Przepis na wieprzowinę z woka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, chilli, imbir mielony, papryka ostra, olej sezamowy
To będzie niezbędne
kuchenka, miseczka, wok

Polędwiczki oczyść i pokrój w paseczki.

W woku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Gdy cebula będzie rumiana dodaj do niej mięso.

Warzywa pokrój w paseczki i dodaj do mięsa. Całość smaż przez 20 minut.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy.

Sos wlej do mięsa i smaż 15 minut.

Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Wieprzowina z woka podana z warzywami.
wieprzowina z woka
Koszt przygotowania dania
20.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
15

Wieprzowina z woka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wieprzowinie z woka

Wieprzowina z woka to opcja idealna dla wszystkich miłośników azjatyckich smaków. Całość jest prosta w przygotowaniu, ale również niezwykle aromatyczna. Do jej przyrządzenia wystarczy tylko dobry wok i cała masa wspaniałych przypraw. To danie, które wspaniale łączy się z makaronem, ale również ryżem.

Przepis na wieprzowinę z woka pozwala na przygotowanie dania jak z prawdziwej orientalnej restauracji. Mięso tak przyrządzone jest odpowiednio miękkie, soczyste i aromatyczne, a dodatkowo robi się je w kilka minut. Do przygotowania tego dania idealnie nadaje się polędwiczka wieprzowa, która nie potrzebuje zbyt dużej obróbki termicznej. Można ją zastąpić również schabem czy karkówką. Polędwiczka charakteryzuje się niezbyt dużą zawartością tłuszczu, więc będzie dobrą opcją, która według najnowszych zaleceń nie powinna jednak gościć częściej niż dwa razy w tygodniu. Polędwiczka to naprawdę świetne źródło żelaza, które ma bardzo dobrą wchłanialność właśnie z czerwonego mięsa. Żelazo jest pierwiastkiem, który jest niezbędny w utrzymaniu zdrowia całego organizmu. To element, który potrzebny jest do optymalnego działania układu immunologicznego, a jego niedobór może prowadzić do wystąpienia niedokrwistości. Czerwone mięso pozwala również dostarczyć odpowiedniej ilości witaminy B12, która wzmacnia układ nerwowy. Zawiera również niewielkie ilości witaminy D, która odpowiada za odpowiednie działanie układu kostnego. Oprócz mięsa w tym daniu znaleźć można również warzywa, które dodają nieco błonnika całości. Włókno pokarmowe wspiera procesy trawienia, a także mikrobiom jelitowy. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu, dlatego warto dodawać go do dań mięsnych.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić wieprzowinę z woka po azjatycku ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Tak przygotowana wieprzowina jest niezwykle pyszna i soczysta. Choć jest smażona, to jednak odpowiednio krótka obróbka termiczna sprawia, że nie ma tak negatywnego wpływu na organizm. To dobra opcja dla osób kochających smaczne dania na bazie mięsa, gdyż to takie właśnie jest. Sprawdzi się idealnie na obiad. To również wspaniały pomysł na kolację.

Wartości odżywcze wieprzowiny z woka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
108.55 kcal
227.95 kcal
Białko
8.17 g
17.17 g
Fenyloalanina
0.33 mg
0.70 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w wieprzowinie z woka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
4.12 g
8.66 g
Węglowodany przyswajalne
3.21 g
6.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
1.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
6.76 g
14.19 g
Tłuszcze nasycone
1.56 g
3.28 g
Tłuszcze nienasycone
5.20 g
10.91 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.40 g
9.25 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.79 g
1.66 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.03 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
23.21 mg
48.75 mg

Witaminy w przepisie na wieprzowinę z woka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
17.87 µg (mcg)
37.52 µg (mcg)
Witamina B6
0.40 mg
0.83 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Witamina C
60.14 mg
126.30 mg
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina E
0.90 mg
1.89 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.38 mg
0.80 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.32 mg
Niacyna
2.73 mg
5.74 mg
Foliany
17.41 µg (mcg)
36.56 µg (mcg)
Beta karoten
210.42 µg (mcg)
441.88 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wieprzowinę z woka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
20.27 mg
42.56 mg
Potas
258.89 mg
543.66 mg
Wapń
18.14 mg
38.09 mg
Fosfor
104.30 mg
219.03 mg
Magnez
19.27 mg
40.48 mg
Żelazo
0.73 mg
1.52 mg
Cynk
0.80 mg
1.68 mg
Miedź
0.08 mg
0.18 mg
Mangan
0.10 mg
0.22 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wieprzowiny z woka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wieprzowinie z woka

Lista alergenów dla wieprzowiny z woka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olej sezamowy

Cena przygotowania wieprzowiny z woka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
300 g
20.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka żółta
250 g
1 szt
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Fasolka szparagowa mrożona
100 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na wieprzowinę z woka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób