Wilgotna babka na oleju
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Cukier (100 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Przepis na wilgotną babkę na oleju krok po kroku
Do dużej miski wbij jajka i ubij je razem z cukrem na gęstą pianę. Gdy będą tworzyły puszystą masę, wlewaj do nich małymi porcjami olej, nadal ubijając.
Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Suche składniki połącz z masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Gotową babkę oprósz cukrem pudrem.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat wilgotnej babki na oleju
Wilgotna babka na oleju to doskonała opcja na smaczny i szybki deser. Całość możesz przygotować z łatwością we własnej kuchni w bardzo krótkim czasie.
Przepis na wilgotną babkę na oleju to doskonała opcja na deser, który idealnie sprawdzi się dla osób kochających domowe wypieki. Babka wielkanocna może pojawiać się na stole znacznie częściej. To doskonały pomysł na ciasto, które oczaruje wszystkich gości. Jest pyszna i piękna. Ta świąteczna babka jest też dobra dla początkujących kucharzy. Całość jest prosta i szybka. To coś specjalnie dla wielbicieli domowych wypieków. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Czas pieczenia babki nie jest zbyt długi, jednak należy pamiętać, że należy go dostosować indywidualnie do posiadanego sprzętu kuchennego. Gotowość ciasta można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotną babkę na oleju, by była smaczna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Ta świąteczna babka pięknie prezentuje się na stole i na pewno skradnie serca wszystkich gości. Ta z przepisu jest po prostu najlepsza. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w domu. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, a dodatek wanilii sprawia, że smakuje wspaniale. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta. Ta babka będzie świetnym pomysłem na łatwy deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, a dodatek kisielu sprawia, że smakuje wspaniale. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta.
Alergeny w wilgotnej babce na oleju
Lista alergenów dla wilgotnej babki na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze wilgotnej babki na oleju
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.