Wino z czarnej porzeczki
- Czarna porzeczka (8000 g)
- Cukier - 12 szklanek (2500 g)
Przepis na wino z czarnej porzeczki krok po kroku
Dokładnie umyj owoce i wyczyść z szypułek.
Owoce wsyp do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu na 3 dni.
Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.
Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie aby uzyskać jak najwięcej moszczu.
W 6 szklankach wody rozpuść cukier (możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił).
Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego.
W balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze.
Fermentacja powinna trwać około 2-3 tygodnie.
Jeśli z balona nie wydobywa się już u powietrze oznacza to, że proces fermentacji dobiegł do końca.
Wino zlej z balona do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu.
Najlepiej, aby wino leżakowało przez 3-4 miesiące przed spożyciem.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z winogron przepis 20l
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z czarnej porzeczki
Wino z czarnej porzeczki to świetna propozycja na aromatyczne domowe wino owocowe. Wino nie jest trunkiem trudnym do przygotowania, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Przepis na wino z czarnej porzeczki wymaga nieco doświadczenia w przygotowywaniu wina. Jeśli jednak jesteś osobą, która lubi odkrywać nowe doświadczenia na pewno Ci się uda. Do zrobienia wina z czarnych porzeczek potrzebne Ci będą następujące składniki: czarne porzeczki, cukier, woda. Wino najlepiej przygotowywać w specjalnym balonie do wina.
Jak zrobić wino z czarnej porzeczki? Na początek bardzo dokładnie umyj owoce i wyczyść z szypułek. Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu. Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok. Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia. Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie aby uzyskać jak najwięcej moszczu. W wodzie rozpuść cukier, możesz ją podgrzać aby lepiej się rozpuścił. Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego.
Teraz nadszedł czas na fermentację, w balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstały podczas procesu dwutlenek węgla. Fermentacja przebiega w temperaturze pokojowej, potrwać to może około 2-3 tygodnie. Jeśli z balona nie wydobywa się już uchodzący dwutlenek węgla, oznacza to, że proces dobiegł do końca. Do zlania wina z balona użyj specjalnej rurki gumowej. Jeśli chcesz, aby wino było klarowne, pamiętaj, aby przecedzić je przez gazę. Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. Najlepiej, aby wino leżakowało przez 3-4 miesiące przed spożyciem.
Podsumowując wino z czarnej porzeczki jest doskonałym domowym trunkiem na spotkania ze znajomymi lub leniwy wieczór w samotności. Domowe wino jest pyszne i tylko od Ciebie zależy, jak długo będzie ono leżakować i nabierać smaku. Aby przygotować wino najpierw musisz uzyskać moszcz z czarnej porzeczki. To ile cukru dodać do wina zależy od ilości owoców, z której przygotowujesz wino oraz czy chcesz, aby wino było mniej lub bardziej słodkie. Produkcja wina bez drożdży jest dużo łatwiejsza niż produkowanie go z ich dodatkiem.
Alergeny w winie z czarnej porzeczki
Lista alergenów dla wina z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z czarnej porzeczki
Wartości odżywcze wina z czarnej porzeczki
Wino z czarnej porzeczki jest napojem z dodatkiem alkoholu. Nie powinny go spożywać osoby niepełnoletnie. Wino domowe jest kalorycznym produktem dlatego jeśli jesteś na diecie uważaj na spożywanie większych ilości trunku.
Energia i białka
(700g)
Węglowodany
(700g)
Tłuszcze
(700g)
Witaminy
(700g)
Składniki mineralne
(700g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.