Przepis na wino z derenia krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
drożdże winiarskie
To będzie niezbędne
garnek, słoik, korek z rurką fermentacyjną

Umyj owoce i przełóż je do słoja.

Rozpuść cukier w 6,5 l wody w rondlu, następnie nieco ostudź.

Drożdże wymieszaj z cukrowym syropem, a następnie przelej do słoja.

Słoik lub baniak zamknij korkiem z rurką.

Wino powinno fermentować około 4 miesięcy.

Po tym czasie przelej je do butelek.

Wino z derenia podane w wysokiej szklance.
wino z derenia
Koszt przygotowania dania
415.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1154 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
97

Wino z derenia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o winie z derenia

Wino z derenia to doskonała opcja na pyszną nalewkę, która świetnie sprawdzi się zwłaszcza na jesienne wieczory. Ma pyszny, lekko kwaskowy smak i wspaniały aromat.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino z derenia, by było smaczne i dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Owoce derenia, choć są niepozorne, to ukrywają w sobie wiele cennych składników. Wyglądem przypominają nieco żurawinę lub dziką różę. Można znaleźć je w wielu parkach. Wiele osób przechodzi obok nich bardzo obojętnie, jednak warto to zmienić, bo choć można je spotkać w wielu różnych miejscach, to cała gama antyoksydantów i garbników będzie cudownym wsparciem dla zdrowia. To także dobre źródło beta-karotenu — antyoksydantu, który wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego, ale również dobry wygląd skóry i narządu wzroku. Ze względu na tak liczną ilość związków zdrowotnych, ta nalewka będzie dobrym urozmaiceniem dla codziennej diety.

Przepis na wino z derenia to doskonała opcja dla miłośników domowych trunków. To pomysł na stworzenie przepysznej nalewki w domu, przy użyciu prostych składników. Owoce derenia są najlepsze właśnie w przetworach, dlatego warto wykorzystać je do stworzenia wspaniałego wina. Z tego przepis dowiesz się ile cukru dodać, by stworzyć najlepsze domowe wino. Owoce derenia nie są zbyt popularne, to dlatego, że ich smak nie jest zbyt dobry. Są niezwykle kwaśne, dlatego rzadko są wybierane do jedzenia. Jednak wspaniale sprawdzają się właśnie w przetworach. Można przygotować z nich pyszne dżemy, jednak najlepiej smakują właśnie w winie. Choć może się wydawać, że przygotowanie samodzielnie wina w domu jest zbyt skomplikowane, czy pracochłonne, to jednak nie jest prawda. Wystarczy tylko odpowiedni sprzęt i odrobina cierpliwości, by przygotować ten pyszny trunek. Wspaniale sprawdza się nieco schłodzone, ale można je też podgrzewać. Ze względu na dużą ilość cukru jest bardzo słodkie, jednak niemdlące. Będzie prawdziwą gratką dla miłośników ciekawych połączeń smakowych.

Wartości odżywcze wina z derenia

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w winie z derenia

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany przyswajalne
54.33 g
298.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcze nasycone
0.17 g
0.96 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z derenia 97
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie z derenia

Lista alergenów dla wina z derenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na wino z derenia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • drożdże winiarskie
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wina z derenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Owoc derenia
5000 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 50
400.00
Za 5000 g
Cukier
6000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 6
15.00
Za 6000 g
Koszt składników
415.00
Jak oceniasz przepis na wino z derenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób