Wino z czerwonej porzeczki

Opublikowano: 20.10.2021 r., 12:07 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe wino z czerwonej porzeczki
Wino z czerwonej porzeczki
Pyszne, swojskie wino z czerwonej porzeczki bez drożdży, które zrobisz w bardzo łatwy sposób. Jest smaczne i aromatyczne, a wykonanie niezwykle proste.
Przygotowanie 20 min
540 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 65 porcji
  • Porzeczki czerwone (5000 g)
  • Cukier (5000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
lejek, butelka szklana, balon na wino, korek z rurką fermentacyjną, wężyk do zlewania wina

Przepis na wino z czerwonej porzeczki krok po kroku

Co tydzień (przez 5 tygodni) powtarzaj następujące kroki.

Zagotuj 2 l wody wraz z 1 kg cukru (cukier ma się rozpuścić), ostudź.

Oczyść 1 kg owoców (pozbądź się szypułek i innych zanieczyszczeń). Na szyjce balona na wino ułóż lejek, na ściankach lejka palcami rozgniataj owoce i przepchaj przez lejek patyczkiem do szaszłyków, by przeszły na dno balona na wino.

Do balona na wino, w którym znajdują się owoce wlej przygotowany i ostudzony syrop cukrowy i pozostaw na tydzień. Załóż rurkę fermentującą na balon.

Powtórz do wykorzystania składników: co tydzień dodawaj 1 kg owoców i zalewaj chłodnym syropem cukrowym (gotowane jak wyżej 2 l wody z 1 kg cukru). Pamiętaj o założeniu rurki fermentacyjnej.

Po wykorzystaniu ostatniego kg owoców i ostatniej porcji syropu cukrowego, wino odstaw na 8 do 12 tygodni. Zabezpiecz balon z winem rurką fermentacyjną.

Gdy minie 8-12 tygodni, za pomocą wężyka zlej wino do czystego naczynia. Może to być balon do wina, w którym zachodziła fermentacja, ale zaleca się, by wino było wlane do pełna. Zlane wino należy szczelnie zamknąć.

Tak zlane wino może dojrzewać i klarować się od 3 miesięcy do 2 lat.

Gdy wino będzie dojrzałe i klarowne, należy przelać je do butelek, a następnie szczelnie zamknąć.

Jak oceniasz przepis na wino z czerwonej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat wina z czerwonej porzeczki

Pyszne, swojskie wino z czerwonej porzeczki bez drożdży, które zrobisz w bardzo łatwy sposób. Jest smaczne i aromatyczne, a wykonanie niezwykle proste. Domowy alkohol należy do napoi, których wykonanie nie jest trudne. Do tego przepisu na wino z czerwonej porzeczki bez drożdży potrzeba tylko owoców czerwonej porzeczki, cukru oraz wody. Konieczne będzie także posiadanie odpowiedniego sprzętu. Jak zrobić domowe wino z czerwonej porzeczki z trzech składników i ile cukru należy dodać – odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Wino z czerwonej porzeczki zrobić jest łatwo. Zatem jak zrobić domowe wino z czerwonej porzeczki bez drożdży oraz ile cukru potrzeba? Samo przygotowanie produktów do zrobienia domowego wina z czerwonej porzeczki jest bardzo szybkie. W przepisie na wino z czerwonej porzeczki najbardziej czasochłonna jest fermentacja, dojrzewanie i klarowanie wina. Tak jak wspomniałam, przepis na wino z czerwonej porzeczki wymaga, by użyć specjalnego sprzętu. Konieczne jest posiadanie balona na wino, korka z rurką fermentacyjną, wężyka do zlewania wina. Przyda się także lejek i czyste butelki oraz korki do gotowego wina.

To, ile cukru należy dodać zależy przede wszystkim od poziomu kwaśnego smaku owoców. Im kwaśniejsze są owoce czerwonej porzeczki tym więcej powinno się dodać cukru (jeśli zależy Ci na winie mocnym lub słodkim). Wino wytrawne i o słabszej mocy nie potrzebuje już tyle cukru.

Przepis na wino z czerwonej porzeczki opiera się na kilku etapach: fermentacji, zlewania wina znad osadu owoców, dojrzewania i klarowania wina. Na wino z czerwonej porzeczki warto poczekać. Im dłużej wino leżakuje tym staje się lepsze. Dopiero gdy wino jest w pełni klarowne, należy przelać je do czystych butelek. Tak przygotowane wino z czerwonej porzeczki bez drożdży najlepiej spożyć w przeciągu 3 lat. Jeżeli chodzi o przechowywanie wina, należy zapewnić od 10 do 12 stopni Celsjusza. Dodatkowo butelki powinny leżeć (a nie stać pionowo).

Pyszne, swojskie wino z czerwonej porzeczki bez drożdży to napój alkoholowy, którego nie poleca się osobom, które mają problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Ponadto, nie zaleca się go osobom chorym na cukrzycę i insulinooporność. Ten swojski alkohol ma bardzo dużą zawartość cukru, więc nie sprzyja także tym, którzy się odchudzają. Wino bowiem ma sporo kilokalorii. Jest słodkim i pysznym napojem, więc ciężko jest się niektórym powstrzymać, by nie wypić za dużo. To staje się przyczyną zbyt dużej ilości kilokalorii dostarczanych do organizmu, w konsekwencji mogą powstawać problemy z nadmierną masą ciała.

Alergeny w winie z czerwonej porzeczki

Lista alergenów dla wina z czerwonej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z czerwonej porzeczki

Wartości odżywcze wina z czerwonej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Alkoholu nie poleca się przy nadciśnieniu tętniczym. Nie sprzyja także cukrzykowi i osobie chorej na insulinooporność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
220.50
540.23
Białko (g)
0.70
1.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
56.70
138.91
Węglowodany przyswajalne (g)
54.55
133.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.15
5.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.64
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.15
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
1.00
2.45
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
20.50
50.23
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.05
0.12
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.05
0.12
Foliany (µg (mcg))
4.00
9.80
Beta karoten (µg (mcg))
12.50
30.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
1.00
2.45
Potas (mg)
138.50
339.32
Wapń (mg)
17.00
41.65
Fosfor (mg)
22.00
53.90
Magnez (mg)
6.50
15.93
Żelazo (mg)
0.53
1.29
Cynk (mg)
0.12
0.29
Miedź (mg)
0.06
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z czerwonej porzeczki 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wina z czerwonej porzeczki

Koszt składników
332.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Porzeczki czerwone
5000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 40
320.00
Za 5000 g
Cukier
5000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 5
12.50
Za 5000 g
Koszt składników
332.50