Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
- Mąka pszenna typ 550 (375 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło (100 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Masa makowa (800 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
- Cukier puder (40 g)
Przepis na wilgotny makowiec na kruchym spodzie krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier. Wrzuć miękkie masło i połącz składniki ręką.
Do ciasta wbij jajko i dodaj żółtka. Wlej śmietanę i wyrób całość dokładnie.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem. Ciasto przykryj papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Na podpieczony spód wyłóż masę makową i piecz w piekarniku przez kolejne 30 minut.
W rondelku zmieszaj cukier, czekoladę i śmietankę.
Całość podgrzewaj, ciągle mieszając przez 2 minuty, do całkowitego połączenia.
Powstałą polewą udekoruj ciasto.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec gwiazda
-
Makowiec
Więcej informacji na temat wilgotnego makowca na kruchym spodzie
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie to doskonała opcja na smaczny deser, który będzie doskonałym wyborem na co dzień, ale również od święta. Jest smaczny i ciekawy.
Przepis na wilgotny makowiec na kruchym spodzie to doskonały pomysł na smaczne ciasto do kawy. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Przepięknie prezentuje się z polewą z białej czekolady, która fantastycznie kontrastuje z ciemną masą makową. Możesz jednak pominąć polewę lub zrobić taką na bazie gorzkiej czekolady. To ciasto, które wygląda jak z cukierni, choć robione jest w łatwy sposób w domu. Ten makowiec jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika z talerzy. Dlatego warto zrobić jego podwójną porcję. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca. Można bakalie dodać samodzielnie, wystarczy 200 g ulubionych suszonych owoców i orzechów, które należy przepłukać i połączyć z makiem. Tak powstaje naprawdę pyszna i bogata masa, która wspaniale współgra z kruchym ciastem. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotny makowiec na kruchym spodzie, tak by powstało ciasto pyszne i dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To najlepsze rozwiązanie dla osób, które chcą zaskoczyć rodzinę niebanalnym wypiekiem, który można zrobić w kilka chwil. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego Narodzenia, jednak jest tak ciekawą propozycją, że zdecydowanie może pojawiać się w menu znacznie częściej. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Makowiec to ciasto bardzo popularne, jednak zwykle gości w formie drożdżowej rolady lub na biszkopcie. Warto jednak sięgnąć również po wersję na kruchym cieście.
Alergeny w wilgotnym makowcu na kruchym spodzie
Lista alergenów dla wilgotnego makowca na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- masa makowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze wilgotnego makowca na kruchym spodzie
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(187g)
Węglowodany
(187g)
Tłuszcze
(187g)
Składniki mineralne
(187g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.