Przepis na wietnamskie bagietki banh krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, stolnica, wałek, blaszka do pieczenia, miska, rondelek

Mąki przesiej do miski. Dodaj do niej suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj.

Masło rozpuść w rondelku. Ostudzone wlej do mąki.

Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając do niego wodę (250 ml) ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Powinno być gładkie.

Ciasto zakryj ścierką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj je na cienki placek. Ciasto zwiń w rulon.

Przykryj je ponownie ściereczką i odstaw na kolejne 50 minut do wyrośnięcia.

Gotowe delikatnie ponacinaj. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Gotową bagietkę pozostaw do wystudzenia.

Wietnamskie bagietki banh na talerzu
Wietnamskie bagietki banh
Koszt przygotowania dania
4.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
78 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
77

Wietnamskie bagietki Banh - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wietnamskich bagietach banh

Pyszne wietnamskie bagietki banh to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do śniadania, obiadu lub kolacji. Ciasto drożdżowe na bazie mąki pszennej i ryżowej jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Pieczywo zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić wietnamską bagietkę banh? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mąki przesiewamy do miski oraz dodajemy do niej suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło i ostudzone wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto, stopniowo wlewając wodę (250 ml) ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa powinna być gładka. Miskę zakrywamy ścierką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przekładamy je na stolnicę z oprószoną mąką i rozwałkowujemy na cienki placek, który zwijamy w rulon. Ciasto ponowienie przykrywamy ścierką i zostawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. Gotowe delikatnie nacinamy. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną bagietkę pozostawiamy do wystygnięcia.

Przepis na wietnamską bagietkę banh nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Bagietka odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Wartości odżywcze wietnamskich bagietek banh

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
392.96 kcal
78.59 kcal
Białko
10.30 g
2.06 g
Fenyloalanina
0.51 mg
0.10 mg

Węglowodany w wietnamskich bagietach banh

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
67.05 g
13.41 g
Węglowodany przyswajalne
64.32 g
12.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.73 g
0.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
8.80 g
1.76 g
Tłuszcze nasycone
5.59 g
1.12 g
Tłuszcze nienasycone
3.21 g
0.64 g
Tłuszcze jednonasycone
2.37 g
0.47 g
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
0.17 g
Cholesterol
19.11 mg
3.82 mg

Witaminy w przepisie na wietnamskie bagietki banh

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A
60.80 µg (mcg)
12.16 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.01 mg
0.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.04 mg
Retinol
59.64 µg (mcg)
11.93 µg (mcg)
Tiamina
0.82 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.44 mg
0.09 mg
Niacyna
6.51 mg
1.30 mg
Foliany
175.16 µg (mcg)
35.03 µg (mcg)
Beta karoten
14.71 µg (mcg)
2.94 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wietnamskie bagietki banh

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
3.44 mg
0.69 mg
Potas
106.91 mg
21.38 mg
Wapń
15.02 mg
3.00 mg
Fosfor
102.73 mg
20.55 mg
Magnez
25.82 mg
5.16 mg
Żelazo
3.07 mg
0.61 mg
Cynk
0.93 mg
0.19 mg
Miedź
0.16 mg
0.03 mg
Mangan
0.80 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wietnamskich bagietek banh 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wietnamskich bagietach banh

Lista alergenów dla wietnamskich bagietek banh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania wietnamskich bagietek banh

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka ryżowa
100 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Masło
40 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Drożdże suche
10 g
3 łyżeczki
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na wietnamskie bagietki banh
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób