Wino z aronii
- Aronia (2000 g)
- Cukier - 1 opakowanie (1000 g)
Przepis na wino z aronii krok po kroku
Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem (połową opakowania), rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu.
Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok.
Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.
Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu.
W 1,5 litra wody rozpuść pozostały cukier, możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił.
Wodę z rozpuszczonym cukrem wymieszaj z moszczem, wlej do balona fermentacyjnego i czekaj, aż powstanie wino.
Gotowe wino przelej do butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym miejscu.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z winogron przepis 20l
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z aronii
Wino z aronii to świetna propozycja na aromatyczne domowe wino owocowe. Wino nie jest trunkiem trudnym do przygotowania, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Przepis na wino z aronii jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Wystarczy skrzętnie trzymać się przepisu. Do zrobienia wina z owoców potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: aronia, cukier, woda. Wino należy przygotowywać w specjalnym balonie do wina.
Jak zrobić wino z aronii? Aronie przed przygotowaniem wina powinno się zmrozić, co zapobiegnie gorzkiemu smakowi. Na początek bardzo dokładnie umyj owoce i wyczyść z szypułek. Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu. Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok. Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia. Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu. W wodzie rozpuść cukier, możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił. Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego. Teraz nadszedł czas na fermentację, w balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze. Fermentacja przebiega w temperaturze pokojowej, potrwać to może około 2-3 tygodnie. Jeśli z balona nie wydobywa się już uchodzące powietrze, oznacza to, że proces dobiegł do końca. Do zlania wina z balona użyj specjalnej rurki gumowej, jeśli chcesz, aby wino było klarowne, pamiętaj, aby przecedzić je przez gazę. Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. Najlepiej, aby wino leżakowało przez 3-4 miesiące przed spożyciem.
Podsumowując najlepsze wino z aronii jest doskonałym domowym trunkiem na spotkania ze znajomymi lub leniwy wieczór w samotności. Domowe wino jest pyszne i tylko od Ciebie zależy, jak długo będzie ono leżakować i nabierać smaku. Aby przygotować wino najpierw musisz uzyskać moszcz z owoców aronii. To, ile cukru dodać do wina zależy od ilości owoców, z której przygotowujesz wino oraz czy chcesz, aby wino było mniej lub bardziej słodkie. Produkcja wina bez drożdży jest dużo łatwiejsza niż produkowanie go z ich dodatkiem. Proste wino to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do obiadu. Receptura na wino to świetny pomysł na przygotowanie trunku dobrej jakości.
Alergeny w winie z aronii
Lista alergenów dla wina z aronii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z aronii
Wartości odżywcze wina z aronii
Wino z aronii to domowy trunek, którego nie powinny spożywać osoby poniżej 18 roku życia. Wina nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Wino jest dość kaloryczne i nie zawiera żadnych składników odżywczych.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.