Wilgotny makowiec na kruchym spodzie

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie to doskonała opcja na smaczny deser, który będzie doskonałym wyborem na co dzień, ale również od święta. Jest smaczny i ciekawy.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
701 kcal
Kcal w porcji
187 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (375 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło (100 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Masa makowa (800 g)
  • Czekolada deserowa (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
  • Cukier puder (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, sitko, rondelek, forma do tarty 25 cm

Przepis na wilgotny makowiec na kruchym spodzie krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier. Wrzuć miękkie masło i połącz składniki ręką.

Do ciasta wbij jajko i dodaj żółtka. Wlej śmietanę i wyrób całość dokładnie.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem. Ciasto przykryj papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Na podpieczony spód wyłóż masę makową i piecz w piekarniku przez kolejne 30 minut.

W rondelku zmieszaj cukier, czekoladę i śmietankę.

Całość podgrzewaj, ciągle mieszając przez 2 minuty, do całkowitego połączenia.

Powstałą polewą udekoruj ciasto.

Jak oceniasz przepis na wilgotny makowiec na kruchym spodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat wilgotnego makowca na kruchym spodzie

Wilgotny makowiec na kruchym spodzie to doskonała opcja na smaczny deser, który będzie doskonałym wyborem na co dzień, ale również od święta. Jest smaczny i ciekawy.

Przepis na wilgotny makowiec na kruchym spodzie to doskonały pomysł na smaczne ciasto do kawy. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Przepięknie prezentuje się z polewą z białej czekolady, która fantastycznie kontrastuje z ciemną masą makową. Możesz jednak pominąć polewę lub zrobić taką na bazie gorzkiej czekolady. To ciasto, które wygląda jak z cukierni, choć robione jest w łatwy sposób w domu. Ten makowiec jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika z talerzy. Dlatego warto zrobić jego podwójną porcję. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca. Można bakalie dodać samodzielnie, wystarczy 200 g ulubionych suszonych owoców i orzechów, które należy przepłukać i połączyć z makiem. Tak powstaje naprawdę pyszna i bogata masa, która wspaniale współgra z kruchym ciastem. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotny makowiec na kruchym spodzie, tak by powstało ciasto pyszne i dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To najlepsze rozwiązanie dla osób, które chcą zaskoczyć rodzinę niebanalnym wypiekiem, który można zrobić w kilka chwil. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego Narodzenia, jednak jest tak ciekawą propozycją, że zdecydowanie może pojawiać się w menu znacznie częściej. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Makowiec to ciasto bardzo popularne, jednak zwykle gości w formie drożdżowej rolady lub na biszkopcie. Warto jednak sięgnąć również po wersję na kruchym cieście.

Alergeny w wilgotnym makowcu na kruchym spodzie

Lista alergenów dla wilgotnego makowca na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
    • masa makowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze wilgotnego makowca na kruchym spodzie

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(187g)
Energia (kcal)
375.33
701.87
Białko (g)
7.01
13.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(187g)
Węglowodany (g)
54.03
101.03
Węglowodany przyswajalne (g)
51.25
95.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.77
5.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(187g)
Tłuszcz (g)
15.36
28.71
Tłuszcze nasycone (g)
12.37
23.13
Cholesterol (mg)
49.84
93.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(187g)
Sód (mg)
45.63
85.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
194.68
364.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.70
5.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotnego makowca na kruchym spodzie 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wilgotnego makowca na kruchym spodzie

Koszt składników
53.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
375 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 375 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Masa makowa
800 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
9.41
Za 800 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
53.30