- Mleko 2% 125 ml
- Olej rzepakowy 125 ml
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Cukier 110 g
- Jajko 2 szt.
- Czekolada mleczna 100 g
Przepis na wilgotne i puszyste muffinki krok po kroku
Nastaw piekarnik na 175 st. C. z termoobiegiem. Do foremki włóż papilotki (12 sztuk).
W jednej misce wymieszaj mąkę, łyżkę proszku do pieczenia oraz cukier.
W drugiej misce wymieszaj olej, jajka, aromat i mleko.
Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj łyżką do połączenia składników.
Posiekaj czekoladę na kawałki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Ciasto przełóż do papilotek, napełniając 3/4 wysokości.
Piecz muffinki przez około 25 minut. Sprawdź patyczkiem, czy są upieczone.

Informacje dietetyczne - wilgotne i puszyste muffinki
Wartości odżywcze wilgotnych i puszystych muffinek
Polecam do przepisu wykorzystać czekoladę bez dodatku cukru, po to, by zmniejszyć ilość cukru, indeks glikemiczny oraz kaloryczność. Można również, zamiast cukru użyć erytrytolu. Gdy zmienisz mąkę pszenną z niskim typem na wyższy — potrawa dodatkowo będzie miała więcej błonnika.
Energia i białka
(69g)
Węglowodany
(69g)
Tłuszcze
(69g)
Witaminy
(69g)
Składniki mineralne
(69g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wilgotnych i puszystych muffinkach
Lista alergenów dla wilgotnych i puszystych muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Czekolada mleczna
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat wilgotnych i puszystych muffinek
Wilgotne i puszyste muffiny z czekoladą są szybkie, pyszne, idealne dla dzieci. Może zrobisz je dla dziecka do szkoły? Uwierz, że szybko znikną, bo są bardzo dobre. Mokre babeczki z czekoladowymi kawałkami to chyba coś, co będzie smakowało każdemu. Przepis na wilgotne i puszyste muffinki nada się w zasadzie zarówno na święta, jak i na co dzień. Wiesz, jak upiec takie pyszne babeczki? To naprawdę prosta sprawa. Potrzebujesz kilka prostych składników i parę chwil. Zobacz, jak zrobić wilgotne i puszyste muffinki.
Dobre muffinki to takie, które są puszyste i wilgotne. Jeszcze lepiej, gdy mają pyszny dodatek… na przykład czekolady. Jak upieczesz wilgotne i puszyste muffinki, możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Ich zaletą jest to, że możesz je spakować i wziąć wszędzie. Jak zrobisz wilgotne i puszyste muffinki, na pewno otrzymasz domową słodycz, która jest zdecydowanie lepsza niż sklepowa.
Wilgotne i puszyste muffinki z czekoladą to coś, co musisz zrobić chociaż raz. Są szybkie, pyszne i domowe. Jak zrobić wilgotne i puszyste muffinki? Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tradycyjnie zacznij od nagrzania piekarnika. Oczywiście musisz także wyłożyć papilotki do formy na muffinki. W jednej misce umieść składniki mokre, w drugiej suche. Suche składniki należy dodać do mokrych, a następnie wymieszać, by całość się połączyła. Najlepiej zrobić to łyżką. Na końcu posiekaj nożem czekoladę. Do przepisu na wilgotne i puszyste muffinki warto posiekać czekoladę tak, by było czuć kawałki. Dodaj posiekaną czekoladę do masy i przełóż do papilotek. Wypełnij maksymalnie ¾ wysokości. Jeśli dodasz za dużo ciasta, podczas pieczenia masa wyjdzie poza papilotkę. Gdyby była taka potrzeba, zwiększ ilość papilotek. Pozostało tylko upieczenie ciastek. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy są już dobrze upieczone. Powinny piec się około 25 minut. Wilgotne i puszyste muffinki są gotowe.
Jak upiec wilgotne i puszyste muffinki, by były odpowiednie dla dzieci? Wykorzystaj proste składniki. Wtedy wiesz, co znajduje się w przygotowanym przez Ciebie wypieku. Chcesz dbać o wartości Twoich deserów? Możesz zwiększyć ilość błonnika poprzez użycie mąki o wysokim typie (polecam orkiszową o typie 2000). Ciasto może być przez to bardziej zbite i cięższe, ale przecież znajduje się wtedy więcej składników mineralnych oraz witamin. Zawsze warto też zmienić cukier na erytrytol czy syrop z agawy.
*Przepis na wilgotne i puszyste muffinki wyjdzie równie pyszny, gdy dodasz czekoladę bez dodatku cukru zamiast tej słodzonej cukrem stołowym.
Szacunkowy koszt przygotowania wilgotnych i puszystych muffinek
Data aktualizacji przepisu: 30.09.2023