Wilgotny tort czekoladowy
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier (400 g)
- Kakao 16% (proszek) (120 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jajko (2 szt.)
- Maślanka 1% (250 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru (100 ml)
- Mascarpone (400 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Masło (200 g)
Przepis na wilgotny tort czekoladowy krok po kroku
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, maślankę, roztopione masło i ekstrakt waniliowy i ubijaj na gładką masę.
Wlej ciasto równomiernie na dwie tortownice i piecz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.
Blaty ciasta namocz porządnie kawą.
W małym rondelku roztop czekoladę.
W misce ubij mascarpone ze śmietanką. Małymi porcjami dodawaj czekoladę, cały czas mieszając.
Ciasto przełóż czekoladowym kremem.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat wilgotnego tortu czekoladowego
Wilgotny tort czekoladowy jest świetną opcją na naprawdę smaczne ciasto, które robi się w kilka chwil. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników. To ciasto, choć może się wydawać nieco skomplikowane, jest naprawdę proste. Będzie dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy, czy przyjęcia.
Wilgotny tort czekoladowy to deser, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jest delikatny i mocno czekoladowy. Wspaniale prezentuje się na stole, ze względu na swoją elegancję. Ciasto jest niezwykle miękkie, delikatne, ale bardzo smaczne. Krem nie jest za bardzo słodki, dlatego w przypadku tego ciasta można zjeść wiele kawałków i wciąż mieć ochotę sięgnąć po więcej. To ciasto na pewno skradnie serca każdego, kto je przygotuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotny tort czekoladowy, by był prosty i smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, choć prezentuje się naprawdę fantastycznie. Jego przygotowanie zostało podzielone na dwie części. Pierwsza to upieczenie łatwego biszkoptu, który zawsze się udaje. Dlatego to ciasto jest również odpowiednie dla początkujących kucharz. Zwykle, najtrudniejszym aspektem pieczenia tortu jest przygotowanie odpowiedniej bazy. Biszkopty czasami opadają, czy są zbyt suche. W tym przepisie jest zupełnie na odwrót. Biszkopt rośnie naprawdę wysoki, w dodatku ciasto w nim jest naprawdę wilgotne. To dlatego stworzenie tortu z tego przepisu będzie niezwykle proste. Do kremu używa się tylko czekolady i serka mascarpone. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna. Czekoladę roztapia się, by była płynna, najlepiej robić to w kąpieli wodnej. Wybór czekolady jest bardzo istotny, dlatego dobrze jest poświecić na to kilka chwil. Ten przepis na wilgotny tort czekoladowy pozwala na stworzenie wypieku, który jest pyszny, a przy tym prosty. To naprawdę dobry sposób na tort urodzinowy z czekoladą, który sprawdzi się również dla dzieci. Ciasto przygotowane z tego przepisu jest po prostu fantastyczne!
Alergeny w wilgotnym torcie czekoladowym.
Lista alergenów dla wilgotnego tortu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Maślanka 1%
- mascarpone
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 36%
- Masło
Wartości odżywcze wilgotnego tortu czekoladowego
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(222g)
Węglowodany
(222g)
Tłuszcze
(222g)
Witaminy
(222g)
Składniki mineralne
(222g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.