej róży mają także działanie moczopędne. Mają także właściwości wzmacniające naczynia krwionośne.
Podsumowując pyszne domowe wino świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Składniki do przygotowania wina należy uzbierać własnoręcznie. Najlepsze wino można przygotować w wersji mniej lub bardziej słodkiej. Wino jest dobre do spożycia od razu po procesie fermentacji. Można je przechowywać w butelkach przez około rok. Smaczne wino owocowe podać można także w wersji drinka z dodatkiem wody gazowanej i świeżych owoców.
Alergeny w winie z dzikiej róży
Lista alergenów dla wina z dzikiej róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z dzikiej róży
Wartości odżywcze wina z dzikiej róży
Wino z dzikiej róży to słodki domowy trunek zawierający sporą ilość cukru. Podnosi od szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Wino zawiera także naturalne przeciwutleniacze.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.