Przepis na wilgotny tort czekoladowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, maślankę, roztopione masło i ekstrakt waniliowy i ubijaj na gładką masę.

Wlej ciasto równomiernie na dwie tortownice i piecz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.

Blaty ciasta namocz porządnie kawą.

W małym rondelku roztop czekoladę.

W misce ubij mascarpone ze śmietanką. Małymi porcjami dodawaj czekoladę, cały czas mieszając.

Ciasto przełóż czekoladowym kremem.

Wilgotny tort czekoladowy podany z truskawkami.
wilgotny tort czekoladowy
Koszt przygotowania dania
40.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
767 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Wilgotny tort czekoladowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wilgotnym torcie czekoladowym.

Wilgotny tort czekoladowy jest świetną opcją na naprawdę smaczne ciasto, które robi się w kilka chwil. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników. To ciasto, choć może się wydawać nieco skomplikowane, jest naprawdę proste. Będzie dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy, czy przyjęcia.

Wilgotny tort czekoladowy to deser, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jest delikatny i mocno czekoladowy. Wspaniale prezentuje się na stole, ze względu na swoją elegancję. Ciasto jest niezwykle miękkie, delikatne, ale bardzo smaczne. Krem nie jest za bardzo słodki, dlatego w przypadku tego ciasta można zjeść wiele kawałków i wciąż mieć ochotę sięgnąć po więcej. To ciasto na pewno skradnie serca każdego, kto je przygotuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotny tort czekoladowy, by był prosty i smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, choć prezentuje się naprawdę fantastycznie. Jego przygotowanie zostało podzielone na dwie części. Pierwsza to upieczenie łatwego biszkoptu, który zawsze się udaje. Dlatego to ciasto jest również odpowiednie dla początkujących kucharz. Zwykle, najtrudniejszym aspektem pieczenia tortu jest przygotowanie odpowiedniej bazy. Biszkopty czasami opadają, czy są zbyt suche. W tym przepisie jest zupełnie na odwrót. Biszkopt rośnie naprawdę wysoki, w dodatku ciasto w nim jest naprawdę wilgotne. To dlatego stworzenie tortu z tego przepisu będzie niezwykle proste. Do kremu używa się tylko czekolady i serka mascarpone. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna. Czekoladę roztapia się, by była płynna, najlepiej robić to w kąpieli wodnej. Wybór czekolady jest bardzo istotny, dlatego dobrze jest poświecić na to kilka chwil. Ten przepis na wilgotny tort czekoladowy pozwala na stworzenie wypieku, który jest pyszny, a przy tym prosty. To naprawdę dobry sposób na tort urodzinowy z czekoladą, który sprawdzi się również dla dzieci. Ciasto przygotowane z tego przepisu jest po prostu fantastyczne!

Wartości odżywcze wilgotnego tortu czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(222g)
Energia (kalorie)
345.94 kcal
768.00 kcal
Białko
4.92 g
10.93 g

Węglowodany w wilgotnym torcie czekoladowym.

Na 100g
Na porcję
(222g)
Węglowodany
33.25 g
73.80 g
Węglowodany przyswajalne
31.14 g
69.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.11 g
4.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(222g)
Tłuszcz
23.03 g
51.12 g
Tłuszcze nasycone
17.33 g
38.46 g
Tłuszcze nienasycone
3.40 g
7.55 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
56.01 mg
124.33 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wilgotny tort czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(222g)
Witamina C
0.11 mg
0.25 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wilgotny tort czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(222g)
Sód
36.26 mg
80.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
69.51 mg
154.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.56 mg
3.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotnego tortu czekoladowego 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wilgotnym torcie czekoladowym.

Lista alergenów dla wilgotnego tortu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Masło

Cena przygotowania wilgotnego tortu czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Kakao 16% (proszek)
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Maślanka 1%
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
100 ml
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
60.10
Jak oceniasz przepis na wilgotny tort czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób